Кметът на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на

...
Кметът на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на
Коментари Харесай

Кметът на Батуми изкачи Пътеката на вярата в Свети Влас

Кметът на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на вярата в гората в Свети Влас. Местните назовават мястото Божия маршрут, тъй като по протежението му са построени 40 каменни параклиса, отдадени на Божия наследник. 

Кметът на Батуми, правоприемник на грузинската княжеска фамилия Чиковани , прегледа каменните параклиси и сподели, че е впечатлен от видяното, а за Божията пътека в българския курорт Свети Влас научил от другари.

Параклисите стартират от автобусното обръщало на курортния град в посока нагоре по горския път и стигат до неговия завършек на билото на Стара планина. Каменните творения са дело на отец Петър , който служи в локалната черква " Свети Власий ".

Иконостасите отецът е строил самичък в продължение на девет години . Инициатива на свещеника пристигнала с концепцията с всеки един от каменните параклиси да опише на посетителите за живота на Исус Христос.
 Арчил Чиковани Българска телеграфна агенция
На това място през лятото на 2018 година имената си в Божия поход записаха и Негово Величество Симеон II и кралица Маргарита.  

По-рано Арчил Чиковани се срещна с кмета на Свети Влас Иван Николов . Двамата се договориха за културно-туристическо съдействие и обмяна на опит в тази сфера. Идеята е от идната година в Свети Влас да стартира провеждането на Дни на грузинската просвета.

Първоначалният план е всички прояви да са навън в Амфитеатъра в Свети Влас, където да се даде изява на танцови и музикални сформира и създатели от Грузия. Като съпътстваща стратегия към фестивала ще има ревю с дегустации на грузински виновност.

Делегацията от Батуми, отпред с кмета на грузинския морски град, бе съпроводена от Тамара Лилуашвили, дипломат на Грузия в България , която интензивно работи за поощряване на взаимоотношенията сред Батуми и област Бургас. 

По време на формалните диалози Арчил Чиковани осведоми, че през 2019 година Батуми е бил посетен от 2 милиона туристи, като настройките за тази година са да бъдат възобновени с 80 % равнищата и да запазят своята непоклатимост. От началото на юни тази година до момента на летището в Батуми са осъществени повече от 300 полета, през юли данните сочат нарастване и в този бранш.

Кметът Иван Николов и Арчил Чиковани се договориха да работят за възстановяване на туристическия поток сред двата региона. 

" За тази цел забележителностите в Свети Влас, другите типове туризъм като културен, състезателен, еко, конгресен ще бъдат разпространявани с билбордове, рекламни брошури в Батуми, а забележителностите на грузинския град - по същия метод тук на локално равнище, като концепцията е увеличение на взаимния туристопоток посредством сухопътна, морска и въздушна връзка ", сподели Николов. Той уточни, че Свети Влас е привлекателна дестинация, която предлага неповторими културни и естествени забележителности, притегля туристи с отлични условия за отдих на море, водни спортове и други

Двамата размениха и алегорични дарове.

Кметът на Батуми и Тамара Лилуашвили посетиха храма " Свети Власий " , където се съхраняват мощи на Свети Власий, на Свети Апостол Андрей, както и парченце от Кръста, дарени от Вартоломей Първи. Храмът е построен от Фондация " Българска памет – братя Диневи " върху руините на достоверния манастир " Свети Власий ", датиращ от IV век. След това делегацията посети и средновековния манастир " Свети Андрей Първозвани ". 

Посланик Лилуашвили, кметът на Батуми и кметът на Свети Влас сложиха цветя на първия монумент у нас на грузинския княз Алексей Церетели. Бюст барелефът се намира на Алеята на народите на яхтеното пристанище в Свети Влас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР