Когато българите излязоха на улиците миналото лято с искане за

...
Когато българите излязоха на улиците миналото лято с искане за
Коментари Харесай

АФП: Борисов се задържа на власт въпреки пандемията и протестите

Когато българите излязоха на улиците предишното лято с искане за, анализатори смятаха, че след съвсем десетилетие на поста времето му е изтекло. Това се споделя в разбор на организация Франс прес от София.
В огромни и на моменти бурни митинги, траяли месеци, хиляди излязоха, с цел да обвинят борбения 61-годишен някогашен пожарникар в отбрана на олигарси и интервенция в правосъдната система. Към това се прибавиха и куп други неприятности: и намиращ се в заточение.
За похлупак на всичко се появиха, и други - за които Борисов сподели, че са били фалшифицирани – които сякаш демонстрират пачки банкноти от 500 евро, натъпкани в нощното му шкафче.
Но откакто в началото позволи, че няма да взе участие в идните общи избори на 4 април, Борисов остава отпред на своята консервативна партия ГЕРБ.
Изглежда, че тактиката е дала резултат, като ГЕРБ е на път да се трансформира в най-голямата партия.
И след съвсем 10 години на поста, единствено седмици разделят Борисов от това да стане най-дълго заемалия поста министър-председател на България.
" Ако бяхме отишли на предварителни избори, щеше да има общ фронт против ГЕРБ и Борисов щеше да бъде затрит ", разяснява неотдавна анализаторът на Галъп Интернешънъл. " Но в този момент митингите са значително забравени ", споделя той. Анализаторът изяснява, че с неуспеха на протестното придвижване, няколко дребни фракции в този момент се надпреварват за гласовете на стачкуващите. Пандемията от също се притече на помощ на Борисов, държейки доста българи надалеч от митингите заради боязън от заразяване.
Вирусът може също да помогне на държавното управление на Борисов по-директно.
" Ако (нивата на заразяване) са по-високи,, удряйки най-вече опозицията; в случай че процентите са по-ниски, тогава ръководещите ще кажат: " Вижте, победихме ковид ", сподели Симеонов пред Франс прес.
Първият популист
Борисов реагира на митингите и последвалия спад в обичайно високите му рейтинги на поддръжка, като престана да идва в Народното събрание или да дава конференции, а вместо това се отдръпва в зоната си на комфорт в обществените медии.
Там той към момента можеше да бъде забелязан при ежедневните си пътувания да кара джип из провинцията, да се ръкува със строители на пътища, притежатели на заводи и селяни, които го приветстват и скандират името му.
" Той е освен първият популист, който е на власт доста преди Орбан и Тръмп ", споделя Дайнов, имайки поради премиера на Унгария и някогашния президент на Съединени американски щати.
" Но той е и най-автентичният популист, защото е най-близо до това, че елементарните хора го възприемат като техен представител ", добави той.
Борисов постоянно е подчертавал скромния си генезис, а Дайнов споделя, че неговите излъчвания от джипа му са опит както за подражателство на съветския президент, по този начин и да " играе на Тодор Живков " - последния комунистически деспот на България.
Борисов беше телохранител на Живков, който също култивира имидж на „ човек от народа “, като се ръкуваше със селски служащи в кинохрониките.
" Тези трикове към този момент не усилват поддръжката за Борисов, само че оказват помощ за ограничение на загубите ", съгласно Дайнов.
Балансиращи дейности
 Борисов: Държавата е готова за тази вълна на ковид Борисов: Държавата е готова за тази вълна на ковид
България чака 230 000 дози ваксини против COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са задоволително ко...
В опит да завоюва повече гласове, министър председателят отвори крановете за разноски през последната година, предлагайки бонуси на лекари и пенсионери и финансирайки строителни планове в цялата страна. Наскоро Борисов се похвали пред своите почитатели в обществените мрежи, че България е договорила сума от 29 милиарда евро в идващия бюджет на Европейски Съюз, най-високата сума, която е получила от блока от присъединението си през 2007 година.
Но Дайнов споделя, че тази благотворителност ще стигне надалеч, изключително когато става въпрос за предприемачи, които са построили уютни връзки с държавното управление и които може би се интересуват от достъпа до еврофондове.
" Те не са сигурни за вероятностите си, тъй като през последните години са видели какъв брой любимци са се трансформирали в черни дяволи ", споделя той, имайки поради няколко видни предприемачи, които са се разделили с Борисов и в този момент са съдени за разнообразни закононарушения.
Външната политика също е внимателен балансиращ акт.
Години наред Борисов съумява да чертае курс, поддържащ обичайните тесни връзки на България с Русия, като в същото време остава предан член на НАТО и Европейски Съюз.
 Борисов: До 4 април ще се приказват неистини и измислици, а ние единствено ще мълчим и ще строим Борисов: До 4 април ще се приказват неистини и измислици, а ние единствено ще мълчим и ще строим
До 4 април ще се приказват неистини и измислици, ще се пускат компромати, а ние единствено ще мълчим и ще демонстрираме по какъв начин строим. Това сподели министър председателят...
Неуспехът на неговата администрация да ограничи корупцията и да реформира правосъдната система наподобява е останал неусетен в Брюксел.
Няколко сериозни изказвания на високопоставени американски дипломати обаче алармираха, че натискът върху Борисов се ускорява преди изборите.
София изключително разгневи Съединени американски щати, когато реши да построи продължение на съветския водопровод „ Турски поток ”, пренебрегвайки американските старания за ограничение на зависимостта на Европа от съветския природен газ.
Драматичното откриване на хипотетична обвързвана с Русия военна шпионска верига от предходната седмица се възприема от някои като опит за усмиряване на Вашингтон.
България експулсира двама съветски дипломати поради аферата, само че все пак Борисов се ангажира да води " открит и взаимноизгоден разговор с Русия ", когато приветства новия съветски дипломат още на идващия ден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР