Свети Терапонт живял през III век и бил епископ в

...
Свети Терапонт живял през III век и бил епископ в
Коментари Харесай

Честваме паметта на свещеномъченик Терапонт Сардийски и на свети Йоан Русин

Свети Терапонт живял през III век и бил свещеник в град Сарди, област Лидия в Мала Азия. В средата на века ситуацията в римската империя станало безнадеждно и християнското обучение привличало доста почитатели. Но християните отхвърляли култа към императора и другите божества, с което предизвиквали враждебността на управляващите.

Император Валериан провел нови гонения, доста християни били подложени на мъчения и убити. Жертва на императорския декрет, който предвиждал смъртно наказване за християните, в случай че откажат да признаят римската държавна вяра, станал и свети Терапонт. Той бил хванат и грубо изтезаван. Понесъл твърдо изтезанията и на 27 май 259 година бил посечен с меч.

Свети Йоан бил съветски боец християнин, който по време на следващата руско-турска война в 1711 година бил взет в плен при град Азов от татарите. Те пък го продали на турски кавалерийски офицер от село Прокопи в малоазийската област Кападокия. Той взел Йоан за аргатин, да се грижи за конете му. Селото било в регион, където имало доста хълмове от пясъчник, в който хората си издълбавали домове, храмове и икономически пространства. Така и в Прокопи Йоан живеел в издълбания обор при конете, само че се грижел доста добре за тях и господарят му оценил добротата и предаността на ратая християнин. Давал му опция да се моли и да върви на черква в пещерния храм " Св. Георги ".

Йоан живеел в молитва, примирение и честност към Христовото звание, бил за образец на християни и мюсюлмани. Упокоил се в 1730 година и бил заровен с респект от християните в селото. След време се открило, че тялото му е нетленно и го положили в ракла. При размяната на популацията през 1924 година християните от Прокопи се изселили на остров Евбея в Гърция, като взели и мощите на светеца русин. Днес те са една от най-големите християнски светини в южната ни съседка.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР