Кога Бойко Борисов казва истината и кога лъже за Мата

...
Кога Бойко Борисов казва истината и кога лъже за Мата
Коментари Харесай

Борисов в чудния свят на Мата Хари

Кога Бойко Борисов споделя истината и по кое време лъже за Мата Хари? Когато ни изяснява, че е наясно коя е " прелестната госпожа ", снимала в спалнята му пачките и кюлчетата, или когато твърди, че не знае? Това е въпросът с нараснала компликация, на който, види се, прокуратурата не желае да отговори. И за по-сигурно не пита и самия водач на ГЕРБ и някогашен министър председател. Поредният епизод от неуместната пиеса  " Борисов в чудния свят на Мата Хари " гледахме миналия четвъртък. Тогава Борисов се яви на разпит в националната полиция по сигнала на БОЕЦ за кюлчетата, пачките и Мата Хари. Разбра се, че е обяснил на проверяващите, че. Противно на изказванията му до момента в разнообразни изявленията, че е наясно.

Впрочем, версията на Борисов няколко пъти се сменя, откогато фотосите, а по-късно и видеото от спалнята му, видяха бял свят през лятото на 2020 година Чухме, че това е компромат като по учебник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а също и че е забъркан президентът Румен Радев.  В един миг Борисов даже разгласи, че не може да каже коя тъкмо е Мата Хари, тъй като имало доста дами. Прокуратурата не се трогна в нито един миг от неговите разнопосочни изказвания. Не откри за нужно да го попита даже за шортлиста му с предположения коя е г-жа Хари, пък след това към този момент да се пробва да потвърждава. Вместо това следствието беше спряно с претекста, че не може да се откри

 

" дамата в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса ",

 

която се вижда на записа от премиерската спалня, нито пък дали парите и кюлчетата са същински.

Дни откакто фрагментите бяха публикувани, Борисов даде зрелищна конференция - зад него в централата на ГЕРБ бе строено цялото управление и депутатите  на партията му. От думите му тогава се разбра, че признава, че на фотосите е той. Но парите и златото назова компромат, като по учебник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Тогава Борисов изясни, че спалнята, кабинетът и тоалетната в резиденцията са на един етаж и загатна, че е допустимо и някой някогашен съпартиец от ГЕРБ да стои зад компроматите. Намесен бе и президентът Румен Радев, който пък Борисов упрекна, че го следи с дрон. 

" Една прелестна госпожа " се трансформира в " Мата Хари " във версията на Борисов през ноември 2020 година Тогавашният министър председател я стартира в трогателно изявление за един от най-авторитетните вестници  в Германия - " Франкфуртер алгемайне цайтунг " (FAZ). В това изявление водачът на ГЕРБ изяснява, че фотографията е направена в държавната резиденция, където живее. " Отдавна съм разведен и пребивавам самичък. Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: Аз съм човек с човешки потребности. (...) Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, защитата не е претърсвала и направлявала чантата й. (...) Именно поради това на причинителите евентуално им е било елементарно. Една красива жена може доста елементарно да преодолее отбраната ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, до момента в който дремя, и в други моменти направиха фотоси на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И по-късно има един видеозапис, който разкрива причинителите. Можете да видите по какъв начин някой минава през къщата ми. Показани са банята, гардеробното помещение и най-после спалнята ми. Там има няколко шкафа, само че индивидът, който е правил видеото, целеустремено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета ". В изявлението Борисов изяснява, че в дамска чанта има място да се съберат дребни кюлчета и пачки. И в случай че дамата му се обади, а той е ангажиран й и каже да отиде в резиденцията и да го изчака, " защитата има инструкции да я допусне в къщата ми и в този момент тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това поставя парите и златото в шкафчето ми, излиза и стартира да снима с мобилния си телефон и още веднъж идва в спалнята ми. Като Мата Хари ".

Ако Бойко Борисов знае коя е Мата Хари, която е снимала в жилището му, както твърди, само че не го е споделил на проверяващите, влизаме в хипотезата да бъде разследвано дали не е затаил истината. Това евентуално

 

може да ангажира неговата наказателна отговорност,

 

сподели през декември 2020 година съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. Той настояваше прокуратурата да огласи всички материали по делото за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов. Това, несъмнено, по този начин и не се случи. Ако прокуратурата не се е поинтересувала коя е Мата Хара, това към този момент приказва за съзнателно прикриване, сподели още Христо Иванов. Той, както и цялото общество, не откри отговор в прокурорското известие за следствието дали има данни за необяснимо благосъстояние на премиера, което пък " би могло да даде съображение на друг стожер на българското правораздаване Сотир Цацаров " (шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, бел. ред).

Разследването за кюлчетата и пачките провокира ползата и на Брюксел. Това бе една от тематиките, по които депутатите от мониторинговата група от комисията ЛИБЕ пращаха въпроси до основния прокурор Иван Гешев. Но и те не получиха съответни отговори с изключение на дежурното, че Борисов се проверява най-подробно и точно.

" Когато основният прокурор няма почит към закона и не носи никаква отговорност, даже Мата Хари да му отиде на крайници да дава показания, той отново може да откаже да проверява. Всъщност едно следствие може да бъде извършено по този начин, че да заличи следите от закононарушение и да даде " документ за непорочност " на който би трябвало. Всичко зависи от това кой и по какъв начин проверява, какви въпроси се задават и пропущат, какво се записва в протоколите… " Това " юрист Михаил Екимджиев предходната пролет. И към момента никой не го е опровергал. 

По това време към този момент предприемачът Светослав

 

Илчовски бе оповестил пред комисията по проверката в Народното събрание, че знае коя плеймейтка

 

е правила фотосите. По думите на Илчовски кюлчетата са същински и са дарове за рождения ден на Борисов от двама крупни предприемачи. Илчовски описа още и за оказван сериозен напън от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми за гарантиране на мира. Прокуратурата не образува следствие, а единствено инспекция по думите на Илчовски, тъй че каквото и да събере в хода й, да няма доказателствена стойност за съд. В тази инспекция сведения бяха снети от Илчовски и от другите, посочени от него, в това число и от набедената моделка. Не е ясно дали Борисов е викан от прокурорите по случая. През ноември 2021 година " Сега " попита по формалния ред и документално прокуратурата какво се случва с тази инспекция и дали тя е прераснала в следствие. Отговори няма и до през днешния ден.

През ноември м.г. Борисов към този момент говореше, че не знае коя тъкмо е Мата Хари, тъй като " не е била единствено тя, която е идвала в нас, би трябвало да обвиня незаслужено някого... Това е казусът. "

Преди Коледа обаче

 

прокуратурата се раздвижи - сети се да търси банкнотите и кюлчетата

 

по серийните им номера от Българска народна банка. Близо месец по-късно не е ясно дали ги е разкрила. Затова и остава основателното подозрение на вътрешния министър Бойко Рашков, че възобновявайки делото, прокуратурата, която е стопанин на следствието, просто цели да неодобрява работата, която Министерство на вътрешните работи може да свърши по проблема. А Министерство на вътрешните работи не може да свърши кой знае какъв брой. Борисов там бе, с цел да даде сведения, а не да бъде разпитан в някакво процесуално качество. Каквото и да беше споделил на служителите на реда, в случай че прокуратурата не се задейства след тях, все едно нищо не се е случило. Разбира се, държавното обвиняване, в подготвеност да бъде принесен в жертва, против оставането на Иван Гешев на поста да вземем за пример.

Това, което Министерство на вътрешните работи може да направи обаче, е да изнесе данните, които е събрало и предало на прокуратурата. Така държавното обвиняване ще може да бъде държано отговорно дали е направило всичко допустимо, с цел да разкрие истината по случая. Но в случай че си вършим изводите по какъв начин прокуратурата приема интензивността на Министерство на вътрешните работи, стъпвайки на делото " Хемус ", тогава нищо чудно в последна сметка да забележим някой шеф от вътрешното министерство с обвиняване, че е заплашвал прокурори с нежни души. Шефът на ГДПОБ Калин Стоянов към този момент е обвинен за напън върху прокурори.

В абсурда Борисов може да сменя версиите си, само че прокуратурата е константа - тя по този начин и не откри за нужно да стигне до дъното на случая и да разкрие истината по него. Това няма по какъв начин да ни учуди, като се има поради, че тъкмо по този начин работи държавното обвиняване, когато иде тирада за знаковите каузи, които не са предопределени за бухалки.

Промяната на версиите на Борисов обаче надалеч не значи, че той в действителност не помни. По-скоро може да се преглежда като белег, че крие нещо и по тази причина се постанова да нагажда историята. През 2020 година, когато фотосите изтекоха, действително нищо не го притискаше и той говореше каквото си желае. Сега обстановката е малко по-различна. Той към този момент не може да приказва каквото си желае и версията му внезапно спихна. За нас остава да се питаме дали пък Борисов не е нечия Мата Хари...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР