Китайските лидери, решени да модернизират производството на страната, насочват средства

...
Китайските лидери, решени да модернизират производството на страната, насочват средства
Коментари Харесай

Нова вълна от евтин технологичен износ от Китай разбунва глобалните пазари

Китайските водачи, решени да модернизират производството на страната, насочват средства към производителите на високотехнологични артикули - от полупроводници до електрически транспортни средства, което поражда опасения, че свръхкапацитетът ще подхрани нова вълна от на ниска цена експорт, написа в собствен разбор Reuters.

Данните за кредитирането от Китайската централна банка дават визия за целите на държавното управление: към края на септември необслужваните заеми за проблематичния бранш на недвижимите парцели са намалели с 0,2% на годишна база, само че кредитирането за индустриалния бранш е скочило с 38,2%.

Икономистите предизвестяват, че тази вълна от вложения се разграничава в основни аспекти от по-ранния скок на капиталовложенията, който, наред с други резултати, разду производството на слънчеви панели в Китай, провокира комерсиално напрежение и извади от бизнеса десетки компании. Тази наклонност обаче тревожи някои основни търговски сътрудници, изключително в Европа, където тече следствие на китайските дотации за електрически автомобили.

" В момента потреблението в Китай е по-ниско, само че има голям свръхкапацитет, който се изтласква към света, в това число в региона на батериите, слънчевата сила и химикалите ", споделя Йенс Ескелунд, ръководител на Европейската комерсиална камара в Пекин. " Европа и Китай са като два влака, които ще се сблъскат ".

Индустриалната политика на Китай ще бъде включена в дневния ред на срещата на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) тази седмица в Сан Франциско, където се чака китайският президент Си Дзинпин да се срещне с американския президент Джо Байдън, показва още осведомителната организация.

Под управлението на Си Китай се стреми да се трансформира в съвременна индустриална мощ за високотехнологични артикули за света, в това число електрически транспортни средства, вятърни турбини, галактически съставни елементи и съвременни полупроводници. Но критиците настояват, че този блян е за сметка на друга нужда - да се накара Китай да използва повече и да изнася по-малко - структурна смяна, която съгласно доста икономисти е основна за опазване на високите равнища на напредък.

Иновативни браншове

Политиците и преди са се борили със свръхкапацитета.

„ Стимулите след международната финансова рецесия през 2007-2008 година провокираха взрив в стоманодобива, слънчевата промишленост и други области, само че също по този начин генерираха напредък, който в последна сметка оказа помощ за абсорбирането на огромна част от това ново произвеждане “, споделя Фредерик Нойман, основен икономист за Азия в HSBC.

Този път фокусът на държавното управление е по-тесен, ориентиран към високите технологии и " модерното произвеждане " - цел, заложена през 2021 година в 14-ия петгодишен проект.

" Китай възприе тактика за пренасочване на капиталовите разноски от бранша на недвижимите парцели към производството, което ще докара до в допълнение увеличение на потенциала. Вместо да подтиква усвояването на артикули, Китай избира да увеличи потенциала на браншовете, произвеждащи артикули ", показва още Нойман. " За страдание международните пазари не са в положение да поемат спомагателния потенциал. "

Друга разлика спрямо предходни епизоди на свръхкапацитет е, че сумите са по-малки.

Основният ритъм на повишаване на финансирането на производството евентуално е покрай 18%, споделя Тао Уанг, основен икономист за Китай в UBS, защото другият главен източник на финансиране на фирмите - облигациите - е понижен внезапно, което значи по-скромно комбинирано нарастване. А общият растеж на вложенията в китайското произвеждане се забавя, защото производителите реагират на слабия пазар.

" Поръчките и облагите са намалели и те са склонни да реагират на това ", споделя Уанг.

Все отново вложенията във високотехнологичното произвеждане изпреварват останалите браншове. По данни на Националното статистическо бюро на Китай през първите девет месеца на 2023 година те означават растеж от 11,3 % на годишна база спрямо 6,3 % за общите вложения в производството.

Преглед на повече от 100 обществено налични стратегически документа и известия в държавните медии, изработен от Reuters, открива, че десетки провинциални и общински администрации усилват каузи на държавните заеми, ориентирани към екологично развиване, съвременно произвеждане и стратегически промишлености.

Провинция Гуандун да вземем за пример е нараснала с към 45% заемите за високотехнологично и съвременно произвеждане. През първата половина на 2023 година заемите за високотехнологичния индустриален бранш в източната провинция Шандун пък са скочили с 67%.

Към края на септември Дунгуан, южен индустриален град със 7,5 млн. души население, има общ баланс на заемите към високотехнологични компании от 246 милиарда юана (33,7 милиарда долара), което съставлява към една пета от стопанската система му.

Свръхкапацитет

И към този момент се появяват признаци на свръхкапацитет.

Прогнозите сочат, че Китай скоро ще може да задоволи цялото международно търсене на литиево-йонни акумулатори, споделя Дуо Фу, вицепрезидент на Rystad Energy.

По сходен метод неговите автомобилни производители, в това число тези на електрически транспортни средства, имат потенциал да създават 43 млн. автомобила годишно в края на 2022 година, като заводите работят с едвам 54,5% потенциал, сочат данни на Китайската асоциация за леки коли (CPCA).

За страдание, бавният стопански напредък и забавеното ползване лимитират количествата, които могат да бъдат закупени на вътрешния пазар. След десетилетия на приоритизиране на предлагането, потреблението на семействата съставлява едвам 38% от брутния вътрешен артикул през 2021 година - даже преди най-тежките блокирания поради COVID-19 - спрямо 68% за Съединени американски щати и 55% приблизително за света, демонстрират данни на Световната банка.

В някои връзки конкуренцията за вложения в новаторски браншове е потребна за Китай, споделя Лу Джънвей, основен икономист в Industrial Bank в Шанхай:

" Като цяло считам, че вложенията в новите браншове са здравословни и ще подкрепят дълготрайното им развиване. Те влагат, до момента в който виждат свръхкапацитета, което подтиква софтуерното развиване ".

За международната стопанска система китайското произвеждане може да помогне за ограничение на инфлацията.

" Далеч от загубата на дялове на международния експортен пазар, китайските производства могат да завоюват конкурентоспособност ", споделя Нойман. " Това от своя страна може да увеличи дезинфлационния напън на международните пазари на артикули, като спомогне за ограничение на инфлацията. "

Нито една от тези точки обаче няма да понижи комерсиалното напрежение, защото доста страни прокарват проекти за облагодетелстване на националните си високотехнологични промишлености.

" В дълготраен проект би трябвало да имаме развой на пригаждане ", декларира консултант по търговията на китайското държавно управление, говорейки при изискване за анонимност. " Трябва да оставим пазарните сили да отстраняват някои играчи. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР