Китайският президент Си Дзинпин ще се стреми да положи основите

...
Китайският президент Си Дзинпин ще се стреми да положи основите
Коментари Харесай

Си гледа в посока полагане на основите за обединение с Тайван

Китайският президент Си Дзинпин ще се стреми да постави основите на завземането на Тайван като негово политическо завещание, в случай че обединяването на Тайван не бъде реализирано през идващите 5-10 години от неговия продължен мандат – това съобщи локален тайвански специалист през вчерашния ден.

Двадесетият Национален конгрес на Китайската комунистическа партия завърши в събота, откакто утвърди промените в конституцията на партията, в това число обещания за създаване на съвременна войска за налагане на моделът „ една страна, две системи “ и за „ мощно и твърдо опълчване “ на независимостта на Тайван.

„ Една страна, две системи “ е съглашението, приложено в Хонконг и Макао, което разрешава на двата специфични административни региона да действат с известна автономност от Пекин.

Чао Чун-шан, специалист по въпросите, свързани с Китай, съобщи, че тази година Пекин показва по-мрачна вероятност за връзките през Тайванския пролив спрямо последния конгрес през 2017 година, когато изказването на водача звучеше по-обнадеждаващо за връзките сред страните.

Остава неразбираемо дали Си възнамерява да продължи ръководството си пет или 10 години, само че той сигурно се стреми да реализира някои цели, свързани с Тайван.

Обединението на Тайван е част от „ китайската фантазия “ и Си ще е подготвен на всичко, с цел да го реализира,

През първите няколко години от третия мандат на Си той може да одобри политика на изчакване по отношение на острова, до момента в който не бъде определено ново управление в Тайван и в Съединени американски щати през 2024 година, след което се чака да работи върху „ полагането на основи за обединяване “, сподели още Чао.

Ако Си, който в този момент е на 69 години, желае да остане на власт още 10 години, той би обмислил слагането на рамка за обединяването на Тайван, преди да съобщи властта на своя правоприемник.

Например, Си може да принуди Тайван да подпише спокойно съглашение с Китай въз основа на предпоставката за обединяване - дано не забравяме, че договарянията Англия да съобщи контрола си над Хонконг на Китай започнаха още през 1982 година

Тайван би трябвало да се приготви да устои на възходящата насила от страна на Китай, като допусне и по-лошия сюжети – опит за завладяване на острова със мощ, тъй като поддържането на статуквото, мечтано от народа на Тайван, не е алтернатива за Пекин, сподели Чао.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР