Днес 85-милионна Турция отбелязва един много специален официален празник -

...
Днес 85-милионна Турция отбелязва един много специален официален празник -
Коментари Харесай

Турция отдава почит на Ататюрк

Днес 85-милионна Турция отбелязва един доста специфичен формален празник - 19 май, Денят за възпоменание на Ататюрк и Празник на младежта и спорта.

 

На тази дата преди 105 години (през 1919 година - бел.авт.) Мустафа Кемал, който по-късно приема името Ататюрк, поставя началото на националноосвободителното придвижване на турския народ.

 

„ Духът на 19 май е най-голямото благосъстояние на тази нация, нейният максимален капитал. В този дух е прикрит смисълът да устоим против компликациите и да се борим дружно с неизменност, религия и увереност. Още един път приписвам респект към паметта на всички герои на нашата война за самостоятелност отпред с Гази Мустафа Кемал " съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в празничното си обръщение, представено от ТРТ Хабер.

 

Сутринта в мавзолея-гробница на Ататюрк в Анкара се състоя гала по поднасяне на венци и поклонение от делегация от младежи и спортисти отпред с министъра на младежта и спорта Осман Ашкън Бак. Очаква се по традиция хиляди жители да посетят мавзолея.

В Истанбул хиляди жители се стичат от сутринта в двореца Долмабахче на брега на Босфора, където Ататюрк склопява очи на 10 ноември 1938 година

 

По случай празника градските влакови линии в Истанбул и столицата Анкара ще транспортират гратис пасажерите до 12 часа през нощта, заяви министърът на превоза и инфраструктурата Абдулкадир Уралъоглу.

 

Министерството на защитата е подготвило специфична стратегия за честването на Ататюрк и Деня на младежта и спорта. 43 кораба на турските военноморски сили ще дебаркират в 27 пристанища, където ще бъдат отворени за визити на жителите.

 

Истанбулската огромна община, която на локалните избори на 31 март за повторно бе извоювана от кемалистката Народнорепубликанска партия, през целия ден провежда всеобщи начинания в най-големия парк Малтепе на азиатския бряг на Истанбул на брега на Мраморно море. В програмата са включени надпревари, спортни игри, концерти на известни реализатори и диджеи до късно през нощта.

 

В болшинството общини на мегаполиса, които на последните избори бяха извоювани от кемалистката партия, ще се състоят шествия с поднасяне на венци, концерти и увеселения. Вечерта от брега на Босфора ще бъдат изстреляни топовни салюти и лазерно шоу.

 

В град Самсун ще се състои церемониал на групата за върховен пилотаж на турските военноморски сили Солотюрк. Поднасяне на венци пред паметниците на Ататюрк, спортни паради и концерти ще се състоят в доста градове на страната.

 

Какво е смисъла на 19 май за Турция?

На 16 май 1919 година Мустафа Кемал паша (в превод военачалник - бел.авт.) е назначен в Самсун за „ контрольор на девета войска " персонално от султан Вахдеттин. На същия ден вечерта напуща Истанбул с ферибота " Бандърма " дружно с 18 офицери и военни офицери, които съставляват инспектората.

 

Задача на инспектората е да проверява изказванията за зверства на гръцки чети над популацията в черноморската област. Същинската цел обаче на Мустафа Кемал и съратниците му е да стартират национално придвижване на турския народ за избавление от окупаторите.

Преди да излязат от Босфора, английски катер ги стопира на Момина кула за инспекция. Въпреки щателната инспекция не съумяват да открият нищо подозрително и им позволяват да продължат.

 

Така на 19 май " Бандърма " дебаркира наред в черноморското пристанище Самсун. И тук Ататюрк възпламенява огъня на придвижването за национално избавление на турския народ от окупационните сили.

Четири години по-късно придвижването на Ататюрк завършва с прогонването на окупаторите от страната и оповестяването на новата турска страна - светската Република Турция - на 29 октомври 1923 година, върху останките на Османската империя.

 

19 май се смята за повратна точка в историята на Република Турция в извоюването на независимостта на страната. Фериботът " Бандърма " в Самсун през днешния ден е трансфорат в музей, който когато и да е на годината е посещаван от голям брой хора.

 

Другото събитие е, че Ататюрк приема 19 май за собствен персонален празник, рожден ден, защото в акта му за раждане през 1881 година не е била вписана точна дата.

 

Приживе Ататюрк афишира 19 май за Празник на младежта и спорта, заявявайки " Цялата ми вяра е в младежта ".

 

От 1938 година насам 19 май се празнува като формален празник - Ден за възпоменаване на Ататюрк и Празник на младежта и спорта в Турция, в приета единствено от Анкара Севернокипърска турска република и в дипломатическите представителства на Турция зад граница.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР