Когато решим, че е моментът да имаме дете, ни обзема

...
Когато решим, че е моментът да имаме дете, ни обзема
Коментари Харесай

Преди да имаме дете, да поговорим по тези въпроси

Когато решим, че е моментът да имаме дете, ни обзема опияняващ възторг - " ето, взехме решение се, стигнахме стъпалото, започваме ". Преди обаче да се захванем с целеустременото " правене ", би трябвало да си зададем някои откровени въпроса. Горещи тематики като религията или метода на раждане са съществени, само че и видимо безобидни - като избора на име, може да издигнат съществени различия, които е по-добре да решим преди бебето да е реалност.

“Разбира се, че някои решения се договарят в придвижване, отзиви по разнообразни въпроси може да се трансформират и компромисите са в основата на разбирателството, само че колкото по-ясни са някои значими въпроси, толкоз по-малко разногласия ще има след раждането на детето. ”

Ами в случай че не успеем незабавно, в случай че не можем? Склонни ли сме интервенции, на ин витро процедури, на осиновяване? В началото не се питаме такива неща, еуфорията ни държи, само че в случай че не забременеем повече от година, в случай че се окаже, че единият от двамата има репродуктивен проблем - въпросите стават мъчителни, само че и належащи за отговор и засягат голям брой морални тематики.

Ако бебето има проблем, който се откри по време на проучвания на бременността, какво ще вършим? В някои случаи се предлага медицински аборт, в други - решението за спиране на бременността е единствено в ръцете на родителите. Това е мъчно решение, несъмнено, само че има случаи, в които майката е твърдо решена да роди бебето, макар риска или към този момент откритото увреждане, а бащата не е толкоз уверен.

Как ще устояваме бебето? Майчинството може да се пресметна, еднократната помощ е ясна, дали ще получаваме детски надбавки - също, само че това е единствено началото. Сигурна ли е работата на таткото? Към каква работа би се върнала майката? Ако се случи уволняване, редуциране или друго - имаме ли спестявания? Бебе се гледа с доста пари, само че и не с толкоз доста - зависи от разбиранията ни за належащо за развъждането му, само че въпреки всичко, това би трябвало да се намерения. Разприте са пари са най-често срещаните в множеството двойки.

Някой ще ни оказва помощ ли с бебето? Много двойки се оправят сами от първия ден, само че постоянно идват родителите на майката или на таткото да оказват помощ. Всички ли желаеме тази помощ? Колко дълго ще останат? Може да се окаже, че помощта е нужна, само че какъв брой във вътрешността може да се меси тъщата или свекървата. За да няма засегнати усеща, може би е добре откакто го обсъдим, да им кажем и на тях, когато бременността е реалност, и да очертаем граници.

Какво име ще изберем? Ясно е, че изборът ще е подобен, че да се харесва и на двамата, само че някои татковци си показват, че синът им ще носи тяхното име, щерка им ще бъде кръстена на бъдещата свекърва, а това не е предпочитание и на майката. Българско име, по-модерно, универсално разбираемо и елементарно за писане в непознатите езици? Каква ще е семейството, в случай че бъдещите родители нямат брак.

Има някои тематики, свързани с дневния режим на бебето, които от ден на ден се разискват в общественото пространство - кърмене, пелени, зареждане, детска градина или кооператив. Вероятно наподобява маловажно, само че нали не сме се замисляли за това преди - за какво не обсъдим по какъв начин си представяме развъждането на нашето бебе. Начинът на раждане също стана тематика за полемика и осъзнато решение. Нека го помислим дружно - естествено, секцио, с частна или държавна болница. Това е обвързвано и с разноски, което пък го прави наложителна тематика.

Ще спи ли бебето при нас в стаята или в нашето легло, ще има ли своя стая? Подобни на пръв взор детайлности водят с изключение на явни следствия като ремонт и пренареждане на дома, нерядко - търсене на по-голямо жилище, само че и слагат въпроса за интимността. Нощното кърмене улеснява майката, само че бащата може да има срещу бебето да спи сред него и жена му.

Религията е въпрос, за който рядко се замисляме, само че е добре да бъде изговорено - дали детето ще бъде кръстено или не. Нерядко позициите съществено се разграничават и се намесват даже и фамилиите на бъдещите родители.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР