Преди 33 години на 13 октомври 1991г. се произведоха първите

...
Преди 33 години на 13 октомври 1991г. се произведоха първите
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Избори се купуват в махалите, но не на парче, а цялата махала

Преди 33 години на 13 октомври 1991г. се създадоха първите демократични избори, които бяха 2 в 1 - локални и парламентарни. Имаше доста опасения, резултатът беше прелестен. Сигурен съм, че и в този момент резултатът ще бъде доста добър. Това съобщи проф. Михаил Константинов в ефира на Българска национална телевизия, представен от novini.bg.
По думите му нарастването на възнагражденията на членовете на изборните комисии е " напълно вярно ".
" Във всяка секционна комисия има към 9 члена, които са определени от политическите сили. Те са конкурентни и би трябвало да се управляват. Ако те не могат да се управляват, по какъв начин да чакаме да са почтени изборите. Ако политическите сили желаят изборите да са почтени - би трябвало да изберат подобаващи членове, да им кажат какво да вършат ", сподели още той.
Избори се купуват в махалите. Те се купуват не на парче, а цялата махала. Те имат огромна сметка да гласоподават за партията, която им е казана. Тази връзка би трябвало да бъде прекратена. Това е работа на Министерство на вътрешните работи. Когато не се купуват гласове, махалите не гласоподават. Трябва да се организира работа с махалите, с цел да знаят, че от тяхното гласоподаване има изгода. Обикновено партиите, които имат пари купуват гласове, уточни проф. Константинов.
Според него максимален % на платен избор се следи на локални избори. " Евроизборите са за авторитет. На парламентарните избори има малко повече пазаруване на гласове. Най-малко платен избор има на президентски избори ", посочи математикът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР