Китайският външен министър Ван И разкритикува остро новоизбрания президент на

...
Китайският външен министър Ван И разкритикува остро новоизбрания президент на
Коментари Харесай

Китайският външен министър разкритикува новия президент на Тайван

Китайският външен министър Ван И разкритикува остро новоизбрания президент на Тайван Уилям Лай единствено ден откакто той пое поста, съобщи Ройтерс.

Китай претендира, че Тайван е негова територия. Пекин счита Уилям Лай за сепаратист и отхвърли предложенията му за договаряния. Китайското държавно управление като цяло избягваше да загатва непосредствено Лай, откогато той завоюва изборите през януари, за разлика от интервала преди изборите. Тогава постоянно го заклеймяваше поименно и заявяваше, че изборите са избор сред войната и мира.

Правителството в Тайпе твърди, че Тайван към този момент е самостоятелна страна - Република Китай. Републиканското държавно управление бяга в Тайван през 1949 година, откакто губи революция с комунистите на Мао Мао Цзедун, които основават Китайската национална република.

На среща на външните министри от Шанхайската организация за сътрудничество  (ШОС) в Казахстан Ван И съобщи, че Тайван е " същината на най-важните въпроси "  за Китай, а дейностите за самостоятелност - най-разрушителният фактор за мира в Тайванския пролив. Нищо не може да спре Китай да реализира " обединяване " и да върне Тайван " назад в родината ", сподели Ван И.

Китай също по този начин укори Съединени американски щати, че са изпратили своите поздравления на Лай. По-рано той разкритикува южнокорейските и японските депутати за това, че са посетили Тайван.

В речта си при встъпването в служба през вчерашния ден Лай изиска от Китай да спре военните и политическите си закани. Той съобщи, че мирът е единственият избор и че Пекин би трябвало да почита избора на тайванския народ. Лай сподели, че Република Китай и Китайската национална република " не са подчинени една на друга ".

Китай счита, че сходна дефиниция е равносилна на това да се каже, че Китай и Тайван са разнообразни страни, което е алена линия за Пекин. Китай твърди, че всяка стъпка от страна на Тайван за оповестяване на публична самостоятелност би била съображение за нахлуване над острова, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР