Топлофикация София е внесла в КЕВР намерението си да доставя

...
Топлофикация София е внесла в КЕВР намерението си да доставя
Коментари Харесай

По-евтино парно в София и Плевен, в Търново и Бургас предлагат по-високи цени

" Топлофикация София " е внесла в КЕВР желанието си да доставя за новия ценови интервал от 1 юли топлинна сила на цена от 97,78 лв. за мегаватчас (MWh) без Данък добавена стойност.

Предложената цена за парното и топлата вода в София е с 29,11 % по-ниска по отношение на сегашната цена, която е 137,93 лв. за MWh. От сдружението допълват в заявката си, че през 2023 година са създадени 4 385 812 MWh топлинна сила, което е със 7 % по-малко от планирането за ценовия интервал. Като причина за това се показват климатични фактори.

Поевтиняване предлага и " Топлофикация Плевен ". В заявката е посочено цената на топлинната сила да стане 56,10 лв/MWh от 1 юли, като сега цената е 96,94 лева./MWh, което е с 42,13 на 100 по-ниска по отношение на актуалната.

От " Топлофикация Бургас " обаче оферират да продават горещата вода за 118,52 лева./MWh, като сега е 95,20 лева./MWh , като в тази ситуация нарастването е с 24,50 % .

Поскъпване ще има и за търновци. Топлофикационното сдружение във Велико Търново предлага за идния ценови интервал да продава гореща вода за 331,83 лв/MWh, като сега е 131,82 лв/MWh .

Заявление за цени от 1 юли са изпратили до КЕВР и от ЕВН " Топлофикация Пловдив ", само че данните в него са поверителни. В края на март от сдружението оповестиха, че съгласно тяхната калкулация крайната цена на топлинната сила за клиентите на " ЕВН Топлофикация Пловдив " би се трансформирала с 13 % - на 156,94 лв. за мегаватчас от идващия регулаторен интервал.

При " Топлофикация Перник " и " Топлофикация Сливен " данните също са заличени в заявките им.

Обикновено КЕВР прави корекции на ценообразуващите детайли на всички сдружения, като ползва общ метод. Предстои да се организира и публично разискване по тематиката.

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода Комисията за енергийни и водно контролиране ще разгласи до 30 юни, като при постановяването му ще уточни ценообразуващите детайли на база на настоящата информация към края на юни.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР