Китайският лидер Си Цзинпин и френският президент Еманюел Макрон препотвърдиха

...
Китайският лидер Си Цзинпин и френският президент Еманюел Макрон препотвърдиха
Коментари Харесай

Си Цзинпин и Макрон заявиха, че ще работят за политическо уреждане на иранския ядрен въпрос

Китайският водач Си Цзинпин и френският президент Еманюел Макрон препотвърдиха в взаимно изказване, че ще работят за политическо споразумяване на иранския нуклеарен въпрос, съобщи Ройтерс, като се базира на китайски медии.

В общото си изказване двамата водачи приканват за предприемането на съответни стъпки по използването на решение с две страни и осъждат израелската политика на създаване на селища на Западния бряг.
Си е на двудневно посещаване във Франция в границите на първото си пътешестване в Европа от пет години насам.

Френският президент Еманюел Макрон кани китайския си сътрудник Си Цзинпин през днешния ден на планинска разходка в Пиренеите, съобщи Франс прес. Двете първи дами ще съпроводят съпрузите си.
Планинската разходка е ден откакто Си беше посрещнат тържествено в Пекин и организира диалози с Макрон и с председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Основните тематики на тези полемики бяха комерсиалният дисбаланс и Украйна.

Сега двамата водачи и техните половинки ще отидат в ски курорта Ла Монжи, където ще обядват и в локален ресторант, с чийто основен готвач Макрон се познава добре и при който е гостувал постоянно.
В този регион на Франция Макрон е идвал на почивка с баба си и дядо си. Там той има и братовчеди.

В първия ден от визитата на Си Франция и Китай подписаха няколко търговски контракта в региона на енергетиката, превоза и финансите. Френското държавно управление обеща  и да улесни издаването на визи за китайците, които пътуват до Франция по работа или на туризъм.

Макрон също по този начин подари на Си с френски коняк и му благодари, че не е въвел краткотрайни мита на вноса на тази напитка в Китай. Френският коняк е предмет на антидъмпингово следствие, подето от китайските управляващи.
Макрон също така подари на Си и творбите на Виктор Юго, както и издание на първия френско-китайски речник, оповестен през 1742 година и ваза от многоцветно стъкло, изваяна в стъкларските цехове в Амбоаз.
Вчера вечерта френският президент даде дръжавна вечеря в чест на Си, на която бяха поканени френски звезди, измежду които Софи Морсо и Мирей Матийо.


Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР