Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз,

...
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз,
Коментари Харесай

Селъри - хрупайте за здраве

Когато си приказваме за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, защото тази фалшификация е прекомерно характерна и не всеки понася наситения й усет. А и знаем, че целината подхожда единствено на избрани ястия - най-много на тези с месо и картофи, на супи. По подобен метод стои въпросът за главестата целина.

Но по различен метод стоят нещата, когато обаче споменем по-малко познатото ни, само че несъмнено желано за всекидневието селъри. Селърито или така наречен дръжкова целина в последно време заема почетно място в кухнята, изключително в кухните на тези, които желаят да се хранят по-здравословно. Хрупкавостта му и доста по-слабият му мирис го трансформират в желана добавка към салати и сосове. Освен всичко останало, то е и доста потребно.

През Средновековието този зарзават се популяризира из цяла Европа, а при започване на 20 век и в Америка. Американците са измежду най-големите му фенове. За тях то е хем вкусно, хем здравословно. Селърито, което хрупат те е от сорта паскал, отличаващ се с дебели и месести дръжки. Всъщност по тъкмо това селърито се отличава от целината- към този момент споменахме, че то е дръжкова целина, до момента в който другата е главеста.

Селърито може да се употребява целогодишно. Принадлежи към семейство Umbelliferae - фамилията на моркова, резенето, магданоза и копъра. Расте на височина до 30см. В края на стъблата има дребни листенца.

Състав и изгоди

Големи количества витамин C
Витамин А
Фолиева киселина
Калций, калий, натрий и магнезий
Малко калории
Голямо количество баластни субстанции, които имат свойството да ускоряват метаболизма и да намаляват риска от рак на дебелото черво.

Съдържа още:

Phthalide- интензивно регулиращ равнищата на холестерола и намаляващ кръвното налягане. Тази съставна част взе участие и в намаляването на хормоните на напрежението.
Coumarin (кумарин)- твърди се, че предотвратява появяването на ракови кафези. Не разрешава на свободните радикали да повреждат клетките и усилват интензивността на избрани бели кръвни телца (имунни защитници).

Сред останалите здравословни резултати на селърито са:

- Повишава имунитета
- Детоксикира тялото
- Хидратира организма, тъй като съдържа огромно количество вода
- Лекува безпокойствие и бодърствуване
- Помага при неприятно храносмилане
- При проблеми с черния дроб и далака
- Има диуретичен ефект- калият и натрият в него сполучливо контролират течностите в организма
- Препоръчва се при астма
- Бори акнето и разнообразни други типове кожни заболяване
- Спомага поддържането на добра полова интензивност - счита се, че е натурален източник на феромони



Консумация и предпазване

Може да го консумирате на салата или в сос, под формата на извънредно здравословно смути или просто да го хрупате по този начин с малко сол., изключително с други здравословни добавки, е превъзходен старт на деня и има доста здравословни изгоди. Селъри е съвършено за добавка към чудесния летен коктейл „ Блъди Мери “.

За да го съхраните вярно, е належащо да поставите стръковете в затворена кутия или да ги увиете в транспарантно фолио и да ги оставите в ледник. Ако пък накълцате стръковете, уверете се, че няма водни капки по стените на опаковката, тъй като след това влагата ще утежни усета и ще понижи питателните стойности. Препоръчително е да избягвате надълбоко заледяване, защото след размразяването селърито ще омекне.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР