Китай изненада инвеститорите, като реши да не намалява важен лихвен

...
Китай изненада инвеститорите, като реши да не намалява важен лихвен
Коментари Харесай

Китай разочарова инвеститорите със слабо намаление на ключова лихва

Китай изненада вложителите, като реши да не понижава значим лихвен %, който оказва въздействие върху ипотечните заеми, което съгласно икономисти ще затрудни съживяването на доверието в проблематичния бранш на недвижимите парцели в страната, който утежнява вероятностите пред втората по величина стопанска система в света.

В понеделник Китайската национална банка (КНБ) резервира главния си лихвен % по петгодишните заеми, който възлиза на 4,2%, като в същото време понижи главния си лихвен % по едногодишните заеми с 10 базисни точки от 3,55% на 3,45%.

Намаляването на едногодишния лихвен % беше необятно предстоящо, само че неналичието на дейности във връзка с петгодишния лихвен % не беше. Почти всички анализатори, интервюирани от Reuters, предвидиха, че петгодишният лихвен %, който служи за референтен лихвен % по ипотечните заеми, ще бъде понижен с най-малко 15 базисни точки.

Резултатът e " неоснователен ", споделят Джулиан Еванс-Причард и Зичун Хуанг от Capital Economics пред CNN.

" Сам по себе си последният кръг от понижения е прекомерно дребен, с цел да окаже огромно влияние ", считат те. " Това ускорява мнението ни, че е малко евентуално китайският централен трезор да предприеме доста по-големи понижения на лихвите, които биха били нужни за възкръсване на търсенето на заеми. "

Петгодишният лихвен % дефинира лихвите, които комерсиалните банки начисляват на най-хубавите си клиенти, и служи като референтна стойност за кредитирането на семействата и предприятията. Едногодишният лихвен % визира множеството нови и непогасени заеми, до момента в който петгодишният оказва въздействие върху ценообразуването на по-дългосрочните заеми, като да вземем за пример ипотечните заеми.

Намаляването на лихвения % би понижило цената на заемите за тези, които теглят заеми или изплащат лихви, показва още CNN и показва:

„ Акциите в Хонконг и континентален Китай, както и китайската валута, отслабнаха по отношение на новината. Хонконгският Hang Seng (HSI) се търгуваше с 1,5% по-ниско, навлизайки все по-дълбоко в мечи пазар, до момента в който Shanghai Composite (SHCOMP) се намали с 0,5%. Китайският юан е изгубил близо 6% по отношение на $ до момента през тази година, защото има опасения за бъдещето на китайската стопанска система, която предходната седмица регистрира още един месец на слаби стопански данни “.

Освен с рецесията в бранша на недвижимите парцели, Китай се бори с дефлация, по-слаб експорт и рекорднат безработица измежду младежите.

Далеч от задоволително

Икономистите чакаха понижаване на главния лихвен % по заемите, откакто предходната седмица Китай направи изненадващо понижение на различен лихвен % - средносрочното кредитно облекчение. Във вторник той го намали с 15 базисни пункта до 2,5%.

Но даже в случай че китайската централна банка беше дала отговор на упованията, намалявайки лихвите с предстоящата ставка, това " надалеч нямаше да е задоволително, с цел да подтиква растежа ", декларират и анализатори на Goldman Sachs.

В неделя централната банка оповестява, че в края на предходната седмица е провела среща с държавни търговски банки, държавни организации и други институции, с цел да разиска нужната политическа поддръжка.

По време на срещата икономическото възобновяване на Китай е било разказано като настъпващо на талази и част от " зигзаговиден " развой, се споделя в взаимно изказване с регулаторите на финансите и скъпите бумаги.

" Големите финансови институции би трябвало да поемат самодейността да работят и да усилват заемите, а огромните държавни банки би трябвало да продължат да играят подкрепяща роля ", декларират те.

" Трябва да обърнем внимание на поддържането на темпа на устойчиво повишаване на заемите, да направляваме вярно съмненията в кредитирането и да засилим стабилността на финансовата поддръжка за действителната стопанска система. "

Нарастващи главоболия

Съобщението от понеделник ускорява опасенията по отношение на положението на китайската стопанска система.

В понеделник UBS намалява икономическата си прогноза за страната, като декларира, че в този момент чака напредък от 4,8% за 2023 година и 4,2% за 2024 година За съпоставяне, предходните прогнози бяха надлежно за 5,2 % и 5 %.

Понижението е направено " в светлината на по-дълбокия и по-продължителен спад в бранша на недвижимите парцели и отслабващото световно търсене ", декларира в проучвателен отчет икономистът за Китай Тао Уанг. " Икономическият напредък на Китай се забави от април насам, защото спадът в бранша на недвижимите парцели се задълбочи. Политическата поддръжка от страна на държавното управление евентуално е по-малка, в сравнение с беше посочено при започване на годината, и по-малка, в сравнение с чакахме. "

Миналата седмица формалните данни демонстрираха, че потребителските разноски, фабричното произвеждане и вложенията в дълготрайни активи са се забавили още повече през юли спрямо миналата година. Същевременно китайският експорт през този месец претърпя най-големия си спад от повече от три години, показва в умозаключение CNN.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР