Когато през 2017 г. криптовалутите се изстреляха за пръв път

...
Коментари Харесай

Блок по блок

Когато през 2017 година криптовалутите се изстреляха за пръв път до небесата - и като цена, и като известност, и като магнит за медийно и публично внимание - думата " блокчейн " изглеждаше неразривно обвързвана с нея. Интересът към всичко, обвързвано по един или различен метод с блокчейн и крипто, бе толкоз огромен и толкоз несъизмерим, че някои компании, които по никакъв метод нямат общо с технологията, смениха името си, тъй че в него да попада заветната дума - и цената на акциите им скочи до небесата, въпреки в множеството случаи за малко.

Четири години по-късно, до момента в който криптовалутите са на още по-високо ниво, блокчейн, технологията, която стои зад тях, продължава да се развива. Разликите тогава по отношение на в този момент са доста. Основните са, че блокчейн софтуерът към този момент е обособена промишленост, която не се свързва наложително единствено с крипто; в сферата се създават дълготрайни решения, а не се търси спекулативна печалба; и може би най-важно, задачата е необятно приемане от обичайния бизнес и държавните управления, а не гражданска война.

Децентрализираните решения стават все по-привлекателни за вложители и компании, само че в същото време не се преглеждат като панацея за всеки проблем в света. Всички тези процеси се случват доста по-тихо, тъй като няма същински барометър, който да следи до каква степен блокчейнът е натрапен като технология - за разлика от криптото, където цените на валутите работят точно като съответни измерители.
Бавно, умерено и задълго
" Нещата се развиват доста по-спокойно и последователно спрямо криптовалутите, където растежът идва най-вече от спекулации. Разликата с 2017 година е, че към този момент виждаме доста добре създадени решения, които са предопределени за съответна промишленост и сегмент, а не са безразборното повторение на понятието " блокчейн " или опит то да бъде вкарано там, където не му е мястото ", споделя пред " Капитал " Петко Карамочев, изпълнителен шеф на INDUSTRIA, компания, която създава блокчейн решения в областта на финансите.

" Бизнесът няма потребност от това, няма потребност непосредствено от блокчейн. Той има потребност от решения на проблеми. Ако искаш ги решавай с блокчейн, в случай че искаш - с нещо друго. Сам по себе си блокчейн не е решение, а инструмент ", прибавя той.

Всъщност това е един от истинските диспути във връзка с блокчейн. В зората на технологията тя не се приемаше толкоз като такава, колкото като изцяло решение или път към гражданска война - от централизирани към децентрализирани системи. Впоследствие може да се каже, че се появи нещо като разединение на два лагера - един, който счита, че всичко би трябвало да бъде децентрализирано, и един, който счита, че отговорът на въпроса дали една система би трябвало да бъде децентрализирана е друг по отношение на случая.
Блокчейн и крипто валути
Към 2021 година, наподобява, се е наложило по-скоро мнението на втория лагер, въпреки първият на моменти към момента да е по-шумен. Има и друго разделяне - компании, които са напълно основани на блокчейн, и такива, които са обичаен бизнес с блокчейн съставни елементи, само че главната активност би съществувала и без децентрализираната технология. Пример за първото е българската платформа за туризъм LockTrip, а образец за второто биха били добавките на блокчейн пластове към обичайна банкова система.
Разликата с 2017 година е, че към този момент виждаме доста добре създадени решения, които са предопределени за съответна промишленост и сегмент, а не са безразборното повторение на понятието "блокчейн " или опит то да бъде вкарано там, където не му е мястото Петко Карамочев
изпълнителен шеф в INDUSTRIA

Към държавни управления и огромния бизнес

"
Големият бизнес и държавните управления са доста внимателни, само че стартират ли да се занимават с нещо, не стопират. Бавно започнахме да излизаме от първообраз стадия и навлизаме в продукция. В момента в INDUSTRIA се занимаваме единствено с един план, който е на равнище първообраз. Всичко останало е за клиенти, които употребяват технологията за работа. В Италия да вземем за пример потегли една междубанкова платежна система, Spunta, която единствено за няколко месеца през 2020 година направи над 300 милиона транзакции ", споделя още Карамочев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР