Китайската космическа станция Тянгун-1 навлезе в земната атмосфера и изгоря

...
Китайската космическа станция Тянгун-1 навлезе в земната атмосфера и изгоря
Коментари Харесай

Между 400 и 600 хиляди недоизгорели елементи на космически апарати обикалят около Земята

Китайската галактическа станция " Тянгун-1 " навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан в 3.16 ч. българско време тази заран.

Няма нанесени вреди след рухването на станцията, заяви китайското външно министерство.
" При навлизането в земната атмосфера заради високата скорост и ставащата все по-плътна атмосфера триенето става все по-голямо, температурата се подвига и елементи от станцията изгарят. Подобни галактически летателни апарати са построени от сплави, които устоят на високи температури. Обикновено първото нещо, което изгаря са слънчевите панели, посредством които се зареждат електрическите системи на станцията. Естествено елементи от такива обекти изгарят, други падат. В случая е станало тъкмо по този начин – една част е изгоряла, друга част е паднала в южната част на Тихия океан. Трябва да се има поради, че регионът, в който би могло да се случи това, не е доста дребен, той може да има една широчина от 70-80 км, една дължина над 1000 км ", изясни проф. Гаро Мардиросян от Института за галактически проучвания и технологии при Българска академия на науките.

Отломките могат да дадат някакви данни за какво се е случило това, за какво станцията е излязла от надзор. Вторично могат да се употребяват материали, от които те са построени, защото те са висококачествени железни и керамични сплави.

Всички галактически обекти, сътворени от индивида, и които обикалят на орбита към Земята, постоянно падат на Земята, сподели още проф. Мардиросян:

" Вече зависи от орбитата, от нейната височина, от наклона, от това кръгова ли е тя, оптична ли е, и от масата и габаритите на станцията. Всеки галактически обект има два типа живот – деен, в който прави измервания, предава и приема данни, получава команди, и втората част, която е по продължителна – пасивния живот - когато заради изтощение на електрозахранващите системи галактическият обект не може да приема и изпраща данни и не може да бъде следен. В този въздържан режим това въртене към Земята може да бъде даже до стотици години. "

Активният живот на Международната галактическа станция, която кръжи към нас и има размери на едно футболно игрище, е плануван до 2020 година Но има доста случаи, в които подобен един плануван живот може да бъде продължен посредством замяна на някои блокове, ремонтни работи и зареждане. След този деен живот тя ще бъде потопена управляемо – тъкмо там, където сме желали.

По най-различни оценки към нашата планета обикалят сред 400 и 600 хиляди най-различни елементи от ракети и недоизгорели детайли на галактически летателни апарати, сподели проф. Мардиросян. Независимо от дребните им размери и маса, заради голямата скорост, с която се движат, те съставляват заплаха за други галактически апарати и космонавти, които работят в открития космос.

Подробности чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР