Конфронтационната спрямо Москва риторика в словото на президента на САЩ

...
Конфронтационната спрямо Москва риторика в словото на президента на САЩ
Коментари Харесай

Руска медия: Москва завива на юг, отмъщава на англосаксонците

Конфронтационната по отношение на Москва реторика в словото на президента на Съединени американски щати Джо Байдън пред Общото заседание на Организация на обединените нации определяше " идеологическите ориентири за водачите на така наречен прозападен лагер ", които " без терзание заплашваха Русия с всички налични санкции и призоваваха към дипломатически протест на Москва ", декларира в коментар за форума московският официоз " Росийская газета ".

Според вестника завършилата седмица на високо ниво на Общото заседание е " удостоверила ", че " Белият дом счита да качва още повече градуса на спора в Украйна ". Изданието цитира ироничното изявление на съветския външен министър Сергей Лавров, че американците очевидно били желали да сменят лозунга на Киев " Украйна е Европа " с кардинално нов по смисъл - " Европа е Украйна ". И напомня изразената пред публицисти оценка на Лавров за сътрудниците му от " груповия Запад ": " Те са егоисти. Няма да търсят баланс на ползите, единствено личната си полза. Мислят единствено за себе си ". " Общото заседание показва, че Евросъюзът няма интерес от каквито и да било контакти с Москва ", заключава формалното издание.
-->
Всекидневникът разяснява и " изтекла информация " за " проектите на англосаксонците да реформират Организация на обединените нации и да лишават от Москва правото на несъгласие в Съвета за сигурност ". По данни на изданието Москва не вижда като бъдещи членове на съвета нито Германия, нито Япония, само че пък отбелязва, че пък Лавров е показал като " почтени претенденти за непрекъснато участие Индия и Бразилия при наложително в същото време повишение на профила на Африка ".

Колкото до отнемането на правото на несъгласие, което има Русия, Москва не гледа съществено на тази самодейност, тъй като този проект няма по какъв начин да бъда сбъднат, без да се унищожи цялата конструкция на Организация на обединените нации, написа " Росийская газета ".

Важен детайл от Общото заседание бе опитът на англосаксонския блок да завоюва благосклонностите на страните от Африка и Латинска Америка, основно посредством раздавани от трибуната великодушни и неизпълними обещания. Но някогашните колонии надали пазят прелестен спомен за някогашните си европейски поробители. Нямат и доверие към думите им, твърди московският официоз. Според него обаче Общото заседание показва, че " съветският дипломатически трен ефектно и целенасочено е завил на юг ".

Срещите с представители на огромни и дребни африкански страни с друго равнище на икономическо развиване заеха съвсем половината време от програмата на Лавров в Ню Йорк. Русия пази най-бедните страни от Африка, обсъждайки доставките на продоволствието, извозвано от Украйна в границите на " зърнената договорка ". Москва схваща опасенията на африканските си сътрудници във връзка енергийната им сигурност при внезапно възходящите международни цени и е подготвена за контакти по тези въпроси. Федерацията в съкратени периоди преориентира дипломатическата си активност към други насоки, перспективни за туризма и бизнеса - Африка, Латинска Америка, Азия, се споделя в материала.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР