Командването на израелските отбранителни сили (“Цахал) поиска жителите на северната

...
Командването на израелските отбранителни сили (“Цахал) поиска жителите на северната
Коментари Харесай

“Няма накъде да се бяга”. Ивицата Газа в очакване на израелския “Пенетратор”

Командването на израелските отбранителни сили ( “Цахал ”) изиска жителите на северната част на Ивицата Газа да се изтеглят. Жителите на тези региони на гъсто популации палестински анклав получиха единствено 24 часа да изоставен домовете си.

В региона се хвърлят листовки, в които локалните поданици се приканват да не сътрудничат на ХАМАС и да се реалокират допустимо най-скоро в централните региони на Ивицата Газа или в граничната зона с Египет.

Израелската войска се отхвърля от отговорност за живота на цивилни, които ще останат в района.

Контролираното от ХАМАС държавно управление на Ивицата Газа на 13 октомври прикани жителите да игнорират израелските претенции и да не напущат домовете си.

Призивът за депортиране на юг на 13 октомври беше оповестен в формалния канал в “Телеграм ” на “Цахал ”.

1,1 милиона поданици на територията, където по публични данни живеят общо 2,2 милиона души, би трябвало да бъдат евакуирани до 24 часа.

„ Евакуацията не може да се извърши без опустошителни филантропични последствия “, сподели представителят на генералния секретар на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Град Газа би трябвало да бъде обезлюден

Линията на север, от която не би трябвало да остават цивилни, е сухият канал на Вади Газа. Имайте поради, че на север от тази линия, в зоната за презаселване, са самият град Газа и редица селища към него.

„ Очевидно Израел ще организира армейска интервенция особено в град Газа, където са ситуирани главните уреди на ХАМАС ”, споделя ориенталистът Андрей Зелтин. “Но в действителност няма накъде на бягат оттова. Трябва да има къде да бягат, т.е. жилище. Перспективата за обезпечаване на храна, вода и по този начин нататък ”, добавя той.

Малко по-късно управлението на “Цахал ” призна, че депортирането в южната част на бранша може да продължи повече от 24 часа. Това заяви “Таймс оф Израел ” базирайки се на представителя на “Цахал ” Даниел Хагари. Според него изселването може да отнеме няколко дни.

Отделно предизвестие е изпратено до жителите на град Бейт Лахия, покрай северната граница на бранша с Израел. Бейт Лахия се намира на по-малко от 20 километра от израелския град Ашкелон, който претърпя изключително тежка ракетна атака от ХАМАС.

През последните няколко дни Бейт Лахия беше подложен на тежки бомбардировки от израелските военновъздушни сили. Очаква се директно преди началото на сухопътната интервенция на ИД регионът да бъде обект и на артилерийски обстрел.

Редица израелски източници считат, че стартирането на листовки има за цел да дезинформира командването на групировката ХАМАС, само че в действителност интервенцията ще се развива в няколко направления по едно и също време. Едновременно нахлуване се чака в северната част на бранша, в региона на село Бурейдж в централната му част, и на юг, в региона на град Рафах.

По този метод израелската войска ще може да разреже линията на няколко елементи, прекъсвайки връзките сред Газа и град Хан Юнис, ситуиран в южната част на линията, както и да отреже ХАМАС от маршрутите за доставки през подземни тунели, водещи до Египетска територия.

Ще влязат на дребни групи “

Операцията най-вероятно ще продължи повече от седмица, защото командването на израелската войска е наясно с всички вероятни опасности и няма да бърза с щурмовите елементи, показа мнението си военният специалист и офицер от аварийните танкови войски Александър Михайловски..

„ Моето мнение е, че те ще влязат на дребни групи с поддръжката на бронирани машини. Ако срещнат опозиция, те ще избият огневите точки с артилерия и авиация. И по този начин метър по метър ”, споделя специалистът.

Командването на палестинските фракции е наясно с цялостното предимство на израелската войска в жива мощ, техника и авиация и по тази причина се готви за градски борби. Под територията на бранша е прокопана многокилометрова система от тунели и подземни укрития, предопределени за скрито разполагане на бойни отряди, цехове за произвеждане на оръжие и муниции. Предполага се, че тунелите могат да се употребяват за напредване на диверсионни групи, които да нападат израелските войски откъм гърба. Преди това тунелите са били употребявани от ХАМАС за набези на израелска територия.

Какво ще употребяват, с цел да отворят убежищата на ХАМАС ?

Коментирайки опцията бойци да употребяват подземни убежища и тунели, пресслужбата на “Цахал ” разгласява фрагменти от един от оръжейните си хранилища.

Видеото демонстрира стотици авиационни муниции, предопределени да „ отварят “ подземни структури, в това число американски бомби ГБУ-28 с проникваща бойна глава, тежаща два тона.

Принципът на деяние на бомбата включва продупчване на почвени и бетонни укрепления на дълбочина до 30 метра, последвано от експлозия вътре в тунела. Боеприпасите са били употребявани преди този момент от израелските Военновъздушни сили при офанзиви против Газа, последно през юли 2022 година Бомбите са били употребявани интензивно и от Военновъздушни сили на Съединени американски щати за удари по бункери на иракската войска през 2003 година и по време на интервенцията в Либия през 2011 година

Израел също употребява свои лични бомби МПР-500, способни да пробият стоманобетонни плочи с дебелина до един метър.

Според някои отчети Съединените щати също са трансферирали на Израел най-модерните „ антибункерни “ муниции - ГБУ-72 5K “Пенетрейтър ” с бойна глава с тегло 5000 фунта (около 2267 кг).

Смята се, че последните муниции се трансферират в Израел в светлината на вероятното нахлуване на ливанската формация “Хизбулла ” в спора. През последните десетилетия групата е основала стотици скривалища в планините на границата с Израел. Освен това, съгласно някои отчети, “Хизбулла ” е основала мрежа от силози за изстрелване на балистични ракети в планинските вериги Арсал и Каламун.

Не се планува лесна разходка

Въпреки това даже потреблението на тежки авиационни муниции не подсигурява на израелската войска елементарен прогрес в Газа.

„ Последният образец за нахлуване против гъсто обитаеми градски региони в Близкия изток е нападението над Мосул от март 2016 година до юли 2017 година от иракската войска с поддръжката на Съединени американски щати. Стратегическите бомбардировачи “Б1-Лансър ” нападат града, само че офанзивата продължава повече от година. Да, “Ислямска страна ” не е иракската войска, само че въпреки всичко не трябва да приемате, че авиацията подсигурява елементарно нахлуване “, отбелязва Александър Михайловски.

Бойците ще разчитат на ръчни противотанкови оръжия, в това число гранатомети и противотанкови системи, които към този момент демонстрираха своята успеваемост против израелските танкове в първите дни на спора. ХАМАС може да разчита и на поддръжка от тази част от локалното население, която не може или не желае да напусне района.

Реалността на филантропична злополука

Във всеки случай насилствената „ евакуация “ на цивилни – без значение от връзката им с държавното управление на ХАМАС – провокира мощна интернационална реакция, чак до равнището на Организация на обединените нации. Притесненията за ориста на милиони поданици на бранша са изцяло основателни, отбелязва ориенталистът-арабист Андрей Зелтин.

„ Израел нанася целенасочени удари по доста гъсто застроени региони “, изясни специалистът. “Казват, че в Ивицата Газа има „ още няколко града “. Но в реалност това е една огромна градска агломерация. Пренаселеността на популацията е висока и всевъзможни военни интервенции сигурно ще доведат до жертви измежду цивилното население.

Пълната отбрана на огромни маси от цивилно население (осигуряване на минимални потребности от заслон, отбрана, вода и храна) сега е извънредно сложна. Освен това, като се има поради настоящето въодушевление в израелското общество.

В последна сметка Израел е изправен пред най-голямата си покруса, сходна на която не е виждана от първата арабско-израелска война от 1948-1949 година „ Опитите да се съпостави днешната история с войната Йом Кипур от 1973 година са неправилни, тъй като тогава арабските армии не са работили против цивилни “, споделя ориенталистът. „ Те са работили извънредно във военни елементи на територията, която Израел окупира през 1967 година ”, добавя той.

Ще пусне ли ХАМАС човешкия си щит в Египет?

Друг въпрос, който ориенталистът повдига, е неразбираемото отношение към техните събратя палестинци от страна на арабските им съседи, които живеят най-вече в прилежащ Египет. Именно тази страна, с която секторът граничи на юг, се счита за една от главните дестинации за палестински бягства.

Но в Египет няма огромна палестинска общественост, показва Зелтин. От друга страна, би трябвало да се разбере, че палестинците са просто араби, които са живели в географската област на Палестина. „ Като общественост те пораждат през 1949 година, когато е належащо да се разделят израелците и арабите, които живеят на тази територия. Изглежда имаше информация, че в Ел Ариш, Египет се приготвя база за приемане на бежанци от Газа. Това също може да е по този начин, тъй като има напън както върху Израел, по този начин и върху Египет.

Но има още един въпрос - надалеч не е явно, че ХАМАС ще пусне цивилните.

„ По приблизителна оценка там има към 40-45 хиляди подготвени бойци. Може би 50 хиляди. Но те са добре въоръжени, добре готови. Те могат да употребяват цивилното население като живи щитове “, показва Зелтин. Според него могат да се чакат опити за попречване на миграцията на цивилни от северната към южната част на линията Газа със мощ. Добре позната тактичност, изпитана в историята, е по-късно с възмутена физиономия да се желае правдивост, отбелязва събеседникът.

Основният извод, който прави ориенталистът е, че ХАМАС е извършил задачата си. „ Какъвто и да е военният резултат, ХАМАС върна политическия проблем на палестинско-израелския спор в международния дневен ред “, споделя специалистът. „ Нетаняху, който неотдавна даде изявление, сподели, че в договарянията със Саудитска Арабия палестинският проблем се загатва, само че не като главен въпрос ”, добавя специалистът.

Два удара по имиджа

Атаката на ХАМАС и последвалите събития, свързани с нея, доведоха до две съществени политически последствия, счита специалистът. Първият е удар по нормализирането на връзките сред Израел и Саудитска Арабия. „ И второ, спирането на плана за логистичен маршрут Индия-Европа през Саудитска Арабия и Израел, което неотдавна беше оповестено от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман “, отбелязва Зелтин. „ И в този момент саудитският правоприемник отхвърли да възстановява връзките с Израел и организира диалог с иранския президент Ибрахим Раиси по въпроса за разрешаването на палестинския проблем ”, добавя той.

Така доближаването сред Саудитска Арабия и Израел е най-малко замразено за дълъг интервал от време.

В същото време Израел сега няма „ положителни “ решения, отбелязва събеседникът. Всяко решение ще бъде възприето отрицателно в избрана част от международната общественост. „ Ако Израел стартира наземна интервенция, те ще обвинят, че тези дейности са довели до цивилни жертви, филантропична злополука и така нататък Ако не стартира, той ще има проблеми вътре, а по-късно и на открито, тъй като към Израел има голям брой разнообразни джихадистки групировки “, означи Зелтин.

Що се отнася персонално до настоящия началник на кабинета Бенямин Нетаняху, за него събитията, които се случиха в Израел от 7 октомври, по този начин или другояче ще се окажат края на политическата кариера, добави специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР