Служители от Киргизстан наемат хотелиерите за летния сезон.В бившата съветска

...
Служители от Киргизстан наемат хотелиерите за летния сезон.В бившата съветска
Коментари Харесай

Жителите на тази страна мечтаят за работа в България, пътуват хиляди километри за виза

Служители от Киргизстан наемат хотелиерите за летния сезон.

В някогашната руска република Брутният вътрешен продукт на човек е към 10 пъти по-нисък от този в България - едва към 1600 $.

Затова и да работят у нас е фантазия за доста от жителите в бедната азиатска страна.

Летният сезон по Българското Черноморие публично е открит, само че множеството хотели са застрашени да останат без личен състав и да не отворят поради казуса с издаването на работни визи за чиновници от трети страни отвън Европейския съюз. Липсата на работни места към сегашния миг е в размер на над 70 000 броя (в съпоставяне с предходната година, когато беше към 50 000) от които почти 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, демонстрират данните на БАТ.

Това съобщи за  Ивелин Кичуков, ръководител на Българската асоциация за туризъм (БАТ). Според него обстановката към този момент е отчайваща.
 

„ Администрацията е абдикирала, а летният сезон към този момент стартира. Представителите на туристическия бизнес, с цел да оцелеят, са подали документи за хиляди служащи от трети страни, от които се нуждаят, само че за жалост те не могат да идват в България заради неналичието на организация от администрацията за обработка на документите “, разяснява Кичуков.

Въпреки обещанията от страна на страната интензивно да се ангажира в решаването на казуса с издаването на работните визи посредством разширение на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, към момента не са подхванати никакви ограничения.

БАТ е изпратила незабавно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки периоди. „ Нашата страна не дава опция на хората да дойдат и да работят тук поради българската администрация, която не е в положение да провежда процеса по издаването на визи. Ние, представителите на туристическия бранш в страната, се обръщаме особено към институциите за особено внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, обвързван с невъзможността чиновници от трети страни да получат работни визи “, написа в писмото.

БАТ упорства незабавно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за евентуални служащи от трети страни, да се обезпечат спомагателни работни места в българските посолства, както и да се подхващат други ефикасни и позитивни ограничения, като командироване на чиновници от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия бранш в нашата страна, разгласи Ивелин Кичуков.

Teztour

Визовият център в Узбекистан съвсем от един месец не дава опцията за записване на дати за подаване на заявление за виза. Неговата електронна система на 10 дни дава алтернатива единствено за интервал от няколко часа за записване на час за подаване на заявление за виза. Ако някой има шанс да уцели този времеви диапазон, то той би имал късмет получи дата след към 20 дни, в която занапред да подаде документи за заявление за виза „ Ц “. След подаването на заявката, интервалът за обработка на визи е още 30 дни. Това на процедура значи, че чиновниците, които биха имали имат шанса да стигнат до стадий „ подаване на заявление за виза “, биха могли да дойдат едвам през втората половина на летния сезон, което е пагубно, изясни Кичуков.

Процедурата за приемане на виза „ Д “, която е за сезонна претовареност до 9 месеца и единно позволение за работа и престояване до 3 години, е три месеца. Тази процедура е освен за сезонните служащи в туристическия отрасъл, само че е и за тези, които работят в предприятията от другите браншове в стопанската система. „ Много от нашите сътрудници започнаха процедурата за приемане на позволение за работа на чужденци от трети страни още през месец декември, като за интервал от повече от 6 месеца не им идват чиновниците на работа поради административните процедури и неразрешени проблеми на администрацията “, сподели Ивелин Кичуков.

За образец, в случай че лице към този момент е минало през тежката административна процедура в Дирекция „ Миграция “ към Министерство на вътрешните работи (която приблизително лишава към три месеца) и е получило позволение, посолството на България в Ташкент ще му запише час за подаване на заявление за Виза „ Д “ след почти 45 дни по-късно. Така междинният интервал за приемане на виза „ Д “ се получава да е най-малко 60 дни.

Положението е още по-тежко за служащите, искащи да работят в България от Киргизстан, Непал, Индия и Бангладеш. Гражданите от Киргизстан пътуват стотици километри, с цел да подадат заявление за виза чак в посолството в Казахстан. Визовият център в Алмати, който е по-близо до границата на Киргизстан, е оповестил, че няма свободни дати за подаване на заявки за виза „ Ц “. Рядко се отпускат свободни часове единствено в Астана, която се намира на 12 часа път от Киргизстан. Там свободните дати са от 20 до 30 дни напред. Обработката на визи е повече от 30 дни. Трудността на обстановката, в случай че сега компания е направила регистрация за сезонна претовареност до 90 дни в Агенцията по заетостта за служащи, вероятно тези служащи биха пристигнали занапред в края на месец юли. Това надвишава и интервалите за периода на работа в България, посочени в документите, подадени в Агенцията по заетостта, акцентира Кичуков.

В посолството в Индия записването на час за подаване на заявки за виза „ Ц “ и виза „ Д “ е напълно закрита до месец декември с предлог, че са получили огромен брой заявки за визи, които не могат да бъдат обработени заради липса на личен състав. Само консулът и един единствен помощник обслужват страни с няколко милиардно население, което довежда до огромно закъснение и периоди от 3 до 6 месеца за издаване на виза.

В бранш „ Туризъм “ се следи недостиг на работна мощ, който от ден на ден оказва негативно влияние върху подготовката и старта на туристическия сезон, а и освен за него. Бизнесът в България, изключително в туристическия бранш, разчита главно на служащи от трети страни. Липсата на квалифицирани фрагменти в туризма от ден на ден заплашва устойчивостта на компаниите в този бранш и води освен до понижаване на размера на услугите, които могат да се предложат на туристите, само че и до директни финансови загуби и банкрути на предприятията, както и до отрицателен имидж на страната като туристическа дестинация.

В туристическия бранш неналичието на работни места към сегашния миг е в размер на над 70 000 броя единствено в туристическия бранш (в съпоставяне с предходната година, когато беше към 50 000), от които почти 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, демонстрират данните на БАТ. Ако дадем образец със прилежаща Гърция – там свободните работни места са над 150 000 броя в туристическия бранш, само че за разлика от нашите тежки процедури по издаване на работен визи, техните са доста бързи и улеснени, което ги прави и желана дестинация за служащите, разяснява Ивелин Кичуков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР