Когато поема Adidas преди малко повече от година, бившият футболист

...
Когато поема Adidas преди малко повече от година, бившият футболист
Коментари Харесай

Капитанът на Adidas, който даде номера на телефона си на 60 000 служители

Когато поема Adidas доскоро повече от година, някогашният футболист Бьорн Гулден се усеща по този начин, като че ли немският състезателен колос губи с четири гола на полувремето.

По това време моралът в компанията е паднал след пропадането на съдействието ѝ с марката Yeezy на рапъра Кание Уест (сега Ye), чиновниците се оплакват от липса на бистрота.

В отговор Гулден непринудено дава сензитивна информация, в това число финансови данни, и дава номера на мобилния си телефон на всички 60 000 чиновници.

„ Някои хора ме считат за вманиачен “, споделя основният изпълнителен шеф на Adidas пред The Wall Street Journal, добавяйки, че съгласно него е по-добре водачите да бъдат „ нефилтрирани “.

През идващите седмици Гулден се чува десетки пъти със чиновници, които го приканват да реформира компанията. Повечето признават, че Adidas, която загуби 724 милиона евро през последното тримесечие на 2022 година, е изправена пред изключителна обстановка.

Предизвикателството беше „ да събудим хората, които не схващат, че губим “, споделя мениджърът пред WSJ.

Гулдeн е работил в Adidas през 90-те години. Връщайки се като основен изпълнителен шеф след десетилетие отпред на съперника Puma, той открива компания, която е не запомнила по какъв начин да прави простите неща.

„ Нашата промишленост не е толкоз комплицирана “, споделя той, само че в Adidas „ имаше просвета на намиране на аргументи нещата да не се случват “.

От времето, когато е упражнявал футбол, той помни по какъв начин някои играчи се „ скатават “ на терена: рядко вършат неточности, само че не реализират нищо. И усеща, че сходен боязън е парализирал Adidas.

" Просто го направете! Нарушете някои правила! “, е посланието на Бьорн Гулден - 58-годишен мъж, който непроменяемо носи горнище на спортен екип и маратонки Adidas.

Година откакто Гулден пое ръководството на Adidas, компанията е на път да се върне към доходност през 2024 година, по думите му. Акциите на спортния колос съвсем се удвоиха, откогато беше оповестено завръщането му – надалеч изпреварвайки американския противник Nike, който означи лек спад през същия интервал.

Задачата му за промяна стана по-голяма предишния месец, откакто Nike предизвести за закъснение на потребителските разноски. В отговор акциите на Nike и Adidas паднаха внезапно.

Бьорн Гулден е играл футбол в Норвегия и Германия през 80-те години на предишния век, само че контузии в коляното го принуждават да се отдръпна на 22. Той споделя, че игралното поле е естествената му среда, а изявленията му в Instagram са свързани със спортни величия, които са се включили към Adidas.

Сега Гулден практикува ски тичане, като съревнование през март предходната година го оставя с окървавено лице и счупено рамо, което постанова интервенция. Той обаче се връща индиферентно в Алпите през декември за още един ски маратон.

Спасителният му проект за Adidas е значително същият, който той ползва десетилетие по-рано в Puma. Обръща тогавашния застой в компанията с мантрата да бъде по-бърза и по-ефективна. Продажбите ѝ се утрояват през десетилетието му като основен изпълнителен шеф. Adidas нараства с към 55% през същия интервал.

Бивши негови сътрудници от Puma споделят, че въздействието му е било неотложно. „ Той ни реорганизира, той рационализира вземането на решения “, споделя пред WSJ Том Бейкър, някогашен креативен шеф на Puma в Съединени американски щати.

Сега в Adidas, който той нежно назовава „ Ади “, Гулден инициира същата стратегия за опростяване и ускорение на културата на компанията. Продуктите на марката в никакъв случай не са спирали да бъдат положителни, споделя той, изтъквайки маратонките Adizero Adios Pro Evo 1 като доказателство. Пластовете на твърдо ръководство обаче попречват капацитета им.

Гулден стартира смяната, като отстранява консултантите, обвинявайки ги, че вземат решения, които хора, които в действителност схващат промишлеността на спортни артикули, в никакъв случай не биха взели.

Гигантът беше изоставил спортове като крикет и ръгби - сякаш тъй като им липсвала световна прелест. Гулден обаче връща компанията в тези извънредно известни на избрани пазари спортове. Компанията продава 600 000 фланелки в Индия за три месеца, откакто се причислява към националния тим за Световната купа по крикет през 2023 година

Имаше прекалено много „ куци коне “ на върха на компанията, споделя Гулден. Сега множеството ръководители на отдели рапортуват непосредствено на него и вземат бързи решения за нови артикули и концепции.

Той също по този начин значително отстранява системата за оценка, включваща стотици така наречен KPI - основни индикатори за успеваемост, по които се правят оценка мениджърите. По думите му те задушават ръководителите с безсмислени извършения за отмятане на квадратчета.

Бившите сътрудници на Гулден в Puma означават и удоволствието, което той изпитва от фините елементи на бизнеса. „ Знаеше всичко, може да ви каже цената на една връзка за обувки “, споделя Максимилиан Щайгър, който управлява баскетболния бизнес на Puma.

Преди да се причисли още веднъж към Adidas, пътуванията в компанията са лимитирани, с цел да се понижат разноските. Гулден обаче изпраща разработчиците на артикули назад на път за да предизвикват персоналните връзки с снабдители и сътрудници.

„ Сега вместо да се обадите на доставчиците, пътувате до Виетнам и оставате във Виетнам, до момента в който не завършите маратонката “, споделя Гулден пред WSJ.

Той признава, че стилът му на ръководство е поляризиращ: „ Някои хора обичат това, други евентуално го ненавиждат. “

Няколко високопоставени фигури са напуснали, в това число ръководителите на продажбите и брандирането. Гулден прибавя последната роля към длъжностната си характерност, с цел да може да дава незабавни утвърждения за нови планове или дизайни. Ръководителят на цифровия отдел също неотдавна е напуснал, както и президентът на Adidas North America.

Гулден също по този начин наследява един от най-големите проблеми: какво да прави непродадените маратонки Yeezy за над 1 милиард $. В последна сметка взема решение да продаде инвентара и да подари част от приходите на благотворителни организации, борещи се с расизма.

Въпреки че приключи с несъгласия, партньорството с Yeezy „ е едно от най-хубавите неща, създавани в миналото “ от спортна марка, споделя Гулден. И до момента в който Yeezy не може елементарно да бъде заимствуван, Adidas ще работи със сътрудници-знаменитости, с цел да „ построи дребни Yeezies “, които могат да оказват помощ за запълването на празнината, добавя той.

Пример за напъните му да форсира темпото е реакцията му на скока в търсенето на маратонките Samba и други ретро обувки в архива на Adidas. Компанията вижда възходящата известност на класическите стилове в края на 2022 година, само че с присъща нерешителност възнамерява да изчака до 2024 година, с цел да стартира да създава повече от тях. " Защо да чакаме? ", разяснява Гулден. И мести графика с една година напред.


Getty Images / A$AP Nast и Бьорн Гулден на 37-мите годишни награди  Footwear News Achievement Awards на Cipriani South Street, 29 ноември, 2023 г. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР