В дните на Европейското първенство футболът тържествува не само на

...
В дните на Европейското първенство футболът тържествува не само на
Коментари Харесай

Копа Америка: Футболната битка за двете Америки

В дните на Европейското състезание футболът тържествува освен на Стария континент, а най-малко на още два – в Южна и Северна Америка, поради идния в Съединени американски щати шампионат (20 юни - 14 юли). 
Знаково е, че двете най-големи и най-престижни континентални шампионати на национални тимове приключват в един ден, въпреки че това се е случвало и преди. За отбелязване е също по този начин, че това в действителност ще е Купата на Америка - на двата континента с това име, като се има поради, че ще вземат участие 16 тима от две конфедерации. Това са КОНМЕБОЛ – футболната асоциация на Южна Америка, и КОНКАКАФ, шапката на футбола в Северна и Централна Америка и Карибите.
Новото в този момент не е, че шампионатът ще се организира в Съединени американски щати - това става за повторно (след 2016 г.), а че за първи път вземат участие цели шест тима от КОНКАКАФ, който е съорганизатор. Toва са шестте най-хубави тима от последното издание на тамошната Лига на нациите. На процедура Копа Америка се явява генерална подготовка за Мондиал 2026, домакини на който ще бъдат Съединени американски щати, Мексико и Канада. 
Ще има още една подготовка, тъй като ФИФА стяга Световна клубна купа за следващата година (15 юни - 13 юли), още веднъж в Съединени американски щати. Този шампионат обаче ще е за клубни тимове, а някои от евентуалните участници в него още занапред се мръщят на концепцията (Реал Мадрид непосредствено обявиха, че няма да участват), поради убийствения график на футболистите им, та не е доста ясно на какво ще наподобява този шампионат.

Регламентът и стадионите
Шестнайсетте тима са разграничени в четири групи:
Група А: Аржентина, Перу, Чили, Канада
Група В: Мексико, Еквадор, Венецуела, Ямайка
Група С: Съединени американски щати, Уругвай, Панама, Боливия
Група D: Бразилия, Колумбия, Парагвай, Коста Рика
Първите два отбора от всяка група не престават напред на четвъртфинали, които са първата елиминационна фаза. Нататък е ясно: полуфинали, край и мач за 3 - 4 място.
Американците демонстрират мускули – в случай че 24 тима на Евро 2024 играят на общо 10 стадиона в Германия, то 16-те отбора на Копа Америка ще спорят на 14. Тук личат най-големите и съвременни спортни арени в Съединените щати, в това число такива, на които в последните години одобряваха финала по американски футбол Супербоул.
Открояват се стадионите в Ню Йорк (по-точно в Ню Джързи), Атланта, Арлингтън (щата Тексас), два в Калифорния, два в Канзас, „ Хард Рок “ в Маями и футуристичния „ Алиджънт “ в Лас Вегас, на който вихри последният Супербоул при започване на тази година.
Аржентина и Канада ще открият шампионата на 20 юни на ст. „ Мерцедес-Бенц “ (онзи с причудливо отварящият се покрив) в Атланта, а финалът е на 14 юли на „ Хард Рок “ в Маями.

Претендентите
Аржентина ще пазят трофея, сладко извоюван преди три лета с 1:0 против отбора на домакините от Бразилия на финала. Сайтът на български букмейкър дава преимущество на „ албиселесте “ да ликуват още веднъж с близо 37 % късмет. На второ място в листата са Бразилия с 31%, следват Уругвай – 17%, Мексико, Колумбия и Съединени американски щати с към 7-8 на 100 и така нататък
Какво би станало, в случай че стените оказват помощ на янките и те побеждават за първи път в шампионата, в който вземат участие със специфичен статут, по какъв начин ще се почувстват на юг? Преди дни домакините и Бразилия направиха 1:1. Съставът на Съединени американски щати се предвожда от опитни ветерани като Кристиан Пулишич и Уестън Маккени, като включва съвсем всички най-хубави играчи, с които селекцията разполага.
А като стана дума за Аржентина, в редиците на международните първенци се открояват Лео Меси, Емилиано Мартинес, Алексис Маккалистър, Енцо Фернандес, Анхел ди Мария, Лаутаро Мартинес и младоци като Алехандро Гарначо. Заради всичко това тимът Лионел Скалони е любимец, само че историята ни е научила, че огромният капацитет на „ гаучосите “ не всеки път е бил осребряван.
Много евентуално е това да е последната Копа Америка за Меси, оценен с най-високи шансове от букмейкъра за голмайстор на шампионата с 26%. Той е № 1 и за Най-добър състезател – със същия %, следват Винисиус Джуниор (Бразилия) – 22%, Родриго (Бразилия) – 11%, Хулиан Алварес (Аржентина) 9%, и така нататък
В бразилския състав има огромни неналичия – Неймар още се възвръща от интервенция, а селекционерът Доривал Жуниор избра да даде опция на Каземиро, Ричарлисон и Габриел Жезус да се насладят на плажовете и коктейлите.
С този тим, звезди на който са Винисиус, Родриго, Габриел Мартинели и 17-годишната сензация Ендрик, очевидно се цели обиграване за Световното, тъй като доминират млади асове, изключително в средата на терена и нападението. Точно поради това Бразилия въпреки всичко са способни на футболна самба, изключително в случай че не бъдат взети насериозно от най-големите им противници.

Ще бъде горещо
Копа Америка постоянно е сцена на огромни пристрастености, тъй че в добавка към лятото и Евро 2024, ентусиастите получават още едно огромно състезание. Може би най-голямата конспирация е, че Аржентина и Уругвай имат по 15 трофеи и Лео Меси, който към този момент от близо година „ бродира “ с топката по американските терени, ще направи опит да каже „ адиос “ на континенталния си шампионат, като изведе „ албиселесте “ еднолично на върха в историческата ранглиста. 
Всички останали ще опитат да му скапват удоволствието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР