Китай намали референтния лихвен процент по ипотечните кредити за пръв

...
Китай намали референтния лихвен процент по ипотечните кредити за пръв
Коментари Харесай

Китай понижи лихвите по ипотеките за пръв път от две години

Китай понижи референтния лихвен % по ипотечните заеми за пръв път от близо две години, като това е следващото деяние към последователното облекчение на паричната политика, което управляващите в страната поемат в опит да противодействат на забавянето на стопанската система. Петгодишния референтен лихвен %, който всекидневно се употребява за установяване на цената на ипотеките, спада от 4.65% на 4.6%. Едногодишния му еквивалент, който е необятно употребен за други типове кредитиране, е понижен от 3.8% на 3.7% след предходно намаление през декември, оповестява Financial Times.

Тези ограничения се чакаха след конференцията на Китайската национална банка във вторник, на която чиновници намекнаха за по-нататъшни облекчения на фона на забавянето на растежа на втората по величина стопанска система в света. В понеделник Националното статистическо бюро на Китай показа данни, които Правителството се сблъсква със закъснение в основния бранш на недвижимите парцели, както и продължаваща уязвимост в потреблението.

Китайските управляващи намалиха някои от значимите лихвени проценти при започване на 2020 година в отговор на икономическия потрес, породен от първичното вълна на коронавирус. По-късно същата година те вкараха ограничения, с които ограничиха взимането на заеми за фирмите, разрастващи имотни планове, заради опасения от появяването на балон. Ликвидната рецесия в бранша на недвижимите парцели, провокирана от продължителния банкрут на Evergrande, най-задлъжнелия заможен бизнесмен в света, визира продажбите на жилища и оказва напън върху политиците да подкрепят стопанската система. Миналата година Китайската национална банка няколко пъти понижи размера на наложителните запаси на комерсиалните банки, само че не промени референтните проценти по заемите до декември.
Други дейности за подкрепяне на бранша
Според сегашните правила разработчиците на имотни планове могат да продават недвижими парцели на зелено, само че са длъжни да внесат тези средства в ескроу сметки, които нормално съставляват 50 - 70% от получените средства от продажбата. В резултат на опасения от разрастването на дълговата рецесия в бранша след новините за проблемите в Evergrande доста локални управляващи ограничиха тегленията от тези сметки, което утежнява паричните потоци за бизнесмените и оставя доста планове в цялата страна незавършени.
Реклама
В опит да се подкрепят фирмите да покрият своите отговорности, да платят на снабдители си и да финансират активността си финансовите регулатори изготвят нови правила, които да улеснят достъпа до средствата в ескроу сметки. Разработчиците ще могат да употребяват тези пари преди всичко да завършат към този момент започнатите планове и по-късно за други цели, оповестява Reuters. Според прогнози на Breakingviews това може да освободи до 3.6 трлн. юана (570 милиарда долара). Освен това при започване на януари Пекин изключи заемите, употребявани за проблематични придобивания, от регулаторните ограничавания за задълженията, като по този метод улеснява държавните строителни бизнесмени да закупуват активите на задлъжнелите частни компании.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР