Комисията за енергийно и водно регулиране отмени следобедното си заседание,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране отмени следобедното си заседание,
Коментари Харесай

КЕВР отложи заседанието за поскъпването на тока за бита и парното

Комисията за енергийно и водно контролиране анулира следобедното си съвещание, на което трябваше да бъде разисквано плануваното повишаване на тока за бита от 11.5 % приблизително за страната от началото на идната година. 

Според изчисленията на регулатора приблизително за страната и топлоенергията би трябвало да нарастне с 13 на 100.

В началото на съвещанието членът на КЕВР Ремзи Осман предложи то да бъде отсрочено поради решението, взето по-рано през днешния ден от Народното събрание да наложи мораториум върху цената на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила. Процедурното предложение беше признато и днешното съвещание, на което трябваше да се прегледа каква да бъде цената на тока за битовите консуматори от 1 януари, се отсрочи.

На откритото съвещание на КЕВР през днешния ден трябваше да бъде разискван отчет на работната група от специалистите към комисията, в който се предлага цената на електрическата енергия за битовите консуматори да се усили приблизително с 11,51 % от 1 януари 2022 година

Поскъпването на тока на свободния пазар, на газа и на въглеродните излъчвания са главните аргументи в средата на регулаторния интервал КЕВР да преразгледа и да дефинира по-високи цени на топлоенергията и електрическата енергия за бита.

Предвижда се за клиентите на ЧЕЗ и И Ви Ен (EVN) токът да нарастне с към 11 %, а за тези на „ Енерго Про “ - с малко над 12 на 100.

По-голям растеж се планува при нощната цена, където нарастването би трябвало да е с към една пета.

При парното и топлата вода за другите градове разликата в процентите на нарастване на цените е по-голяма.

За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите и се планува да е с към 30 на 100.

Само с близо % по-малък ще е скокът в Разград.

С една четвърт повече ще би трябвало заплащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново, а повишаването в Бургас е с 15 на 100.

Между 1 и 5 % повече ще коства топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Ако бъдат признати, новите цени на тока за бита, парното и топлата вода ще влязат в действие от 1 януари идната година.

По време на разискването изпълнителният шеф на топлофикационните сдружения - в София Александър Александров и шефът в Пловдив Анна Димитрова - обявиха, че предлаганото повишаване на парното няма да покрие загубите им.

„ За момента „ Топлофикация “ не приема решението на комисията такова, каквото е “, уточни Александров. 

„ За страдание, несъмнено, означаваме, че насъбраните все още дефицити няма да бъдат обезщетени с препоръчаните промени “, добави Димитрова. 

По-рано през днешния ден Народното събрание наложи мораториум върху цената на електрическата енергия, ВИК услугите и топлинната сила на равнищата от 1 януари 2021 година. Предложението направи изненадващо парламентарната група на ГЕРБ. „ За “ концепцията гласоподаваха 186 депутати, двама бяха срещу, а други двама се въздържаха.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Депутатът Десислава Атанасова уточни: „ По този метод в действителност ще създадем нещо свястно за българските жители, за българския бизнес, ще реагираме на ценовата рецесия на електрическата енергия “.

От Движение за права и свободи предизвестиха, че днешното решение ще е пагубно за бизнеса. Депутатът Рамадан Аталай съобщи: „ Ще фалирате всички тези частни сдружения, които придвижват електрическа енергия. Това значи, че вие нямате никаква визия в момента  какво направихте със свободния пазар на електрическата енергия в България “.

Депутатите одобриха основаването на Временна комисия за въпросите с енергийната рецесия и предложение за справяне с нея. Идеята пристигна от парламентарната група на „ Продължаваме промяната “. Председател на комисията ще е депутатът Радослав Рибарски от Политическа партия.

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван, оповестиха по-късно от Министерския съвет. От държавното управление дефинираха мораториума като неразбираем. 

" Отговорност на депутатите от болшинството няма да се търси. Новосформираната краткотрайна парламентарна комисия за енергийна рецесия ще изготви отчет, от който да стане дали решението за мораториума да бъде прегласувано ", това сподели на конференция в Министерски съвет началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова. 

В наложения от Народно събрание мораториум ще бъдат направени разяснения. Ще бъде импортиран нов вид, съгласно който мораториумът да влезе в действие от на следващия ден, 16 декември, и да важи до 31 март 2021, реши новата краткотрайна парламентарна комисия, която беше основана за да предложи нови решения към енергийните цени. Дебатът във краткотрайната комисия се изостри и Движение за права и свободи напусна залата.   

Проектът за ново решение ще бъде импортиран за гласоподаване на утрешното пленарно съвещание на Народното събрание. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР