Когато говорим за АЕЦ Козлодуй“, значи става въпрос за много

...
Когато говорим за АЕЦ Козлодуй“, значи става въпрос за много
Коментари Харесай

Битка за над 30 млн. лева? Или как АЕЦ „Козлодуй“ се храни

Когато приказваме за АЕЦ „ Козлодуй “, значи става въпрос за доста пари. Особено в този момент, когато цената на електрическата енергия бие връх след връх. Но не за ток ще си приказваме, а за храна. Кой храни чиновниците на атомната ни централа?
Предвид огромния залог на Обществената поръчка (ОП)– става въпрос за преди към и отнесено към през днешния ден над 30 млн. лв., ползите са доста. Но в последна сметка в главния проблем, който намира и своя спор в разнообразни институции, в това число и Районна прокуратура Враца, са две компании - " Сейл груп " и " Парти фууд ".

Историята в резюме
Установено е, че във времето са били сключвани три броя контракта с предмет „ Производство и даване на безвъзмездна храна на работещите на площадката на „ АЕЦ- Козлодуй " ЕАД, според Наредба №11/21.12.2005 година "
Първият от тях е от 2015 година и е подписан с изпълнителя „ Парти Фууд " - Смолян. Посоченият контракт – с бюджет 29.4 млн. лв. без Данък добавена стойност, е бил със период на деяние от три календарни години, считано от 1 октомври 2015 година Условие в контракта е, че той е годен при две варианти - или приключване на периода от 3 години, или при постигане на оптимално допустимата стойност на всички заплащания по него. (б.р. – в случай че има нарастване на продуктите и по този начин респективно цената на изхранването се оскъпява).

С отчет от 2017 година от шефа на дирекция „ Икономика и финанси " при „ АЕЦ Козлодуй " ЕАД е изработен извод, че оптимално допустимата стойност се чака да доближи пределната си стойност преди приключване на контрактувания период. Във връзка с отчета и отразените в него заключения е направена аргументация за пускане на нова процедура за възлагане на Оперативна програма. Интересното по принцип при възлагането на тази Оперативна програма е това, че типът ѝ е „ договаряне с предварителна покана за присъединяване ". Тоест, избират се компании. Канят се за присъединяване компании, а не е кандидатстване на общо съображение. Пращат се предложения до 5 компании, само че се стига до действителни диалози с две от тях - „ Сейл Груп ” и „ Парти Фууд ”. От отпадналите претенденти на първия стадий не са обжалвали процедурата.

Принципно при организирането Оперативна програма за огромни суми постоянно се демонстрират подозрения за какво не се оповестена открита социална поръчка, а се прави асортимент по преценка на управлението на централата?

Към оня миг " Парти фууд " е компанията, която доставя храната с контракта си от 2015 година, който се предвижда да изтече по-рано, заради постигане на пределната сума в контракта.

В последна сметка през април 2018 година с минимална преднина за победител в конкуренцията е избрана " Сейл груп ". С протокол № 3/23.04.2018 година, комисията по желание е класирала „ Сейл Груп ”, без маркирани особени отзиви, като са приели, че те са създали най-хубавата оферта. На 24.04.2018 година протоколът е одобрен от зам.-изпълнителният шеф на „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД. В отчета от 23.04.2018 година са разказани резултатите от работата на комисията, която е предложила на възложителя да подписа контракт с „ Сейл Груп ”.

Сключен е контракт №880000012 от 14.06.2018 година Срокът на осъществяване дейностите заложени в него е три години от стартирането им или pecпективно до постигане оптимално допустимата обща стойност на всички заплащания от възложителя за дейностите - 29 445 065 лева без Данък добавена стойност - което от двете събития настъпи по-рано.

" Парти фууд " подава тъжба (май 2018 г.) в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а едно от главните подозрения е, че " Сейл груп " не покрива критериите на АЕЦ-а - а точно компанията да има опит и да е правила изхранване на най-малко 1500 души по едно и също време в последните три години. Това е точка от общите условия за присъединяване в Оперативна програма.

Сключването на конвенция!
След като " Парти фууд " пуска тъжба и оспорва класирането, управлението на АЕЦ-а предявява искания към компанията за несъблюдение на настоящия ѝ все още контракт за доставка на храна. Става въпрос за глоба, която е в размер на 10% от цялата стойност на контракта. Това прави над 2 млн. лв., а парите непосредствено стартират да се удържат от месечните заплащания, които централата би трябвало да прави за изхранването.

Така се стига до 4 юни 2018 година, когато е била подписана конвенция сред АЕЦ " Козлодуй " и " Парти фууд ". С нея държавното сдружение се задължава да анулира настояването си за наказателна клауза и да заплати удържаните към този момент пари, в случай че частната компания изтегли жалбата си от Комисия за защита на конкуренцията. Така и става. За да се стигне до спогодбата е налице правно мнение до Съвета на шефовете (СД) на „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД от страна на външна адвокатска адвокатска фирма, налице е и решение от СД на „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД, с което на изпълнителния шеф е предоставено да изиска позволение от „ БЕХ ” ЕАД - за подписване на конвенция в сходство с устава на сдружението.

СД на „ БЕХ ” ЕАД дава такова позволение да се подписа спогодбата, „ за обезпечаване на непрекъсваемост на процеса по производството, даване на безвъзмездна храна на служащите и чиновниците на „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД “.
Реално АЕЦ " Козлодуй " се отхвърля от глобата и санкцията, с цел да подписа контракт с друга компания. Именно тази конвенция е избрана и от Агенцията за държавен и финансов надзор (АДФИ) като увреждаща ползите на сдружението. Също по този начин съгласно АДФИ определеният победител " Сейл груп ", поради който атомната централа опрощава санкцията на " Парти фууд ", изобщо не дава отговор на условията.

От АДФИ показват като причина точно неналичието на потвърден опит в изхранването на най-малко 1500 души по едно и също време, което е наложително изискване за осъществяването на поръчката. " Сейл груп " е предоставила документи за изпълнен подобен контракт с " Мини Марица-изток " от октомври 2014 година до октомври 2015 година, само че при осъществените инспекции се схваща, че съгласно проверяващите става въпрос " за погрешно или неопределено показване на данни “.

Респективно това е може да е и сигнал за нарушаване. Санкции обаче няма.

Договорът със " Сейл груп " е изпълнен към март тази година, а изплатените суми по него са съвсем 30 млн. лева без Данък добавена стойност. Към момента нов контракт за доставка на храна на АЕЦ " Козлодуй " не е подписан. Поръчка за тази цел е била оповестена при започване на 2021 година с бюджет над 31.2 млн. лева без Данък добавена стойност, само че в края на предходната година е била прекъсната, тъй като „ стартира ремонт на столовите в централата “. Вместо подготвена храна, в този интервал на чиновниците се дават ваучери.

По тематиката има писано и в други медии, само че дали картината е разказана хронологично правилно…

С проблема се занимава и Районна прокуратура Враца, само че, отнесено към 18 август, отхвърля да образува досъдебно произвеждане, тъй като няма данни за осъществено закононарушение (б.р - ФАКТИ разполага с отхвърли на прокурор Любен Владинов). Решението на Районна прокуратура Враца може да се апелира. Така че сагата може и да продължи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР