Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда проблем за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда проблем за
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ: КЗК одобри купуването на 167 кули на „Булсатком” от „Виваком”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда проблем за пазара на телекомуникационни услуги от придобиването на 167 кули на най-големия сателитен оператор у нас „ Булсатком “ от крайния притежател на мобилния оператор „ Виваком “. Антимонополният орган не счита, че договорката съставлява централизация и не дава отговор на оборотите, за които се постанова оценка и постановява незабавното осъществяване на сделката.

Решението е взето на 30 ноември с особеното мнение на члена на Комисия за защита на конкуренцията Димитър Кюмюрджиев, съгласно който договорката съставлява централизация и се постанова разбор по какъв начин тя ще се отрази на пазара, още повече в подтекста на афишираното желание на притежателя на „ Виваком “ да купи напълно „ Булсатком “, което обаче е предмет на настрана произвеждане, съобщи „ Медиапул “.

Преценката на Комисия за защита на конкуренцията, че договорката не се нуждае от нейното утвърждение, може да бъде обжалвана пред Административен съд-София в 14-дневен период от лицата, които имат юридически интерес. Очаква се това да сторят „ А1 България “ и „ Йеттел България “, които оспорваха договорката още на равнище разглеждане на проблема в Комисия за защита на конкуренцията. Според тях придобиването на кулите за мобилни станции от „ Булсатком “, дружно с предходните покупко-продажби за придобиването на шест районни доставчика на интернет и телевизия и сделката за покупката на цялата „ Булсатком “, ще обезпечи пазарен дял от 60 % при преноса на данни и телевизионно наличие и това ще наруши значително конкуренцията.

Придобиването на 167 кули на „ Булсатком “ бе официализирано от „ Словения Броудбанд “, притежател на „ Юнайтед груп “, притежаваща „ Виваком “, откакто през февруари 2023 година внесе в Комисия за защита на конкуренцията искане да се произнесе по договорка на сдружението „ Юнайтед Тауърс “, което е част от групата на „ Виваком “ и държи сателитната станция „ Плана “. Според самата „ Словения Броудбанд “ интервенцията може да окаже влияние върху пазарите за колокация на съоръжение за мобилни мрежи и за достъп до каналите на „ Виваком “ за съобщителна мрежа. Заради което и желае произнасянето на Комисия за защита на конкуренцията.

Антитръстовата комисия обаче не вижда проблем като аргументът ѝ е, че концентрацията става сред „ Булсатком “ и „ Юнайтед Тауърс “, която е обособена компания и не ѝ прави усещане, че е част от групата на „ Виваком “, притежаваща също по този начин „ Нова телевизия “ и още редица тв канали, уеб сайтове и други създадели на медийно наличие.

Сделката за кулите на „ Булсатком “ стана по силата на уговорка за придобиването на сателитния оператор от някогашния притежател на „ Виваком “ Спас Русев, който е взел 127 млн. евро заем за трансакцията от „ Юнайтед груп “ като парите ще бъдат върнати под формата на предаване на инфраструктурата на „ Булсатком “.

В началото на ноември от „ Юнайтед груп “ оповестиха, че имат договорка с сдружението на Спас Русев за пазаруването към този момент на цялата „ Булсатком “. Тя също е импортирана за утвърждение в Комисия за защита на конкуренцията и за нея занапред следва изговаряне, като от А1 и „ Йеттел “ имат възражения и по нея, тъй като тя сигурно ще бетонира „ Виваком “ отпред на пазар с неосъществим за другите оператори дял от 60 %.

Реклама

Любопитно е обаче, че малко след анонсирането на договорката за цялата „ Булсатком “ от притежателя на „ Виваком “ сателитният оператор се оплака от нелоялна конкуренция от бъдещия си сътрудник и го упрекна, че се пробва да му краде клиентите.

Според Димитър Кюмюрджиев „ от показаните контракти и документи, както и от останалите писмени доказателства по преписката (за договорката за кулите) се открива, че е в действителност е налице една договорка по придобиване на надзор върху активи, представляващи цялото комерсиално дружество на „ Булсатком “, заради което погрешно Комисия за защита на конкуренцията за всяка една от покупко-продажбите е направена независима преценка дали придобиването съставлява централизация “.

Като мотив против договорката за инфраструктурата на „ Булсатком “ от „ Йеттел “ показват, че тя ускори доста пазарното състояние на „ Юнайтед Тауърс България “, отчитайки ниската сума, за която се получават мобилните кули на сателитния оператор. Припомня се, че в отчет на Комисията за контролиране на известията за 2021 година се отбелязва, че съществуването на базови станции в инфраструктурата на предприятията играят все по-голяма роля, най-много поради въвеждането на ново потомство 5G мобилна мрежа.

Самият основател на „ Булсатком “ Пламен Генчев показва в свое мнение до Комисия за защита на конкуренцията, че и двете покупко-продажби ще доведат до изцяло деформиране на засегнатите пазари в интерес на дъщерното на купувача сдружение „ Виваком България “, поради пазарното му състояние и невъзможността за противопоставяне от страна на неговите съперници.

„ Придобиването на сериозни детайли от мобилната и закрепената инфраструктура на „ Булсатком “ е един нескончаем и целеустремен развой на уедряване пазарното състояние на „ Виваком “ посредством придобиване на голям брой по-малки оператори и обособени активи за реализиране на господстващо състояние на пазарите, на които оперира “, счита създателят на сателитния оператор.

Според Пламен Генчев сделките сред „ Юнайтед Груп “ и сдружението на Спас Русев „ Вива Корпорейт “, купило „ Булсатком “ също в противоречива договорка, демонстрират, че „ Виваком “ ще стане притежател и ще употребява ресурсите на най-големия все още снабдител на телевизия в България, както и мобилната му инфраструктура, в резултат на което ще има опцията да упражнява неконкурентно влияние върху останалите телекомуникационни оператори – „ А1 България “ и „ Йеттел България “, показва се още в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

За покупко-продажбите на притежателя на „ Виваком “ в България двата конкурентни оператора сезираха Европейската комисия и преди дни от А1 споделиха, че от Брюксел са показали интерес към проблема и го изследват.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР