Когато бях дете, фантазирах за бъдеще, в което науката щеше

...
Когато бях дете, фантазирах за бъдеще, в което науката щеше
Коментари Харесай

Надежда за парализираните: Опитни мишки проходиха с имплант в гръбначния мозък

Когато бях дете, фантазирах за бъдеще, в което науката щеше да реши здравословните проблеми на целия свят. Но сходно на реактивната раница, който също допусках, че ще имам до момента, това бъдеще просто не се материализира. И въпреки всичко науката реализира необикновен прогрес в подпомагането на хората с пострадвания на гръбначния мозък – област, която в предишното е била огромно предизвикателство.

Сега учените тестват имплант на гръбначния мозък при мишки, който може да помогне на хората, които са парализирани, да вървят още веднъж.

Документ, оповестен тази заран /б.р. вчера/ в списанието Advanced Science, разказва в детайли развиването на технологията и излага проекти за идни клинични изпитвания. Учените са употребявали проби от човешки тъкани в развой, който имитира развиването на гръбначния мозък в ембриони, с цел да основат 3D импланти. Ето по какъв начин работи: учените вземат проби от човешка тъкан, употребяват развой, който ги подтиква да станат ембрионални стволови кафези и по-късно употребяват тези стволови кафези, с цел да основат това, което всъщност е персонализиран имплант, изработен от личните кафези на индивида.

С тази технология учените в последна сметка могат да основат персонализирани импланти за хора, които се нуждаят от тях, като се надяват да понижат отхвърлянето на импланта. Това в действителност е нещо огромно. Очевидно една от главните спънки, пред които са изправени учените - и пациентите - в опитите си да възстановят повреден гръбначен мозък, е естествената податливост на тялото да отхвърля всичко непознато. Тъй като тези импланти могат да бъдат основани от личните кафези на индивида, отхвърлянето става доста по-малко евентуално.

„ Нашата цел е да произвеждаме персонализирани импланти на гръбначния мозък за всеки неподвижен човек, позволяващи регенерация на повредената тъкан без риск от отменяне “, споделя Тал Двир, откривател по нанотехнологии, началник на екипа, който създава плана и е професор в Sagol Център за регенеративна биотехнология към университета в Тел Авив, заяви Bloomberg. Изследователите към момента не са употребявали тези импланти при хора, само че те са имали 80% триумф, употребявайки имплантите, с цел да възстановят способността да проходят парализирани лабораторни мишки, сочи проучването.

Нищо в научния прогрес не ме е карало да се усещам толкоз разчувствана, колкото дребните парализирани мишки, които най-сетне могат да вървят. Нищо, с изключение на опцията това евентуално да работи и при хората.

„ Опитните животни минаха през бърз развой на рехабилитация, в края на който можеха да вървят сносно “, сподели Двир пред Bloomberg.

„ Това е първият случай в света, при който вградени инженерни човешки тъкани са генерирали възобновяване в скотски модел за дълготрайна хронична парализа – което е най-подходящият модел за лекуване на парализа при хора.

В момента откривателите се приготвят за тествания върху хора и се надяват, че тази изменяща живота научна технология ще бъде налична за тези, които се нуждаят от нея през идващите няколко години. Какво може да значи това? Е, от една страна, тази технология може да направи допустимо хората да се възстановят по-пълно от пострадване на гръбначния мозък, сподели Двир пред Bloomberg. За някои хора с парализа това може да значи, че още веднъж вървят.

„ Лица, ранени в доста млада възраст, са обречени да седят в инвалидна количка до края на живота си, поемайки всички обществени, финансови и свързани със здравето разноски за парализа “, сподели Двир пред Bloomberg.

" Има милиони хора по света, които са парализирани заради пострадване на гръбначния дирек и към момента няма дейно лекуване за тяхното положение. "

Въпреки че има обещаващи импланти за стимулиране на гръбначния мозък, които са имали прочут триумф, в никакъв случай не е имало такова персонализирано лекуване за пострадвания на гръбначния мозък.

Автор: Трейси Ан Дънкан, mic.com
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР