Кои са най-реалните заплахи пред човечеството? Ето класацията, съставена от

...
Кои са най-реалните заплахи пред човечеството? Ето класацията, съставена от
Коментари Харесай

Това са седемте най-големи заплахи за света през 2018 г., посочени на форума в Давос

Кои са най-реалните закани пред човечеството? Ето класацията, формирана от специалисти в света на стопанската система, политиката, науката и публичния живот. Въпросите са им били заложени от Световния стопански конгрес в Давос, съобщи Дойче веле.

Промените в климата на Земята

Преди година така наречен Global Risk Report предупреждаваше за рисковете, свързани с непредсказуемата политика на новия американски президент Тръмп и за последствията от Брекзита. Като световен риск № 1 специалистите на Световния стопански конгрес в този момент показват климатичните промени и рисковите обстановки, провокирани от тях.

Природни катаклизми, хакерски атаки, обири на персонални данни

Следват естествените катаклизми - трусове, вулканични изригвания, земни свлачища, цунами, стихии и наводнения, като това в Джакарта. Сред първите пет най-сериозни световни опасности се подреждат още хакерските атаки, както и кражбите и измамите с персонални данни.

Промени в бъдещия живот на хората

Климатичните промени и естествените бедствия заемат през тази година преобладаващо място в класацията на най-вероятните рискове, застрашаващи човечеството. Включително и във връзка с отражението, което те биха имали над живота на хората през идващите 10 години.

Оръжията за всеобщо поразяване

Сред световните опасности с най-голямо влияние през идните 10 години специалистите показват преди всичко оръжията за всеобщо заличаване. Развитието на технологиите може да провокира интернационалните рецесии и да аргументи големи опустошения, се споделя в Global Risk Report.

Най-вероятните бъдещи закани

Капризите на времето и естествените произшествия са освен най-актуалната сега опасност, само че са сложени на второ и трето място и в листата на най-сериозните опасности в близкото и по-далечно бъдеще. Преди тях специалистите подреждат единствено заканите, свързани с измененията в климата на Земята.

Недостиг на питейна вода

Не по-малко страшни са последствията от периодическите засушавания. На Земята има все по-малко ресурси от прясна питейна вода - с пагубни последствия освен за здравето на хората, само че и за стопанските системи и земеделието.

Кризи в стопанската система

Както и предната година, през 2018 специалистите не виждат съществени опасности, свързани със международната стопанска система. След финансовата рецесия от 2008 тези опасности непрекъснато ни съпътстваха, предизвиквайки разтърсвания на тържищата, фискални рецесии или закъснение на растежа в Китай. Същите опасности не престават да съществуват, само че към този момент не са толкоз рискови, колкото преди няколко години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР