През 2012 година симитлийското село Черниче печели приза за първото

...
През 2012 година симитлийското село Черниче печели приза за първото
Коментари Харесай

Първото евросело у нас с близо 50% избирателна активност: Тук е пракрасно, ние сме си европейци

През 2012 година симитлийското село Черниче печели наградата за първото евросело на България, с помощта на усвоени над 10 милиона еврофондове.

Колко се е трансформирало първото евросело у нас и за какво близо 50 % от жителите му избраха да гласоподават на отминалия избор?

Оказва се, че дървата за огрев през зимата са главното делнично занятие на стотиците семейства в селото през днешния ден. В детската градина и по улиците пък децата нехайно усещат горещината на асфалта, а в най-близката механа таман получили своята пенсия някои разискват по източноевропейски резултатите от отминалия избор. 

 Автокъщи разпродават на безценица колите, изпотрошени от градушката 2 мин. Автокъщи разпродават на безценица колите, изпотрошени от градушката  „ Ако излетим, децата няма да оцелеят “: 189 пасажери са блокирани при 52° в аероплан (ВИДЕО) 3 мин. „ Ако излетим, децата няма да оцелеят “: 189 пасажери са блокирани при 52° в аероплан (ВИДЕО)  Йорданка Фандъкова и Цвета Караянчева се завръщат в Народното събрание, Етиен Леви влиза с „ Величие “ 4 мин. Йорданка Фандъкова и Цвета Караянчева се завръщат в Народното събрание, Етиен Леви влиза с „ Величие “  Загинал и ранени при тежка злополука с кола от кортежа на Клаудия Шейнбаум (СНИМКИ) 2 мин. Загинал и ранени при тежка злополука с кола от кортежа на Клаудия Шейнбаум (СНИМКИ)  Владимир Путин: 700 000 съветски бойци се бият в Украйна 3 мин. Владимир Путин: 700 000 съветски бойци се бият в Украйна  Бойко Борисов: Битката сега е какъв да е най-кресливата съпротива 2 мин. Бойко Борисов: Битката сега е какъв да е най-кресливата съпротива  Откриха в гора тялото на изчезналата Валерия, арестуван е някогашен другар на майка ѝ 3 мин. Откриха в гора тялото на изчезналата Валерия, арестуван е някогашен другар на майка ѝ  Автокъщи разпродават на безценица колите, изпотрошени от градушката 2 мин. Автокъщи разпродават на безценица колите, изпотрошени от градушката  „ Ако излетим, децата няма да оцелеят “: 189 пасажери са блокирани при 52° в аероплан (ВИДЕО) 3 мин. „ Ако излетим, децата няма да оцелеят “: 189 пасажери са блокирани при 52° в аероплан (ВИДЕО)  Йорданка Фандъкова и Цвета Караянчева се завръщат в Народното събрание, Етиен Леви влиза с „ Величие “ 4 мин. Йорданка Фандъкова и Цвета Караянчева се завръщат в Народното събрание, Етиен Леви влиза с „ Величие “  Загинал и ранени при тежка злополука с кола от кортежа на Клаудия Шейнбаум (СНИМКИ) 2 мин. Загинал и ранени при тежка злополука с кола от кортежа на Клаудия Шейнбаум (СНИМКИ)  Владимир Путин: 700 000 съветски бойци се бият в Украйна 3 мин. Владимир Путин: 700 000 съветски бойци се бият в Украйна  Бойко Борисов: Битката сега е какъв да е най-кресливата съпротива 2 мин. Бойко Борисов: Битката сега е какъв да е най-кресливата съпротива  Откриха в гора тялото на изчезналата Валерия, арестуван е някогашен другар на майка ѝ 3 мин. Откриха в гора тялото на изчезналата Валерия, арестуван е някогашен другар на майка ѝ

„ Нашето село е прелестно. Дано да вървим напред - европейско село сме, ние сме си европейци “, споделя Страхил Станков.

„ Ако не създадат държавно управление, ще сме си същото състояние, народът върви обратно “, счита различен локален гражданин.

Георги Стефанов е кмет на село Черниче от девет години. Познава проблемите на всеки гражданин и макар че огромното асимилиране на еврофондовете идва от предходния мандат, част от осъществяването на плановете са и негово обвързване.

Селото се обновява последователно.

„ Изборите в Брюксел няма по какъв начин да не се отразят и на обитаеми места като нашето село. Изборът, който направи Европа е в действителност по-различен и до някаква степен стеснителен. Според това е вследствие от политиката, която води Европа през последните години – по отношение на мигрантите “, счита Георги Стефанов.

Докато се разделяме с управника на селото, срещаме и Славчо, от десетилетия строи автомагистрали у нас и в чужбина, и макар трудовия график не не помни да гласоподава и на тези избори.

„ Горе-долу си гледат първо те да се наглобят, пък след това каквото остане за популацията “, споделя той.

Мненията в първото евросело у нас за бъдещите политически пристрастености остават разнообразни, само че и с вяра че както щъркелите избират да свият гнездо тук, по този начин и Европа няма да не помни тези няколко улици на юг от Симитли.

Има хора, които избират да се върнат в Черниче и да отгледат децата си в него.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР