България и Унгария подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани, но

...
България и Унгария подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани, но
Коментари Харесай

Радев в Унгария: Уверения, че няма да спираме руския газ и мирни послания в кремълски стил

България и Унгария поддържат европейската интеграция на Западните Балкани, само че на основата на дълбоки промени, на осъществяване на Копенхагенските критерии за участие и развиване на действителни добросъседски връзки.

Това уточни президентът Румен Радев след среща в Будапеща с унгарския си сътрудник Тамаш Шуйок.

" А да не бъдат единствено вследствие на геостратегически съображения, тъй като ние желаеме този развой на интеграция да бъде резистентен и необратим. Искам с безпокойствие да показа последните трендове в нашата съседка – РСМ, където водещи политически фактори, които завоюваха изборите, се афишират намерено за отменяне на общия европейски консенсус, реализиран през юли 2022 година Искрено се надявам и съм уверен, че Унгария, като ръководител на Съвета на Европейския съюз, ще отстоява в действителност този консенсус да бъде спазен. " - сподели Радев, представен от БНР.

Той е уверил Шуйок, чеБългария ще продължи да бъде благонадежден снабдител на енергийни запаси за Унгария.

Унгарският президент от своя страна посочи ролята на България за доставките на съветски газ:

" България играе основна роля в преноса на доставките на съветски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се ускори в бъдеще в това отношение посредством импорт на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас това значи безвреден транспортен маршрут. За нас е значимо преносът на природен газ през България да остане постоянен и сигурен. "

Радев и Шуйок са разискали също и войната в Украйна, която остава огромното предизвикателство пред Европейския съюз. И двамата приказват зарешение " по пътя на дипломацията ". Не се загатва нищо за нуждата Русия да се изтегли от суверенната територия на Украйна.

Румен Радев се срещна и с унгарския министър председател Виктор Орбан. Той е декларирал пред главата на унгарското държавно управление, чеБългария и Унгария могат да си партнират за гарантиране на енергийната сигурност в Централна и Източна Европа. Двамата са разискали " рисковете пред сигурността и отрицателните последствия за Европа " от войната на Русия против Украйна като са подчертали нуждата от " ефикасни дипломатически старания " за прекратяване на военните дейности и търсене на спокойно решение на основата на интернационалното право.Радев и Орбан са откроили другарските двустранни връзки и културно-исторически връзки сред България и Унгария. Унгарският министър председател е оценил високо приноса на българската общественост за развиването на страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР