Китай, какъвто го познаваме днес, е една от най-старите световни

...
Китай, какъвто го познаваме днес, е една от най-старите световни
Коментари Харесай

Културата и наследството на древен Китай

Китай, какъвто го познаваме през днешния ден, е една от най-старите международни господстващи цивилизации. Там към момента могат да бъдат открити следи от страни и антични култури, които са в недрата на най-старата писмена система, както и голям брой изобретения, като компаса, хартията, барута и печатането. Древен Китай се е разпростирал на главната част от земята на Източна Азия. Бил е цялостен с религии, традиции и философи, които са впечатлявали целия субконтинент. Интересно е, че първото доказателство за човешко наличие е открито точно в китайски гроб. Според палеонтолозите, наричащи откритието си „ индивидът от Пекин ”, той е населявал континента преди повече от 550 000 години.

Факти за античен Китай

Древнокитайската цивилизация е населявала крайбрежията на жълтата река, в геологичната времева зона, позната като ерата на неолита. Характерно е развиването на градове-държави, подчинени на ръководството на другите династии от китайската история. Най-ранната документирана династия е Шан (1550 пр.Хр.-1046 пр.Хр). Тази епоха свидетелства за разгръщането на обособена просвета, философия и литература. Традициите били в допълнение затвърдени посредством оракулния ръкопис, фиктивен по време на режима на династия Джоу (1045пр.Хр.-256пр.Хр). Феодалните управници Джоу вкарват обаче ерата на войни и смутен обществен живот, време наричано от историците „ интервал на воюващите царства ”.

Народът реализира триумфи при обединяването на провинциите от император Цин през 221 прочие Хр. След това разнообразни династии развиват бюрократичната система и уголемяват доста земята. Историята на античен Китай е цялостна с изменящи се интервали на политическа естетика и какофония, което довело и да честата непозната интервенция. Това е главната причина страната да е известна като „ мястото, където се смесват културите и политическата принадлежност ”. Китайската интроспекция, сред обстоятелствата и измислиците в международната история и изобретателните опити да подобрят личния си метод на живот, дава като резултат построяването на просвета, която дори и през днешния ден се счита за универсална. Историята на античен Китай се характеризира с:

 Културата и наследството на античен Китай

• Китайският метод за обработка на земята, фиктивен по време на Джиаху културата, съществува още от 7000 прочие Хр.

• Скални резби свидетелстват за епоха от 6000-5000 прочие Хр.

• Чаншао и Лоншан културите датират от 2500 прочие Хр.

• Първите исторически мемоари, написани по време на ръководството на династия Ся, са от 1600 прочие Хр.

Интересни занимателни обстоятелства за античен Китай

• Около 1500 прочие Хр в Китай са се употребявали пророчески кости за предсказание на бъдещето.

• Древнокитайците са боготворяли естествената мощ, t’ien или небесата, за която се считало, че е отговорник за естествените бедствия.

• Управлението на династия Джоу се смята за най-дългото в китайската история. То е от 1027-221 пр.Хр.

• Стоте учебни заведения за мисли, сегмент от китайската философия, е родило за света интелектуални придвижвания като таоизъм, конфуцианство, легализъм и утилитаризъм.

• Императорът Цин реализира естетика, налагайки доктрината на легализма, мълчанието на политическата съпротива и изгарянето на учени, смеещи да се намесват.

• Изграждането на Великата китайска стена е инициирано по време на ръководството на Цин, само че е приключено по време на династия Мин.

• Династия Хан първа приема кофуцианството, което в следствие станало признатата до края на имерски Китай вяра.

• Наложената от Тан „ система на равните полета ” работи в Китай дори и през днешния ден!

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР