Аталанта (Бергамо) е новият шампион в турнира на УЕФА Лига

...
Аталанта (Бергамо) е новият шампион в турнира на УЕФА Лига
Коментари Харесай

Аталанта спечели Лига Европа

Аталанта (Бергамо) е новият първенец в шампионата на УЕФА Лига Европа, откакто на финала в Дъблин италианците изнесоха същинска футболна лекция и минаха през Байер (Леверкузен) с 3:0. В воин за спечелилите се трансформира нигерийското крило Адемола Лукман, който освен вкара трите гола, само че с самостоятелната си класа даде голям подтик за успеха на бергамаските. Адемола Лукман се трансформира в първият футболист, който вкарва хеттрик на край в историята на шампионата Лига Европа, както и за неговия предходник Купата на УЕФА.

За Аталанта това е първи важен трофей в историята, откакто досега само във витрината им стоеше Купата на Италия от сезон 1962/1963. Отделно от това, отборът от Ломбардия има и пет изгубени финала за същия трофей. Като победител в шампионата Лига Европа, отборът на Аталанта печели право да взе участие в Шампионската лига през новия сезон. Но бергамаските по този начин или другояче имаха квота от локалното състезание, защото си подсигуряваха 5-ото място.

Байер (Леверкузен) може да се похвали с Купата на УЕФА през 1988-а година, с един изгубен край в Шампионската лига през 2002-а година с Димитър Бербатов в състава, както и с купата на Германия. През този сезон обаче те разрушиха всички върхове, освен със извоюваната първа историческа шампионска купа, само че и с неповторимата си серия без загуба до.този край

Синьо-черният тим от Северна Италия доминираше в големи интервали от първото полувреме. Старши треньорът им Джанпиеро Гасперини потвърди високата си класа и очевидно беше наредил оптималната преса при изнасянето на топката, с което " бергамаските " се оправиха покрай съвършеното. Отделно от това Гасперини беше доста атакуващ стартов състав, който включваше Теун Копмайнерс, Шарл Де Кетеларе, Джанлука Скамака и Адемола Луукман.

Това даде резултат и Аталанта нанесе своя удар в 12-ата минута посредством Адемола Лукман, който беше най-бърз в наказателното поле и посрещна с едно допиране в мрежата центриране от дясно на Давиде Дзапакоста. Германците пробваха да вдигнат оборотите, само че се регистрираха със непретенциозен удар на Йосип Станишич. Но Аталанта продължи да господства и в 26-ата минута Адемола Лукман удвои преднината им. Грешка при изнасянето на топката на Амин Адли разреши на Лукман да се добере до топката. Техничният му удар до гредата се оказа неспасяем за вратаря Матей Коварж. 

Първата по-сериозна опция за германците пристигна в 35-ата минута чак, само че Алехандро Грималдо пропиля този късмет. Лошият му опит от близко приключи в ръкавиците на Хуан Мусо. Три минути по-късно отново Грималдо беше в добра позиция, само че този път се засуети.

Две минути преди края Шарл Де Кетеларе изпрати удар от границата на наказателното поле към долния десен ъгъл, само че Матей Коварж се оправи с ослепителен инстикт.

През второто полувреме се очакваше напън на Байер, само че по-опасните офанзиви отново бяха за Аталанта. И отново Шарл Де Кетеларе беше в основата, откакто изпрати чудесна топка в празно пространство, само че немската отбрана пресече подаването и предотврати заплахата. След това Леверкузен изнесе още отбраната към центъра, с цел да съкрати пространството, само че от този опит за физическо наличие се стигна единствено до един удар на Фримпонг, само че без заплаха за Мусо.

И тъкмо в този миг Аталанта нанесе смъртоносен удар с трети гол. Отново Адемола Лукман вкара, този път с левия крайник, доста красиво по диагонала, без късмет за вратаря Коварж. За да стане 3:0 75-ата минута обаче голяма заслуга имаше снажният централен нападател на " Ла Деа " Джанлука Скамака, който подхвана самичък контраофанзива, напредна и подаде на Лукман. Нигерийското крило финтира елементарно Тапсоба и разстреля вратаря.

Cтарши треньорът на германците Шаби Алонсо пусна в игра в края на мача Патрик Шик и Нейтън Тела, които пробваха да вкарат малко нови хрумвания в офанзивата.

В края на срещата гостите можеха да получат дузпа поради срутване на Патрик Шик, само че съдията от Румъния не получи поддръжка за такова решение от помощниците си от стаята за видеоповторения (ВАР). Минута по-късно изстрел на Джака мина край гредата, само че още веднъж отвън вратата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР