Конференцията на ООН за изменението на климата (COP28) през ноември

...
Конференцията на ООН за изменението на климата (COP28) през ноември
Коментари Харесай

От Бил Гейтс до папата – улавянето на CO2 от въздуха поляризира мненията

Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP28) през ноември наближава, а бизнесът, политиците и екологичните организации обмислят по какъв начин да понижат излъчванията и да се оправят с изменението на климата във допустимо най-дългосрочен проект.

От вятърни турбини и екологичен водород до слънчеви панели и изкопаеми горива като природен газ – голям брой тактики и нововъведения се оферират като принадлежности в битката за запазване на бъдещето на планетата, като провокират интензивни диспути за техните преимущества и дефекти.

Технологиите, свързани с улавянето на въглерод, също провокират разгорещени полемики, а капацитетът на този бранш беше гореща тематика на конференцията за петрол и газ ADIPEC, провела се неотдавна в Абу Даби.

В изявление за CNBC основният изпълнителен шеф на компанията за енергийни технологии Baker Hughes Лоренцо Симонели беше запитан за какво улавянето на въглерод не е достигнало до степен на комерсиализация и декарбонизация.

" Предстои - отвърна той. " Поглеждаме освен към всички процеси за хващане на въглерод, които съществуват в нашето портфолио, само че и към тези, които се оферират на пазара и започваме да виждаме все по-големи мащаби.

Законът за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати и някои от политиките, които се вкарват в Европа, дават опция за това. И в случай че прегледам единствено поръчките ни за първото полугодие, 50% от тях бяха свързани с въглерод. ", добави той.

Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати CCUS –улавянето, потреблението и съхранението на въглероден диоксид се отнася до " развой, който улавя излъчванията на въглероден диоксид от източници като електроцентрали, и ги употребява наново или ги съхранява, тъй че да не попадат в атмосферата ".

CCUS се разграничава от улавянето и съхранението на въглероден диоксид (CCS), при което излъчванията на CO2, свързани с промишлени процеси, се улавят и съхраняват, а не се употребяват наново, изясняват от CNBC.

Други процеси в бранша включват непосредствено хващане от атмосферата, като в тази област работят компании като Climeworks. Компанията е профилирана в директното хващане и предпазване, като има офиси в Швейцария и Германия.

Клиентите й включват съществени играчи като Stripe и Microsoft, който е и вложител. Съоснователят на софтуерния колос Бил Гейтс нееднакратно е изразявал убеденост в триумфа на новаторската технология, прилагана от Climeworks.

Въпреки че секторът има толкоз високопоставени поддръжници, той е изправен пред значително провокации.

Международната организация по енергетика да вземем за пример отбелязва, че улавянето на въглероден диоксид от атмосферата " е по-енергоемко и затова по-скъпо, в сравнение с улавянето му от точков източник ".

" Технологиите за премахване на въглероден диоксид, като да вземем за пример DAC, не са опция на намаляването на излъчванията или опрощение за отсрочване, само че те могат да бъдат значима част от набора софтуерни благоприятни условия за реализиране на задачите в региона на климата ", прибавя основаната в Париж организация.

Боб Дъдли, някогашният основен изпълнителен шеф на енергийния колос BP, също разяснява тематиката пред CNBC. Той се опита да показа ролята на CCUS в подтекста на по-широкия енергиен преход.

" До 2050 година на планетата ще има 2 милиарда души повече ", изясни той и добави, че ще са нужни всички форми на сила, в това число увеличение на нуклеарната.

" Трябва да имаме всичко и да го декарбонизираме, а има страхотни нови технологии, които вършат това. Не знам нито един сюжет, който да ни води до Париж, без природен газ да измести въглищата ", добави Дъдли, визирайки Парижкото съглашение от 2015 година

" И второ, това е CCUS. Хората споделят, че CCUS е единствено инструмент за петролната и газовата промишленост, с цел да увековечи живота си - това не е правилно. ", безапелационен е той.

Макар че улавянето на въглероден диоксид има своите последователи, технологията провокира различия и е поставяна под подозрение от редица организации.

През март 2023 година да вземем за пример " Грийнпийс " изрази безапелационни мнения по тематиката в политически брифинг, оповестен преди известията на държавното управление на Обединеното кралство, свързани с енергийната сигурност.

" Улавянето на въглерод не е нулево, надали ще докара до понижаване на разноските или ще бъде мащабируемо и постоянно се употребява за " зелено " от петролните и газовите компании, с цел да могат да продължат да замърсяват ", се споделя в отчета.

Дори Папа Франциск взе отношение по тематиката.

В неотдавнашно писмо, озаглавено Laudate Deum, той засегна въпроса за потреблението на технологиите за намаляване на последствията от изменението на климата.

Папата означи, че " някои интервенции и софтуерни достижения, които дават опция за усвояване или хващане на газови излъчвания, се оказават обещаващи ".

" Въпреки това рискуваме да останем в клопката на мислене, при който единствено замазваме пукнатините, до момента в който под повърхността има продължаващо утежняване, за което способстваме. Да се допуска, че всички проблеми в бъдеще ще могат да бъдат решени посредством нови механически интервенции, е форма на смъртоносен прагматизъм, като да буташ снежна топка надолу по хълма. ", добавя папа Франциск.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР