Коренните общности се считат за приоритетна група при пускането на

...
Коренните общности се считат за приоритетна група при пускането на
Коментари Харесай

Как да смириш коронавируса - примера на племе индианци засрамва Бразилия

Коренните общности се смятат за предпочитана група при стартирането на ваксина против ковид (COVID-19) в Бразилия.
Племето Куйкуро са в челните редици на надпреварата, Вместо да чакат помощ от държавното управление, те събират пари за медицински консумативи, затварят селата си и употребяват опита от огнище на морбили, с цел да се оправят рано с пандемията, написа БГНЕС.
Според публични данни над 45 000 случая и 620 смъртни случая са регистрирани измежду половин милион души в териториите на коренните поданици на Бразилия - статистика, считана за погрешна от Националната асоциация на коренното население на страната, която е сигурна, че броят на починалите е по-висок. Но измежду почти 900 куйкуро, които живеят в осем села в горния басейн на Шингу, няма смъртни случаи и единствено към 160 инфекции. Всички са имунизирани.
Успехът на племето в битката с COVID-19 е в ослепителен контрастност с останалата част от Бразилия, където са починали съвсем 315 000 души, а президентът Жаир Болсонаро се опълчва на затварянето, дискредитира имунизациите и предизвиква недоказани лекувания.
Лидерът на общността Янама Куйкуро споделя на Пабло Учоа от BBC по какъв начин са се справили с вируса:
Живея в основното населено място Ипаце. Тук живеят 390 души, в това число деца. Миналата година видях новината за повишаването на броя на случаите на в Бразилия. Говорих с брат си и кмет на Ипаце, Афукака Куйкуро, който също следеше новините. Умираха доста хора и ние разбрахме заплахата. Затова събрахме общността няколко пъти, преди вирусът да пристигна тук, да помислим дружно: по какъв начин можем да се оправим с този нов вирус? Кой може да ни помогне?
Когато бях дете, татко ми ми разказваше за зараза от морбили, която умъртвила доста хора тук в Горна Шингу. Умрели са доста хора: калапало, камаюри. И по този начин, когато разбрахме за новия вирус, нашите старейшини незабавно се взеха в ръце.
Мислим си: " Трябва да се организираме. Трябва да се изолираме. " Ако желаяме поддръжка от държавното управление, тя няма да пристигна скоро. Построихме къща за пациенти, с цел да се изолират. Като президент на асоциацията на куйкуро се свързах с сътрудници (в университети и неправителствени организации). Те събраха 200 000 реала (около 36 500 щатски долара) посредством плана " Колективна вяра " на Амазонка и купихме кислородни бутилки, кислороден концентратор и наехме доктор и здравна сестра.
 Как да се оправим с ковид - персонална история Как да се оправим с ковид - персонална история
COVID-19 не е чак толкоз заплашителен, в случай че човек не се поддаде на суматохата и отчаянието. Дори когато си мислите, че сте сами против заболяването...
Правителството разпространяваше " Covid Kit " (комбинация от недоказани лекувания против вируса), само че ние не го приехме, защото не беше подкрепено от изследвания. Направихме нашия протокол, който беше друг от държавния протокол. Някои членове на общността ми се ядосаха, тъй като им споделих да не напущат града, помолих ги да носят маски и да си мият ръцете. Много хора си мислеха, че неистина. След това пристигна вирусът и те ми повярваха.
Хората от Калапало първи го хванаха. Случаите бяха доста съществени и хората бяха трансферирани в лечебни заведения отвън нашите територии, с цел да бъдат интубирани.
Някои пациенти ни изпращаха аудио известия, че лечебните заведения не се грижат добре за тях, че не им дават храна. Други бяха лекувани в нашата болница, само че никой не се нуждаеше от О2.
Около юни или юли COVID-19 влезе в града ни с хора, които го донесоха от друга община. Нашият доктор направи бърз тест и той се оказа позитивен. Семейството се изолира. Приблизително 160 души бяха инфектирани в нашето село и всички бяха изолирани. Вече бяхме подготвили и купихме храна. Здравният екип, който ги наблюдаваше, щеше да я достави.
Събрахме средства още веднъж и този път събрахме 44 000 реала (около 8 000 щатски долара). С тези пари нашата социална организация закупи всички неща, които сме привикнали да купуваме: куки, въдица, кибрит, някои типове храни, гориво за нашия генератор и нашата лодка. Всичко беше доставено в нашия град и дезинфекцирано.
 Британската здравна работа: Дексаметазон може да е избавил живота на 1 милион души, страдащи от Коронавирус Британската здравна работа: Дексаметазон може да е избавил живота на 1 милион души, страдащи от Коронавирус
Лесно налично лекарство може да е избавило живота на милион страдащи от Коронавирус по целия свят от откриването му през юни, заяви Национал...
Министерството на здравеопазването ни осведоми, че коренното население, здравните експерти и киломболите (общности на потомци на роби) ще бъдат предпочитани групи в процеса на имунизация. Някои ваксини дойдоха тук със аероплан, други с кола, трети с лодка.
С идването на имунизацията се разпространяваха доста неистини, доста подправени вести. Много хора споделяха на коренното население, че не би трябвало да се имунизират и някои им имаха вяра. Но аз и Афукака не вярвахме. Говорихме доста с общността и им казахме да не имат вяра на подправените вести.
Вече бяхме получили първите дози от имунизацията " Sinovac " (една от утвърдените четири ). Поставяме фотосите, на които ги получаваме на уеб страницата като образец за други хора в Шингу, с цел да получат и те имунизацията. Всички тук са имунизирани.
Когато се имунизирах, се замислих върху историите, които бях слушал от татко си. Много хора са умрели от морбили, възрастни хора с знания по история и просвета. Но след имунизацията няма смъртни случаи.
Когато видях, си помислих, че в случай че всички старейшини и водачи умрат, нашата просвета ще загине.
 Лекарство и против дълъг КОВИД - италиански професор споделя опит, само че Ивермектин няма регулаторно утвърждение Лекарство и против дълъг КОВИД - италиански професор споделя опит, само че " Ивермектин " няма регулаторно утвърждение
Възможно ли е лекарството " Ивермектин " да е средството, което да промени фрапантно хода на пандемията COVID-19? Този въпрос се промъква...
Ваксините ни помогнаха. Днес нашите деца порастват без заболяванията от предишното, като морбили, коклюш и варицела. Днес децата порастват здрави.
Нашата битка тук още не е завършила. Ситуацията в Мато Гросо е сериозна, случаите се усилват и броят на интензивните отделения се срутва. Много младежи умират с този вид (P.1) на вируса.
Много се тормозя. Как можем да се организираме още веднъж? Знам, че е доста мъчно да се сътвори мини болница тук, само че доста хора умират в лечебни заведения на открито.
А предходната и тази година, когато хората се заразиха в нашия град, успяхме да победим вируса тъкмо тук ".
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР