Концесионерът ще има задължения да реализира инвестиции в размер не

...
Концесионерът ще има задължения да реализира инвестиции в размер не
Коментари Харесай

Концесионерът на летище София ще строи нов терминал

Концесионерът ще има отговорности да осъществя вложения в размер не по-малък от 600 милиона евро за периода на концесията, като до десетата година ще бъде длъжен да построи и нов пътнически терминал на Летище София. Това излиза наяве от изявление на транспортния министър Ивайло Московски, отразен в стенограмата от тазседмичното държавно съвещание, на което бе утвърден рестартът на процедурата по отдаването на концесия на столичния аеропорт.

Пред сътрудниците си от държавното управление Московски коментира и параметрите на концесионната процедура:

" Процедурата е открита процедура. При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното заплащане 55%. Оценката на техническото предложение с относителна тежест – 45%. Техническото предложение ще съдържа проект за развиване, бизнес проект, проект за финансиране, обща тактика, проекти и прогнози на трафика и финансови разноски.

Минималните условия към участниците са: да оперират най-малко едно интернационално летище с над 10 милиона превозени пасажери годишно; да разполагат с чиста стойност на активите за всяка от последните три години най-малко 200 милиона евро и да имат опит при финансиране най-малко на един план в инфраструктурния бранш, преизпълнен 400 милиона евро. Годишните концесионни хонорари, които ще се дължат за всяка една година от периода на концесията са в размер не по-малко от 15 милиона лв. без Данък добавена стойност или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия за настоящата година, които са свързани с използването на обекта на концесия и дължимия Данък добавена стойност върху сумата – едно от двете, което е по-голямо.

Концесионерът ще има отговорности да осъществя вложения в размер не по-малък от 600 милиона евро за периода на концесията, като до десетата година ще бъде длъжен да построи и нов пътнически терминал на Летище София ", прецизира министърът на превоза.

Финансовият министър Владислав Горанов дава две оферти за окончателния вид на условията към бъдещия оператор:

" Експертите на Министерство на финансите считат, че плануваните компенсации в плана на концесионен контракт при неговото предварително преустановяване не подхождат с член 150 от Закона за концесиите, като се извеждат съображения, че плануваните при положение на несъблюдение на концесионера и на концедента обезщетение по член 40, т. 6.1 и член 40, т. 6.2 от плана на концесионен контракт, които концедентът ще дължи на концесионера не дават отговор на наредбите на член 150, алинея 2, т. 1 и алинея 3, т. 1 от Закона за концесиите. Обезщетенията по плана на концесионен контракт са обвързани с дълга на концесионера към заемодателите към датата на преустановяване на концесионния контракт, до момента в който Законът за концесиите планува те да се базират на размера на невъзстановените разноски на концесионера за вложения в региона на съответната концесия. Това е едната тематика, която би трябвало да се проучва още един път. Дали сме тази отбелязвам, сътрудниците от Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията са решили, че е неточна. Ние продължаваме да считаме, че би трябвало да й се обърне внимание.

Другата, по-обща записка е, че липсва съпоставимост сред отговорностите на концедента и концесионера при съществуващо замърсяване, надлежно при началната дата на концесията и към края на периода на концесията. "

В края на разискванията Борисов на процедура прецизира, че доходи от концесията ще бъдат употребявани за потребностите на БДЖ. " Обяснете го добре, че желаеме и новите влакове да купим, тъй като към този момент изнемогват железниците. Така че мислите и по тази тематика ", споделя министър-председателят.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР