Израелските войски навлязоха още по-навътре в Рафах, съобщиха очевидци в

...
Израелските войски навлязоха още по-навътре в Рафах, съобщиха очевидци в
Коментари Харесай

Израелските войски навлязоха още по-навътре в Рафах

Израелските войски навлязоха още по-навътре в Рафах, оповестиха очевидци в пренаселения най-южен град в линията Газа. Това се случва на фона на все по-явни признаци, че Израел пристъпва към осъществяване на заканите си от последните седмици да щурмува Рафах, последния бастион на палестинската терористична формация " Хамас ", съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Както се твърди, израелски танкове са били видени да се придвижват от източните към западните квартали на града, в това число към квартал " Джанина ".

Въоръжените сили на Израел (ЦАХАЛ) към този момент не са коментирали тези изказвания.

Израелските съдружници, в това число най-големият покровител на Израел - Съединени американски щати, от седмици предизвестяват Еврейската страна да не подхваща сухопътно нахлуване в Рафах, където над 1 милион палестинци потърсиха леговище от боевете в другите елементи на палестинския анклав на брега на Средиземно море.

Откакто предходната седмица израелските подразделения започнаха да навлизат в източните квартали на града, от Рафах са избягали към 450 000 души, сочат данни на Организация на обединените нации.

" Празни улици в Рафах. Семействата не престават да бягат в търсене на сигурност ", написа в " Екс " Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци. " Хората са изправени пред непрекъснато безсилие, апетит и боязън. Никъде не е безвредно. Единствената вяра е да се стигне до неотложно прекъсване на огъня ", прибавиха от филантропичната организация.

Преди към седмица израелската войска навлезе в Рафах откъм източните елементи на града, а след това откри надзор над палестинската страна на прилежащия към града гранично-пропускателен пункт с Египет " Рафах ".

Израел си е сложил две задания: от една страна, да поддържа военния напън върху " Хамас ", с цел да си обезпечи освобождението на заложниците, които радикалното палестинско придвижване взе при експлоадирането на войната през октомври, и от друга, да реализира боен погром на " Хамас " посредством унищожаването на безусловно всички от оставащите му батальони в Газа.

През днешния ден израелската войска продължи интервенциите си и в другите елементи на линията Газа. Очевидци оповестяват за неспирни обстрели и боеве в северните, южните и централните елементи на палестинския анклав.

Военното крило на " Хамас " разгласи, че е атакувало израелските войски в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах ", като е поразило бронетранспортьор в покрайнините на града.

В самия град Рафах бойците на палестинското придвижване са атакували израелски ескорт, пренасящ бойци, твърди военното крило.

Израелската войска от своя страна заяви, че е унищожила няколко отряда въоръжени бойци в непосредствен пердах в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах ".

Разширява се и обсегът на интервенцията в бежанския лагер " Джабалия " в северната част на линията Газа, добави ЦАХАЛ.

От началото на бойните дейности в анклава са убити минимум 35 173 палестинци, а 79 000 са ранени, сочат данните на следените от " Хамас " здравни управляващи в Газа.

Този брой, който е невероятно да бъдат тестван посредством самостоятелни източници, не прави разграничаване сред мирни жители и въоръжени бойци.

Междувременно договарянията за преустановяване на войната навлязоха в застой. " Причината за това е израелската военна интервенция в Рафах ", сподели министър председателят и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

" В момента сме съвсем в застой. Разбира се, събитията в Рафах ни върнаха леко обратно ", сподели той на Катарския стопански конгрес в Доха.

Израел счита Рафах за последния бастион на палестинската ислямистка формация " Хамас ", която умъртви стотици мирни жители в Израел при нападението против Еврейската страна на 7 октомври.

Катар дружно с Египет и Съединени американски щати посредничи в напъните за договаряне на съглашение за помирение и преустановяване на нестихващите бойни дейности.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР