Когато преди три години бившият външен министър и шеф на

...
Когато преди три години бившият външен министър и шеф на
Коментари Харесай

Не ми било военноморска база, най ми било команден център на НАТО

Когато преди три години някогашният външен министър и началник на Атлантическия клуб в България Соломон Паси за първи път загатна за опцията да има военноморска база на НАТО на българския бряг, концепцията бе посрещната с подбив и рецензия, че желае да направи България цел за Русия. Паси обаче бе сигурен, че НАТО ще ускорява наличието си в Черно море, с цел да балансира съветските военноморски сили, " включващи 6 подводници с ракети до 1500 км обхват ".

Прогнозата му обаче е на път да се сбъдне, и то по-бързо, в сравнение с всички са предполагали - министър председателят Бойко Борисов към този момент се похвали, че е договорил координационен боен център при визитата си във Вашингтон. В случая забавното е не, че министър председателят за следващ път си смени мнението в придвижване - той дълго време изрично отхвърляше да разисква сходна концепция, а че съглашението, реализирано с американския президент Доналд Тръмп,

 

е станало зад тила на НАТО

 

На тържествата по случай 70-годишнината на алианса то въобще не бе упоменато. А генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе известен публично за него едвам при срещата си с Борисов в Брюксел дни по-късно. 

" България предложи разполагане във Варна на координационен център на военноморски сили на НАТО в Черно море. Обсъдихме това предложение ", означи изсъхнало Столтенберг. И добави, че сега тези функционалности са предоставени на щаба на военноморските сили на НАТО във Англия. Столтенберг натърти, че тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които са упражнявали „ един до друг с украинския и грузинския флот “.

Извън очевидната липса на възторг от думите на Столтенберг стана ясно още нещо - че концепцията

 

не е просто за елементарен логистичен център,

 

а за изместването на команден център или най-малко прекачване на негови функционалности.

Според взаимното изказване след срещата сред американския президент Доналд Тръмп и българския министър председател Бойко Борисов " САЩ приветстват предлагането на България за основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие ". Добавено е, че става дума за провеждане на военноморски интервенции за подсилване на колективната сигурност по югоизточния фланг на алианса.

Подробностите изненадващо пристигнаха от финансовия министър Владислав Горанов, който бе част от делегацията във Вашингтон. Той съобщи, че координационният център във Варна ще управлява всички учения, които се организират под натовски байрак в Черно море. Там щяло да има информационна техника и съоръжение, обвързвано с обмисляне и осъществяване на ученията, само че не  " ставало въпрос за огромна военноморска база с инфраструктура ". И добави, че и в този момент има военни обекти на територията на Варна. " Там ще има ситуиране на този логистичен център. Оттам ще се правят съгласуваност и общо командване ", изясни финансовият министър. На въпрос дали е допустимо Съединени американски щати към този момент да не считат Турция за благонадежден натовски сътрудник и да желаят да се изнесат към Варна, Горанов отговори: " Те не са възхитени от това, че натовска Турция купува съвременни, рискови ракетни установки - това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна. " Така той разкри две неща - че става дума за нещо доста повече от база и че

 

Съединени американски щати търсят разновидности да отстраняват Турция

 

като главен фактор при командването на натовските интервенции в Черно море.

Очевидно концепцията за координационния или команден център на военноморските сили на НАТО в Черно море е американска, колкото и да се пробват да я показват като българска. Като се има поради и какъв брой опит има България, изключително в последните години по линия на военноморския флот, то явно ролята ще е логистична, само че мястото ще е изключително основно. Страната ни към този момент не разполага с нито една подводница. Има остарели белгийски фрегати, ще купи остарели холандски кораби. Затова и въпросният център е единствено начало. Бъдещето може да бъде забелязано в позиция на Атлантическия съвет, в който има двама някогашни военни министри, адресирана към Бойко Борисов: " Ние имаме нужда и от военноморска база, и от военновъздушна база, и от сухопътна бригада на НАТО в България ". Ще става постепенно, само че неизбежно.

 

------------------------------------------------

Еволюцията на Борисов от миротворец до ястреб

 

Премиерът Бойко Борисов дълго време не даваше и дума да се изрече за каквато и да е база на НАТО на българското Черноморие.

" Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и обич. Не желая на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и обратно. Такъв напън и толкоз вложения направиха и частният капитал, и България в тези курорти ", изясни той преди две години. По това време се говореше за флотилия в Черно море - група военни кораби на натовските страни, ръководени от Турция, в които трябваше да се включат и български, и румънски елементи. Дни наред разнообразни коментатори обясняваха, че това е прелестна концепция и че България към този момент е поела корав ангажимент. В един миг обаче Борисов се ядоса и насмете тогавашния президент Росен Плевнелиев, министрите на защитата и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов. " Чакам Ненчев да си пристигна и Дани Митов да си пристигна, доста ще ми е неприятно да са поемали ангажимент, само че в случай че мои министри са давали напразни очаквания, без да ме осведомят по тази тематика, ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да водят война те ", отсече министър председателят.

И заобяснява на румънските си сътрудници по какъв начин ще се работи в Черно море - щяло да има учения, само че " на всеки боен транспортен съд ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме ". Но изрично нямало да има всякакви флотилии, тъй като това щяло да е отиване директно на боен спор.  " Тези, които са ястребите, не виждам дали ще си пратят синовете там ",  заключи тогава Борисов. И по традиция навърза куп тематики, нямащи нищо общо с НАТО - по какъв начин президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Ердоган за една нощ прекръстили " Южен поток " на " Турски поток " и заобиколили България, че " нашите реактори от Белене тогава отпътуваха за натовска Турция " (реакторите към момента са си в Белене), че нито един негов сътрудник министър-председател на прилежаща страна не го е защитил, когато Путин му размахал пръст от Анкара, и така нататък

През 2018 година Борисов все още беше безапелационен:  " Влизането на кораби, влизането на толкоз всесилен съветски флот от другата страна неизбежно ще докара до огромна рецесия ". Той опроверга информацията на Си Ен Ен, че Съединени американски щати желаят да засилят наличието си в Черно море, като изпратят военни кораби.  " Когато позволяваме влизането на непозната военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете подобен въпрос. Към момента нямаме. И аз като вас прочетох това, което се приказва, че ще идват такива кораби. Към момента няма ", твърдеше Борисов. И добави: " Иначе доста прелестна територия за водене на военни дейности. Много прелестна. Тука несъмнено е 1% от Брутният вътрешен продукт на Европа, тоест нищо като опасност. И в случай че мислят, че ние не разгадаваме тези проекти, бъркат. Полагам големи старания и се надявам страната и институциите в нея да бъдат доста консолидирани. Черно море би трябвало да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи ", обясняваше министър председателят.

Но беше задоволителна единствено една среща с Доналд Тръмп, с цел да промени всичките си проекти. Сега остава и НАТО да се навие.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР