Компанията пусна реклама на стъклени чаши, която иронизира арт инсталацията,

...
Компанията пусна реклама на стъклени чаши, която иронизира арт инсталацията,
Коментари Харесай

ИКЕА се подигра на българска арт инсталация

Компанията пусна реклама на стъклени чаши, която иронизира " арт инсталацията ", с която България се показва на Венецианското биенале. Закачливата реклама е оповестена в формалната Facebook страница на ИКЕА.

На нея написа: Венеция не е близо, само че ИКЕА е. Експозицията отваря всеки ден в 10 часа.

Общата цена, която заплаща Министерството на културата за цялото ревю е 500 000 лв., което предизвика и недоволството на ценителите на изкуството, написа " Епицентър ".

В него са показани двама български създатели. Единият излага 52 чаши модел Pokal, които сега костват по 1,99 лева за брой (като преди да нашумят като съставни елементи на арт инсталацията, чашите бяха на цена от 0,99 лв. за 1 брой).

Другият е заложил на фибран, материал който в действителност се оказа изкуство, а не " опаковка " на семплите стъклени чаши, както всеки необразован в арт инсталациите профан би помислил.

Оказа се, че чашите, които показаха България, са правени от счупени стъкла...

Преди няколко седмици даже част от инсталацията, а точно една чаша и малко фибран, беше изложена в столичната изложба " Структура " и търсеше своя покупател, което докара и до неодобрение в арт средите. Оказа се, че точно собственичката на галерията е била и част от журито, което е избрало плана с особена стойност да показва България във Венеция.

" Това е част от инсталацията - ето я чашата! Чашата е ръчно правена - всички чаши са правени ръчно! " Така културният министър Боил Банов се отбрани през вчерашния ден в студиото на бТВ против шегите, че сме се явили на венецианското биенале на актуалното изкуство през м.г. с апаратура от най-обикновни чаши от ИКЕА. Той даже си носеше едната арт чаша за пример.

".. Защото цялата концепция (вие тука показвате единствено част, доста по-голямо е цялото нещо) е в това - да употребяваме природата: да употребяваме това, което трошим, което събаряме, което изхвърляме - да даваме нов живот ", накара се леко министърът на културата на водещата Цветанка Ризова.

Той въпреки всичко не желал да изяснява каква е концепцията на художниците... Но пък отбрани чашата, че е крива и се виждали доста ясно мехурчетата.

" Пак споделям, смисълът не е просто, че някой я е правил ръчно, а че е я е правил от счупени стъкла! "

Освен това с чашата имало и книга, в която целият развой бил показан.

Банов назова рецензиите " мародерство против актуалното изкуство и изкуството изобщо ", и не правели чест на никого.

" Дотам я докарахме, че да желаеме в тая страна да се хвалим само и единствено с вампира от Созопол - разпали се очевидно министърът. -

Не че тия неща не са значими, само че НЕ Е САМО ТОВА БЪЛ -ГА-РИ-Я - натърти той, до момента в който водещата се опитваше да вметне нещо.

Съвременният свят не е единствено това. Ние не може да влезем в него с вампира от Созопол! Не става по този начин! "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР