Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По

...
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По
Коментари Харесай

Тренировки за концентрация

Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо тъкмо несъмнено. По законите на оптика обаче, когато фокусът пада върху избрана точка, то близките се размазват. В този смисъл концентрирането върху избрана работа, концепция или човек от време на време може да е рисково, тъй като губим действителен взор върху всичко останало.

Концентрацията обаче е значима за сполучливото довеждане докрай на всяка работа. Възможността на концентриране на вниманието ни нараства с увеличение на възрастта. В детската градина и в предучилищна възраст децата избират игрите и вниманието им мъчно се задържа върху едно нещо за дълго време. Обърнете внимание обаче по какъв начин се усилва продължителността на образователния час при децата – от I-II клас е 35 минути, III-IV – 40 мин., V-XII – 45 мин. Тренировките на концентрацията дават резултат постепенно, само че несъмнено, също като капката вода, която с годините съумява да издълбае голяма дупка в скалата. Но единствено една капчица, както и единствено една подготовка, не би оставила никаква диря.

Умението да се концентрираме зависи доста от храната, която одобряваме. Животинските мазнини, хлябът от бяло брашно и захарните произведения отсрочват мастни киселини в мембраните на клетките и по този метод снабдяването с О2 е затруднено. Кръвта стартира да циркулира по-бавно, вследствие на което човек се разсейва. За сметка на това рибата, бялото месо, лененото семе и яйцата благоприятстват подобряването на концентрацията. Боровинките с изключение на потвърдени са и първокласен източник на централизация. Всеки 100 изядени грама от тях покачват дневното внимание с 10%. Друг потребен за съсредоточаването артикул са синьо-зелените водорасли. Те доставят на организма нужните количества протеини, витамини и дейни ензими.

Тренировки
За да съумеете да се концентрирате върху нещо, е нужно да намалите потока на мисли. В женското схващане непрекъснато галопират всевъзможни хрумвания, проблеми, задължения и така нататък За сполучливото им нареждане би трябвало да фокусирате вниманието си съответно и да ги елиминирате една по една.

Поставяйте си задачки, чието осъществяване лишава малко време. Старайте се да отстраните външните дразнители – тв приемник, телефон, компютър. Съсредоточете се за към 5 минути върху избран проблем и мислете единствено за него. Постепенно увеличавайте времето.

Съсредоточете се върху избран цвят – аленото от божура на бюрото ви, жълтото от потника на колежката или зеленото от дървото на открито. Гледайте ги втренчено известно време, по-късно затворете очи и се пробвайте да възстановите цвета в съзнанието си във допустимо най-точния колорит. Подобно упражнение може да се прави и с централизация върху чувство, страст или естествен пейзаж. Важно е картината да е задоволително мощна и присъща, тъй че да притегли вниманието, с цел да може в следствие да се възстановят оптимално близко съставящите я детайли.

Когато правите несъмнено деяние, формулирайте го като фраза в съзнанието си. Врътването на ключа на входната врата облечете в думи – „ Заключвам вратата ”. Постепенно към късото изречение добавяйте и детайлности – „ Заключвам алената железна врата, която има леке долу вдясно ”. Това ще ви помогне да запомняте детайлите, които от време на време са дребното камъче, обръщащо колата. По този метод упражнявате и паметта си, ставате по-внимателни и по-трудно се разсейвате от странични фактори.

Съберете длани като за молитва, тъй че да образуват пирамида. Пирамидата събира най-вече сила от всички геометрични форми. Концентрацията на сила успокоява потока на мислите. Вдишайте и издишайте няколко пъти с длани пред гърдите.

Редувайте разходките измежду природата с разходки из улиците на града. Сред природата човек се отпуска и релаксира, до момента в който в градски условия вниманието му се покачва.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР