Компаниите в България ще продължават да наемат допълнително хора през

...
Компаниите в България ще продължават да наемат допълнително хора през
Коментари Харесай

Компаниите продължават да наемат, но търсенето на работници се забавя

Компаниите в България ще не престават да наемат в допълнение хора през идващите шест месеца, въпреки че търсенето на работна ръка ще бъде по-слабо, в сравнение с преди година. В същото време работодателите все по-трудно намират фрагменти с нужната им подготовка. Това демонстрира последното проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), която сплотява най-големите HR организации в страната, измежду 1200 компании. Нужда от повече хора ще имат всички браншове, само че най-силно ще остане търсенето от страна на IT компаниите. Всички браншове ще порастват Пазарът на труда ще остане постоянен в интервала октомври 2023 година - март 2024 година, като разликата сред каузи на компаниите, които възнамеряват да наемат още хора, и тези, които плануват да понижат личния състав си, е позитивно число (10%). Т. нар. чист коефициент на претовареност е с 2 процентни пункта по-висок от, само че с 19 пункта под това преди година, когато упованията на бизнеса очевидно са били по-оптимистични. Като цяло 28% от интервюираните компании възнамеряват да разширят екипите си, а 18% - да ги понижат (виж графиката).

Повече хора ще бъдат наети във всичките дванадесет промишлености, включени в проучването. Най-оптимистични са упованията в IT бранша, където чистият коефициент на претовареност е 21%, въпреки че и той понижава с 4 процентни пункта по отношение на предходното шестмесечие. Най-голям спад (6 процентни пункта) е регистриран в бранш " Хотелиерство и ресторантьорство ", само че даже и там упованията за растеж на заетостта надвишават тези за понижение с 4%. По-добри в сравнение с преди половин година са прогнозите в превоза, финансовите услуги и обществения бранш, както и в добивната промишленост, където прогнозите на работодателите бяха негативни, а в този момент чистият коефициент е позитивен (1%).

По отношение на районите София остава градът с максимален планиран растеж на новите чиновници (65% чисто от фирмите), само че и с най-значителен спад от предходното проучване (7 процентни пункта). Във всички останали райони без Бургас, където смяна няма, работодателите имат по-високи упования за претовареност.
Автор: БКЗ
Все по-дълбока бездна сред търсене и предложение Все повече обаче се задълбочава разликата сред търсене и предложение на квалифицирани фрагменти, демонстрира още изследването. " Работодателите не престават да изпитват компликации да привлекат фрагменти с нужните умения ", показва ръководителят на БКЗ Надя Василева в прессъобщение. В същото време фирмите са все по-далече от упованията на хората за възнаграждение и благоприятни условия за развиване. Според Василева това постанова компаниите да преразгледат условията си за наложителни умения и сами да " добавят " това, което е належащо. " За да привлекат претенденти, работодателите би трябвало да премислят какво е наложително и какво е желателно в един претендент и дали ролята може да бъде запълнена от човек, който дава отговор на 60-70% от нея, а останалото да научи на новото работно място ", показва тя.
Реклама
Разминаването е причина огромна част от работодателите да преглеждат наемането на задгранични жители като опция. Според изследването 57% от тях са подготвени на такава стъпка, в случай че процедурата за това е по-лесна и бърза. Други 32% от фирмите не са сигурни дали биха взели непознати служащи, а едвам 11% изрично отхвърлят такава опция.

В същото време в бюрата по труда има регистрирани над 140 хиляди безработни, висок остава и делът на стопански неактивните хора, показват от БКЗ. " Време е да върнем тези хора на пазара на труда, което изисква структурни промени и надълбоко схващане на аргументите за какво не работят ", счита Василева.
Свързани публикации Компаниите в България ще наемат по-малко чиновници тази година 19 април 2023, 16:24 Търсенето на хора в IT бранша се забавя 13 януари 2023, 13:20 Компаниите ще наемат по-малко в идващите шест месеца 13 октомври 2022, 12:54
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР