Nomad управлява блокчейн мост, който позволява да се местят токени

...
Nomad управлява блокчейн мост, който позволява да се местят токени
Коментари Харесай

Две хакерски атаки разтърсиха крипто индустрията

Nomad ръководи блокчейн мост, който разрешава да се местят токени от един блокчейн в различен Той загуби 200 милиона $ в границите на часове, хиляди портфейли на Solana бяха ударени Хакери са откраднали над 1 милиард $ в цифрови активи до момента през 2022 година
Две хакерски офанзиви с пробив на активи за стотици милиони раздрусаха така и така разтърсената в последно време крипто и DeFi промишленост. В понедленик и вторник услугата Nomad претърпя " безредна " офанзива, в която хакерите източиха съвсем 200 милиона $ в цифрови активи в рамките единствено на няколко часа. В сряда за офанзива оповестиха и от блокчейна Solana, като са наранени близо 8 хиляди криптопортфейла, свързани с нейния токени.

В туит във вторник сутринта Nomad заяви, че " работи непрекъснато, с цел да се оправи със обстановката и е уведомил правоприлагащите органи и е наел водещи компании за блокчейн разузнаване и криминалистика ". Целта е да се разпознават сметките, които са източили криптовалути от услугата, както и да възвърне парите.
Реклама

Nomad ръководи по този начин наречения блокчейн мост, който разрешава на хората да реалокират токени от един блокчейн в различен, решавайки предизвикването на оперативната съгласуемост сред разнообразни типове криптовалути. Но тези софтуерно комплицирани услуги са податливи на офанзиви, като хакерите са употребявали уязвимости в сигурността, с цел да откраднат над 1 милиард $ активи до момента през 2022 година, съгласно компанията за криминалистика Elliptic.

Атаката е известна като " безвъзмездна за всички ", защото истинският код на хакера разрешава на всеки да го копира и да открадне крипто за себе си, стига да знае по какъв начин. Много хора са се присъединили на личен риск. Все още не е известно къде са отишли парите. В предишното е имало случаи, в които хакерита са прибирали част от средствата.

Кражбата следва хакването на блокчейн моста Harmony през юни, който загуби към 100 милиона $ при офанзивата. Тези мостове се смятат за изключително уязвими за хакове, частично заради тяхната относителна оригиналност и неизбежни бъгове и затова постоянно са обект на киберпрестъпници. Скорошните хакове включват хакването на wormhole за 320 милиона $ през февруари и хакването на Ronin Network за над 600 милиона $ през март, което управляващите приписаха на севернокерейски хакери.
Реклама
Мостовете също са податливи на обири, тъй като държат доста криптовалути, което ги прави цели за хакери, както и заради неналичието на децентрализация и контрол, съгласно Elliptic.
Удар за 5 милиона $ и по Solana
Популярният блокчейн и токен Solana, разгласи в сряда, че някои портфейли, които държат нейните активи, също са били хакнати. Смята се, че минимум 7700 такива портфейла са наранени, оповестиха от компанията, до момента в който основаната в Лондон Elliptic дефинира откраднатата сума на над 5.2 милиона $ в крипто, което включва токени Solana и стейбълкойн, прочут като USD.

" Експлойт разреши да се източат средства от редица портфейли на Solana ", разгласи компанията в Twitter. " В момента инженерите работят с голям брой откриватели по сигурността и екосистемни екипи, с цел да разпознават главната причина за експлойта, която все още е незнайна. "

Точната причина за офанзивата остава неразбираема, макар че наподобява, че е засегнала най-вече потребителите на мобилни портфейли. Нападателят по някакъв метод е получил способността да подписва (т.е. да инициира и одобрява) транзакции от името на потребителите, което допуска, че доверена услуга на трета страна може да е била компрометирана при по този начин наречената офанзива на веригата за доставки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР