Когато инвеститорите в жилищни, офис и други сгради в София

...
Когато инвеститорите в жилищни, офис и други сгради в София
Коментари Харесай

Отсечени дървета в София вече ще се компенсират в същия имот

Когато вложителите в жилищни, офис и други здания в София получат позволение да изсекат здрави дървета в парцела на бъдещото застрояване, те ще са длъжни отсега нататък да засадят в същия парцел обезщетителен брой нови дървета. Досега това не бе наложително, заради което жителите на града подлагаха на критика градските управляващи, че разрешават изсичане на скъпи дървета във всички елементи на града, а обезщетителното залесяване се изнасяше в периферията му, съобщи.

На последната си сесия Столичният общински съвет одобри с огромно болшинство промени в Наредбата за създаване, поддържане и запазване на зелената система, които регламентират това. Изключения от това предписание ще се позволяват единствено в случаите, в които размерът на обезщетителното залесяване надвишава минималния дължим % висока дървесна растителност. Тогава част от него ще може да се осъществя в общински терени, гласоподава СОС. В новата разпоредба категорично е записано, че компесаторното залесяване не може да е опция на наложителното озеленяване, което се изисква съгласно устройствените параметри на зоната.

Друга смяна гласи, че когато комисията по запазване на околната среда в СОС или районните кметства разрешат сеч на дървета поради градеж, тя може да се извърши, откакто вложителят е получил позволение за градеж, а не преди този момент, както бе до момента. Целта на измененията е здрави дървета в София да се режат едвам когато вложителят е минал процеса по доставяне с документи, който предстои на правосъден надзор, а не сечта да го предхожда. Един от последните сходни случаи бе, когато комисията по екология в СОС с ръководител Лорита Радева от ГЕРБ даде позволение издателят Петьо Блъсков да отстрани дървета в терен в ж.к. " Мусагеница " преди строителството на постройка, въпреки той към момента да нямаше позволение за градеж. След дълги митинги на жителите в квартала обаче до строителство не се стигна, като същинско знамение бе, че растителността пред бл. 101 остана непокътната. Аналогично сега е ситуацията с двора на ресторант " Синият лъв " до Народния спектакъл в идеалния център, където също има желание да се строи нова офис постройка. В терена има 25 здрави дървета, от които 21 са нарочени за отрязване. Поради публичното неодобрение СОС към този момент няколко пъти отсрочва гласуването на разрешението за сеч.

С признатите промени в отрасловата разпоредба СОС задължи вложителите в здания с огромни открити паркинги да засаждат дървета сред колите. За задачата бе решено, че настилката на паркингите може да е водопропусклива. " Това е постижимо и не изисква някакви особени проектантски старания и вложения, само че ще има извънредно благоприятен резултат за града и ще намалеят топлинните острови, каквито паркингите съставляват ", разяснява арх. Бойка Къдрева от екипа на основния проектант Здравко Здравков, който е един от вносителите на измененията.

След абсурда, при който в къпалнята " Мария Луиза " в Борисота градина бяха изсечени здрави дървета под претекст, че машините са влезнали със съответното позволение, само че да чистят изсъхнала растителност, Столична община се загрижи за бъдещи сходни проблеми. Решено бе премахването на заболели дървета да става единствено на съответни дати, които ще се вписват в разрешението. То ще се разгласява на интернет страницата на съответния регион, с цел да може жителите също да са осведомени, разясняват от СОС. В уречения ден на място би трябвало да участва и общински чиновник. Предвижда се да се сформира протокол за вярното използване на разрешението, подписан от служебни лица.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР