Когато висшето военно командване на Русия съобщи по телевизията, че

...
Когато висшето военно командване на Русия съобщи по телевизията, че
Коментари Харесай

Къде изчезна Путин?

Когато висшето военно командване на Русия заяви по малкия екран, че изтегля съветските войски от основния град Херсон в Южна Украйна, огромният отсъстващ беше президентът Владимир Путин, написа Българска телеграфна агенция.

В момента, в който министърът на защитата Сергей Шойгу и военачалник Сергей Суровикин, главнокомандващ съветските войски в Украйна, сковано изброиха аргументите за изтеглянето пред камерите на 9 ноември, Путин бе на посещаване в неврологична болница в Москва, където наблюдаваше по какъв начин доктор прави мозъчна интервенция.

По-късно на същия ден Путин приказва на друго събитие, само че не загатна изтеглянето от Херсон, което се трансформира в най-унизителното оттегляне на Русия в Украйна. В идващите дни президентът не разяснява обществено тематиката. Мълчанието на Путин идва в миг, когато Русия е изправена пред увеличаващи се неуспехи след съвсем 9 месеца боеве. Изглежда, че съветският водач е упълномощил оповестяването на неприятните вести на други - тактичност, което използваше по време на пандемията от ковид.

Херсон беше единственият регионален център, който съветските войски завзеха в Украйна, откакто той падна в съветски ръце още в първите дни на нашествието. Русия окупира града и по-голяма част от Херсонска област, която от месеци е от основно значение за достъпа до полуостров Крим. Москва нелегално анексира Херсонска област дружно с още три други украински района по-рано тази година. Путин персонално беше хазаин на помпозна гала в Кремъл за официализиране на анексиите през септември, провъзгласявайки, че " хората, които живеят в Луганск и Донецк, Херсон и Запорожие стават наши жители вечно ".

Само малко повече от месец по-късно обаче Руските трикольори бяха свалени от административните здания в Херсон, сменени от жълто-сините флагове на Украйна. Руската войска заяви на 11 ноември, че е приключила изтеглянето от Херсон и близките региони към източния бряг на река Днепър. Оттогава Путин не е споменавал изтеглянето при нито една от обществените си появи. Путин " продължава да живее според остарялата логичност: Това не е война, а е специфична интервенция, до момента в който главните решения се вземат от дребен кръг " експерти ", а президентът стои на отдалеченост ", написа в скорошен коментар политическият анализатор Татяна Становая.

Путин, за който в миналото се носеха клюки, че персонално надзирава хода на военната акция в Украйна и дава заповеди за воденето на бойните дейности на генералите, изглеждаше тази седмица като че ли е фокусиран върху всичко друго, само че не и върху войната. Той обсъждаше с държавни чиновници процедурите за банкрути и проблемите на автомобилната индустрия, беседва със сибирски губернатор за увеличение на вложенията в неговия район, организира телефонни диалози с няколко международни водачи и се срещна с новия ръководител на Руската академия на науките. Във вторник Путин ръководи видеоконферентна среща за паметниците, отдадени на Втората международна война. Това е денят, в който се очакваше той да приказва пред участниците в срещата на Г-20 в Индонезия, само че той реши освен да не взе участие, само че даже да не се включи по видеоконферентна връзка или да изпрати авансово записана тирада.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР