Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е основният липсващ елемент.

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е основният липсващ елемент.
Коментари Харесай

Синдикалисти дадоха рецепта за спиране на ръста на цените

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е главният изчезнал детайл. Това е регулаторът, който може да наложи наказания. Комисията за отбрана на потребителите е към министерството на стопанската система. Комисия за защита на конкуренцията могат да ревизират и да потвърдят дали има незаконни търговски практики, непазарно държание. Това изясни пред НоваНюз президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Имаме съмнения и подозрения, които идват и от производителите, съобщи той.
-->
Синдикалистът посочи, че може да се вземат ограничения за контролиране на високите цени - да има нето цена и да няма доплащания, надплащания в комерсиалните контракти, които са комерсиална загадка. „ Другото предложение е уеднаквяване на режима на доставка и възнаграждение. Когато някой вдигне цената, тя да се отрази и на производителя – парите не стигат по цялата верига, запушва се целият оборот ”, сподели Пламен Димитров.

Според Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " ограниченията за справяне с високите цени може да са единствено едни – в кратковременен проект налагане на таван на цените. Ако има надзор, няма по какъв начин да се продава над тези цени, счита тя.

За Григорова оправянето с високите цени може да стане посредством надзор, таван и държавна опция.

„ Това което се случи в ЕЛ БИ Булгарикум би трябвало да се случи на всички места и изпълнителният шеф, който си разреши да понижи цените, не би трябвало да бъде уволняван. Призоваваме от 2 седмици президентът Румен Радев, министър председателят Гълъб Донев да вземат отношение ”, съобщи Григорова във връзка уволнението в единствената държавна млекопреработвателна компания.

„ Нито едно от изказванията против него, не бяха доказани. Той сподели документи за всички клюки против себе си ”, сподели Григорова във връзка освободения Николай Маринов.

Тя посочи, че минималната работна заплата бе увеличена след напън от синдикатите. „ Когато човек получава 800 лева заплата, той няма по какъв начин да си прави работата съзнателно, той елементарно ще се съблазнява да не упражнява надзор на избрани места. Трябва да насочим старания администрацията да бъде стимулирана ”, сподели Григорова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР