Книгата на д-р Слава Янакиева Християнското кино. Топики на сакралното

...
Книгата на д-р Слава Янакиева Християнското кино. Топики на сакралното
Коментари Харесай

Фокус върху християнските теми в киното

Книгата на доктор Слава Янакиева „ Християнското кино. Топики на сакралното в кинематографията “ е може да се каже първопроходник, защото у нас „ теорията на религиозното кино е съвсем изцяло незнайна “, както отбелязва авторката и прибавя, че „ затова актуалната книга черпи ентусиазъм и критически метод от традицията на външни за нашето академично пространство създатели “.

 Спирайки се на филми от разнообразни интервали на развиването на киното, Слава Янакиева наблюдава по какъв начин във времето европейските режисьори интерпретират в тях християнските тематики, като адресира текста към допустимо по-широка аудитория. Инересът ѝ е към филми като „ Евангелие по Матея “ на Пиер Паоло Пазолини , „ Страстите Христови “ на Мел Гибсън, „ Огледалото “ и „ Соларис “ на Тарковски, „ Седмият щемпел “ на Бергман, „ Меланхолия “ на Ларс декор Триер, „ Дървото на живота “ на Теренс Малики доста други, без да се търси пълнота, а по-скоро философско осмисляне и разбор „ на опцията и методите на транслация на богословските тематики във образната просвета и надлежно в киното “.

Както самата отбелязва: „ Киното има щастието да се е появило прекомерно късно, с цел да страда от еволюционистката болест на останалите „ обичайни “ изкуства. То има свободата да избира своя инструментариум измежду всички към този момент налични жанрове и исторически интервали, както и задължението да създаде характерно собствен, основаващ се на спецификата на кинематографското изкуство. Това, несъмнено, допуска прилични интердисциплинарни знания, а що се отнася до дисциплината „ вяра и кино “ – добра осведоменост в региона на богословието и религиозната изразност по едно и също време със характерно кинематографичната информираност. Без рекламация за някакъв значителен триумф, в тази книга се пробвах да засегна, въпреки и отчасти, голямата тематика за връзки и въздействия от описания темперамент. “

Чуйте доктор Слава Янакиева
/
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР