В повечето страни от Западните Балкани все още е налице

...
В повечето страни от Западните Балкани все още е налице
Коментари Харесай

Проруските сантименти в Сърбия се засилват, за сметка на подкрепата за ЕС

„ В множеството страни от Западните Балкани към момента е налице мощна прозападна ориентировка, до момента в който в Сърбия се следи противоположната наклонност - проруските настроения нарастват, а поддръжката за участието в Европейски Съюз понижава “


Това съобщи Пол Маккарти, районен шеф за Европа на Международната републиканска партия, в изявление за института „ Гласа на Америка “ във връзка ново изследване в района, извършено от Ipsos.

Според проучването в Сърбия, основано на извадка от 1238 пълнолетни жители, поддръжката за Европейски Съюз е спаднала до 40%, до момента в който Русия се счита за най-големия сътрудник, а Съединените щати - за опасност. В Черна гора, където извадката е от 1036 пълнолетни жители, поддръжката за участието в Европейския съюз нараства, само че поддръжката за НАТО понижава. Най-голям брой от интервюираните в Черна гора са отбелязали Америка като най-голяма опасност, а Сърбия - като максимален сътрудник. Според изследването най-голяма поддръжка за Америка и западните институции има в Косово и Албания.

Въпреки преобладаващите прозападни настроения в района Маккарти счита, че Западът стартира да губи борбата, когато става въпрос за напъните да се подсигурява, че Западните Балкани няма да изгубят религия в процеса на евроатлантическа интеграция.

Гласът на Америка: Международният републикански институт (МРИ) организира ново районно изследване в Западните Балкани, което този път е отдадено на външнополитическия курс на страните от района. Какво ви споделя това изследване за сегашните настроения в района?

Маккарти: Мисля, че главното обръщение от изследването е, че измежду множеството страни в района, а ние изследвахме шестте страни от Западните Балкани, има мощна поддръжка за присъединение към Европейски Съюз и прозападна ориентировка. Имаме някои сведения отвън тази наклонност, а точно, че Сърбия демонстрира напълно друга наклонност, която бих описал като по-малко въодушевена за присъединение към Европейски Съюз и за западна ориентировка.

Гласът на Америка: Ако би трябвало да съпоставим това изследване с изследването от 2022 година, което, несъмнено, беше с доста по-широк обсег, видяхте ли някъде огромни промени и къде?

Маккарти: От последното изследване насам има съветска инвазия в Украйна. Така че това беше огромно интернационално събитие. Последното ни изследване излезе тъкмо преди този момент. Това, което виждам в това изследване, спрямо предходното през 2022 година, е, че има по-дълбока поляризация в обществото, да вземем за пример отслабването на поддръжката за НАТО измежду членовете, като да вземем за пример в Черна гора и Северна Македония. Това не е огромна смяна, само че можете да видите, че поддръжката отслабва. И мисля, че в Сърбия поддръжката за прозападната ориентировка и за присъединението към Европейски Съюз е още по-малка, което и в двата случая е тревожна наклонност.

Гласът на Америка: Изненада ли ви нещо в тазгодишното изследване?

Маккарти: Да, когато стана въпрос за съветското навлизане в Украйна, бях учуден, може би не сюрпризиран, от това какъв брой доста Съединените щати се упрекват за съветското навлизане. Това може да се види в данните за Сърбия, само че има и доста хора, доста респонденти в Босна и изключително в Северна Македония, които упрекват Запада за нашествието. Така че това ме изненада. А също по този начин и силата на поддръжката за Русия в Сърбия, макар че не е изненадваща, дълбочината и огромните цифри, когато става въпрос за тази поддръжка, както и възприемането на Съединените щати като опасност. Това съставлява същинско предизвикателство в дълготраен проект за интеграцията на района в евроатлантическите институции. Сърбия е доста значима страна и целият район в действителност не може да влезе в тези институции, без Сърбия да е с него. Тя е най-голямата страна в района на Западните Балкани. Тя е значима в икономическо и политическо отношение и мисля, че си вършим неприятна услуга, като оставяме Сърбия настрани и се опитваме да притеглим всички останали. Въпреки че има страни, които поемат по-бърз път, считам, че в дълготраен проект това не може да стане, в случай че целият район не е интегриран.

Гласът на Америка: Когато приказваме за Сърбия, а Вие засегнахте някои неща при започване на изявлението, какви са главните трендове?

Маккарти: Вече изброих две от най-ярките, а точно поддръжката за Русия и възприемането на Запада като опасност, изключително на Съединените щати. Но не желая да упреквам единствено Сърбия. Бях учуден от равнището на поддръжка за Турция в Босна, да вземем за пример, която е преди всичко, до момента в който Съединени американски щати са на второ място. Това е доста забавно. Подкрепата за Сърбия в Северна Македония също е много поразителна. Попитахте ме за трендовете. Мисля, че наклонността е, че ни следва сложна работа, с цел да подсигуряваме, че жителите на страните от Западните Балкани няма да изгубят религия в евроатлантическия път. Страхувам се, че като виждам тези числа, започваме да губим борбата. След съветската инвазия в Украйна се наблюдаваше ускорение в тази посока.

Гласът на Америка: Когато сравните тазгодишното изследване с това от 2022 година, несъмнено има нарастване на проруските настроения в Сърбия, само че и леко нарастване на прозападните настроения, до момента в който процентът на тези, които желаят и двете, понижава. Означава ли това, че хората в Сърбия избират страна? За разлика от държавното управление...

Маккарти: Да, несъмнено вършиме добра забележка, а точно за задълбочаващата се поляризация след съветската инвазия в Украйна. В Сърбия настроенията към момента са, да кажем, проруски, само че има и мощно малцинство, което е и прозападно настроено. Бих предположил, макар че сега нямам данни пред себе си, че това е настроението в огромните градове, изключително в Белград, само че би трябвало да разгледаме по-отблизо цифрите.

Гласът на Америка: Подкрепата за Европейския съюз в Сърбия е спаднала до 40 % в ново изследване. Каква е повода за този спад, муден ли е процесът на интеграция или разнообразни и от време на време объркващи сигнали от страна на самото държавно управление? Каква съгласно вас е главната причина за това?

Маккарти: Мисля, че това са всички тези неща, които преди малко споменахте. Процесът е доста муден. И както споделих по-рано, наклонността в целия район е да се губи религия в процеса (интеграция). Виждате известно намаляване на поддръжката. Така че частично това е по този начин, само че частично имаше и послания от държавното управление, които са много срещу Европейски Съюз, чувството е, че това е „ засегнатост за сръбския народ, че сме оставени на вашия предел толкоз дълго време, би трябвало да търсим други сътрудници “. Не постоянно с тези думи, само че се усеща това възприятие. А държавното управление в Сърбия направи доста за подсилване на връзките с Китай и Русия през годините, и това не е нещо ново.

Гласът на Америка: Както споменахте, това изследване е направено две години след съветската инвазия в Украйна. Споменахте някои от въздействията, само че доколко тази война е повлияла на метода, по който Западът или Русия се възприемат в Сърбия?

Маккарти: Мисля, че тя задълбочи проруските настроения, само че също по този начин поляризира настроенията, тъй като хората, които желаеха да седят на два стола, в случай че мога по този начин да се изразя, тази поддръжка за това понижа. А има и това малцинство от хора, които са прозападно настроени. Така че мисля, че в случай че би трябвало да предположа, някои хора от средата отидоха в крилата, някои в прозападното, а други в проруското. По този метод се усилва поляризацията. Честно казано, споровете поляризират настройките на хората. Това може да вземем за пример да задълбочи възприятията към едната страна, да речем Русия, само че в това време да усили опасенията, че Сърбия ще бъде изолирана, в случай че не се ориентира към Запада. Така че мога да видя, че това се случва./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР