Комисията по конституционни въпроси в 49-ото Народно събрание се събира

...
Комисията по конституционни въпроси в 49-ото Народно събрание се събира
Коментари Харесай

Комисията по конституционни въпроси заседава за първи път

Комисията по конституционни въпроси в 49-ото Народно заседание се събира на първо съвещание. Очаква се измежду тематиките, които ще бъдат обсъждани, да е огласеният в неделя план за промени в главния закон на „ Продължаваме промяната-Демократична България “.

Това е първи тест за конституционните желанията на обединението - мандатоносителка. От неделя до през днешния ден политическите мнения се концентрираха към два акцента в тях - новата дата за народен празник и ограничение на кметските мандати до два. И те са по-скоро сериозни.

Останалите промени са свързани с преформатиране на държавното управление на правосъдната власт, ограничението властта на основния прокурор и понижаване на мандата му, както и мандатите на ръководителите на висшите съдилища, прекрояване на института на служебното държавно управление, лишаване на пълномощия от президента.

На фона на възраженията на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ", основни са изчезналите мнения на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Гласовете на първите и четвърти са нужните, с цел да се получи сбора от най-малко 160 гласа за смяна на Конституцията по бавната писта.

Днес ще стане ясно какви са конституционните хрумвания на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, допълват ли се те или се конфронтират с тези на ПП-ДБ и най-много - ще има ли общ консенсусен план на ръководещите плюс Движение за права и свободи, съобщи БГНЕС.

Очаква се на дебютното съвещание на парламентарната конституционна комисия, ръководена от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, да участват и конституционалисти и представители на правни неправителствени организации.

 

„ Има настройка в болшинството на тази комисия и в Народното събрание в идващите дни да бъде импортиран общ план за Закон за изменение и допълнение на Конституцията “, съобщи при започване на съвещанието ръководителят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ -СДС.

Той добави, че Движение за права и свободи, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Възраждане “ са поканени да предложат своите хрумвания за промени, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР