КомпаниятаПрез 2018 г. Христо Борисов и Бойко Караджов основават -

...
КомпаниятаПрез 2018 г. Христо Борисов и Бойко Караджов основават -
Коментари Харесай

Дигитализацията ще е водещ фактор в управлението на финансите

КомпаниятаПрез 2018 година Христо Борисов и Бойко Караджов основават - финансова система от ново потомство, която съчетава дебитни и кредитни карти, заплащания, разноски, ръководство на парични средства и авансово отчитане в едно интегрирано приложение. Малко по-късно се причислява и третият съосновател - Константин Дженгозов, в ролята на финансов шеф. В идващите години Payhawk построява извънредно мощна продуктова и пазарна позиция и през днешния ден е измежду най-бързо разрастващите се европейски финтех компании, която през 2022 година стана и първият български еднорог с оценка от 1 милиарда $. Компанията обслужва клиенти в над 32 страни и има офиси в осем страни в Европа и Съединени американски щати, където работят повече от 280 чиновници.Съоснователят на компанията и неин изпълнителен шеф Христо Борисов разяснява бъдещето на финансовите отдели, мястото на изкуствения разсъдък в ръководството на бизнес разноските и към какво бъдеще се стреми Payhawk. Как ще се промени ръководството на корпоративните разноски в идващите 30 години и кои ще са главните мотори на развиването?
Традиционните способи на ръководство на фирмени разноски, включващи голям брой тромави системи, които лишават време, позволяват неточности и натоварват фирмената администрация, остават в предишното. В свят на високи технологии е естествено множеството от тези модели да претърпят смяна и да се стремят към облекчение работата на финансовите екипи, освобождавайки време, което може да се употребява за по-важни и стратегически ориентирани планове. Дигитализацията ще е водещ фактор в ръководството на финансите. Хартиените бележки и фактури ще са изцяло цифровизирани, а самите платежни принадлежности е доста евентуално да са биометрични - ретина, лицев или пръстов отпечатък и така нататък
Payhawkразработва програмен продукт за ръководство на бизнес разноски и разплащателни карти. Как оценявате културата в тази посока на българските компании и по какъв начин си я представяте да се промени в кратковременен и дълготраен проект?
- Българския пазар към момента е закостенял на тематика нови технологии, изключително във финансовия бранш. Това води до доста пропуснати благоприятни условия и неефективно ръководство на финансите поради високи такси при банките. Особено когато става дума за, обмяна на валута и заплащане в чужбина. Разбира се, има и доста компании, които са цифрово насочени и се стремят към това да подкрепят чиновниците си и да цифровизират допустимо най-вече ръчни процеси. Все повече са фирмите, които се свързват с нас с съответни цели да улеснят административната тежест при ръководството на разноските както за чиновниците, по този начин и за финансовия отдел.
По какъв метод вашите артикули оказват помощ на фирмите да наблюдават корпоративните си разноски и за какво е значимо да вършат това?
- Развитието на нашия артикул стартира с това да позволим всеки разход на компанията, без значение от метода на заплащане - с карта, по банка или кеш, да се регистрира в действително време в системата по допустимо най-лесния и комфортен метод за всички. Ако една компания разчита към момента на хартиени касови бележки и ръчно въвеждане на данни, процесите ще са податливи на неточности и ще лишават доста време. Един от проблемите, които се вземат решение с артикул като Payhawk, e неналичието на видимост и в действително време. Липсата на сходен надзор затруднява ефикасното ръководство на паричните потоци, разкриването на измами, неразрешени разноски или тяхното усъвършенстване. Възможността за установяване на бюджети в разнообразни категории оказва помощ да се наблюдават рамките на тези бюджети и да се разпознават области, в които разноските могат да намалеят. Бизнесът има опция да взима решения в действително време, без да се постанова да чака доклади в края на месеца.
Реклама Развивате бизнес и в Европа, и в Съединени американски щати. Какви разлики виждате в ръководството на корпоративните разноски от двете страни на Атлантика?
- В Европа към момента фокусът е върху бюрократичните спънки против цифровизация и премахването на хартиените касови бележки и фактури. Тези процеси са от дълго време изчистени в Съединени американски щати, като е обикновено в едно заведение да не получите хартиена записка, а вместо това да ви се изпрати цифрова такава на електронната ви поща. От друга страна, към момента има доста бизнеси, които разчитат на заплащане с чекове, изключително в дребния и междинния бизнес, където нуждата от ликвидност на дневна база е сериозна. Също по този начин Съединени американски щати се отличават с огромен фокус върху размера на кредитните линии, еластичност при погасяването на заема, както и точки за преданост и кешбек.
Как смятате, че технологиите и изкуственият разсъдък ще трансформират ръководството на корпоративните разноски и метода, по който работят фирмите от бранша?
- Освен автоматизираното въвеждане на информация, което ние вършим сега с изкуствен интелект, чакам доста скоро да може да задаваме въпроси на финансовите си системи и да получаваме отговори и разбори в действително време. Това е естествената стъпка в консолидираното на изкуствен интелект към софтуерите за ръководство на корпоративни разноски и би разрешило на финансовите отдели още повече сигурност при взимане на решения и финансово обмисляне.
Къде си представяте да бъдеPayhawkслед 30 години и какво ще е постигнала компанията за този интервал?
- Payhawk ще е световна обществена компания, която ръководи целия паричен поток на фирмите в един артикул. Платежните принадлежности ще употребяват биометрия и ще са част от нас, а финансовите асистенти ще ръководят и разпределят бюджетите в действително време.
Свързани публикации Дайте повече време на финансовите шефове и растежът ще ви последва 28 юли 2023, 08:00 Payhawk получи лиценз за електронни пари в Литва 20 юли 2023, 14:25
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР