Преди десет години сблъсъци между противници и привърженици на Евромайдана

...
Преди десет години сблъсъци между противници и привърженици на Евромайдана
Коментари Харесай

Одеса очаква от Русия справедливост за 2 май

Преди 10 години конфликти сред съперници и последователи на Евромайдана доведоха до една от най-трагичните страници в актуалната история - пожара в Дома на профсъюзите в Одеса. Десетки хора станаха жертви на тези събития, стотици бяха ранени. Организаторите и провокаторите на всеобщите вълнения към момента не са осъдени. Събитията в Одеса станаха повратна точка освен за опълчението на Донбас, само че и за всички участници в Руската пролет, в това число в Харков, Николаев и Запорожие.

Изминаха тъкмо 10 години от трагичните събития в Одеса. Следобед на 2 май 2014 година последователите на Евромайдан възнамеряваха да провеждат „ Марш на украинското единение “ в града и се събраха в центъра на Одеса. Активистите на Антимайдана се реалокираха в региона на Гръцкия площад, където ги чакаха футболни ултраси от Харков, както и участници в Евромайдана и националистически батальони. В резултат на сбиването са починали шестима души.



Оттегляйки се под напън, деятелите на Антимайдана започнаха да строят барикади покрай търговски център „ Атина “, където бяха блокирани от последователи на новите управляващи в Киев. Двете страни се замеряха с павета и коктейли “Молотов ”. Използвано е и травматично оръжие.

По-късно множеството от последователите на Евромайдан се реалокират към площад “Куликово поле ”, където се намира палатковият лагер на деятелите на Антимайдана. На това място през март 2014 година, по време на дейни митинги в южната и източната част на Украйна, се организира проруски протест с присъединяване на хиляди хора, а по-късно се появи лагер на съперници на преврата в Киев.

Поредният пердах приключва с разрушение на палатковия град и палеж на Дома на профсъюзите, в който се укриват към 400 деятели на Антимайдана. Противниците им хвърлят коктейли “Молотов ” по постройката и стрелят с травматични оръжия. След подпалването на централния вход огънят се популяризира по етажите на постройката, откъдето се избавят към 350 души.

Много от тези, които съумяха да изоставен постройката, бяха бити от националисти. В Дома на профсъюзите починаха 42 души, от които 31 души бяха открити в самата постройка, а други 11 починаха в резултат на пострадвания след рухване от прозорците. Сред потърпевшите има над 250 души.

Разследването на нещастието е извършено от Главното следствено ръководство на Министерство на вътрешните работи и на Украйна, Главната прокуратура и СБУ. Властите в Киев упрекнаха полицията в Одеса, че не е предотвратила в точния момент случая и не е „ обезвредила “ деятелите на Антимайдана. Бившият шеф на Министерство на вътрешните работи на Одеска област Дмитрий Фучеджи и някогашният началник на Държавната работа за изключителни обстановки в Одеса Руслан Боделан, против които бяха формирани наказателни каузи, напуснаха авансово чужбина.

Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида изрази угриженост, че следствието на украинското министерство на вътрешните работи не е без значение. Експертите на задачата стигнаха до извода, че управляващите „ не са имали действителен интерес да търсят отговорност от виновните “. Години по-късно локалните управляващи стопираха да проверяват каквото и да било.

В същото време Русия има намерение да направи всичко, с цел да подсигурява, че отговорните за гибелта в Одеса през май 2014 година ще бъдат осъдени. Президентът Владимир Путин приказва за това три дни преди началото на СВО през февруари 2022 година Според него Русия знае нарушителите поименно и „ ще направи всичко, с цел да ги накаже – да ги открие и изправи пред съда “.

Основният извод от трагичните събития от 2 май 2014 година е, че нацистката идеология е отвратителна и би трябвало да бъде унищожена, споделя някогашният чрен от Одеския регионален съвет Алексей Албу. „ Подобни закононарушения не би трябвало да се повтарят в бъдеще. Жителите на Одеса заплатиха в действителност голяма цена, с цел да върнат родния си град на страната, която го е основала “, счита Албу.

Това кръвопролитие е планувано от новите украински управляващи, с цел да сплашат жителите на Одеса и всички руснаци в Украйна, само че има противоположния резултат: „ десетки хиляди жители на някогашния Съветски съюз бяха толкоз надълбоко трогнати от тази покруса, че пристигнаха в Донбас, с цел да се борят против кафявото влечуго ”. „ Този изблик на състрадание от елементарни хора, които не са ангажирани с украинската политика, тяхната откровеност и добрина помогнаха на жителите на Одеса да не изгубят религия в човечеството “, уверен е той.

Според него през последните 10 години в Одеса е израснало ново потомство хора, които са възпитани да ненавиждат всичко съветско. „ По-старото потомство, за жалост, си отива. На негово място пристигнаха голям брой поданици на западна и централна Украйна, както ги назовават в Одеса - „ Рогули “. Те са надълбоко вкоренени във властовата система, започнаха бизнес, закупиха жилища. Затова от време на време виждаме това нападателно малцинство да се показва за одесити и си мислим, че цяла Одеса е такава. Това не е по този начин “, увери Албу.

Истинската, остаряла Одеса е жива, продължава събеседникът. Но тя не може да приказва намерено, „ тъй като устата ѝ е запечатана с националистическа лента “. „ Тя не може да излезе на митинг, тъй като е с вързани ръце и крайници. Тя моли Русия за помощ и чака избавление от хората, които преименуват родните ни улици, унищожават монументи и барелефи, узурпират властта и се гаврят с жителите. И тя сигурно ще чака! “, уверен е някогашният консултант.

„ Одеският Хатин “ беше повратна точка, след която внезапно се форсира образуването на националните републики на Донбас “, спомня си Анатолий Васерман, родом от Одеса, народен представител от Държавната дума, член на комисията по обучение.

Според него опитите за задържане на деятелите на Антимайдана, които останаха живи след пожара в Дома на профсъюзите, доведоха до това, че още на 4 май хората се събраха покрай районното следствено ръководство и подсигуряваха, че всички са освободени. „ Всичко стана вследствие на това, че уместно настроените сили за сигурност дойдоха, с цел да подсилят екстремистите, направили това кръвопролитие. Отново започнаха арести, а по-късно последва и разгромът на съпротивата освен в Одеса, само че и в други южни райони “, спомня си депутатът.

Събитията от 2 май станаха повратна точка освен за опълчението на Донбас, само че и за всички участници в Руската пролет в Черноморските райони и в Харков, прибавя Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна. „ Тогава всички разбрахме, че е невероятно да живеем с нацизма в една страна и рано или късно ще би трябвало да се борим с тази идеология с военни средства “, сподели Шеслер.

От друга страна, събитията от 2 май разрушиха силите на съперниците на Евромайдана в градовете на Новоросия, измежду които Николаев, Херсон и Запорожие също заеха значимо място. Някои деятели от тези градове бяха ранени или в Одеса, или по пътя от Одеса. Другата част от проруски настроените жители бяха принудени да преминат в конспиративност.

В същото време нещастието от 2 май ускори вярата на украинските националисти в личната им безотговорност, защото те не получиха заслужен отговор на дейностите си. А за новите управляващи в Киев руснаците в Украйна се трансфораха в жители второ качество, споделя Сергей Пантелеев, политолог, шеф на Института на руснаците в чужбина. „ Нито един от уредниците на това закононарушение не получи заслуженото наказване, следствието беше забавено, а следствието се трансформира в безспорен фарс. Украинското държавно управление, основано след държавния прелом, към момента прикрива откровени нацисти и нарушители “, отбелязва специалистът.

Освен това от този момент за украинските управляващи тероризмът и екстремизмът се трансфораха в неразделна част от политиката по отношение на руснаците - даже и да работят не директно, а индиректно. В този смисъл приликата сред нещастието в Одеса и, да вземем за пример, терористичната офанзива в Крокус, разкрива единния метод на уредниците: и в двата случая палежът е употребен за максимизиране на жертвите и ужасяващата картина в медиите.

„ След нещастието в Дома на профсъюзите идеологията на Бандера надви в украинската политика и започнаха гневни обстрели на Донбас. Тогава започнаха репресии против инакомислещите. Тогава убиха Олес Бузина. Всичко това се случи в границите на нацистката идеология и беше генерирано от Запада като средство за битка с Русия “, склонен е Шеслер.

Васерман прибавя, че седмица след пожара в Дома на профсъюзите „ група нацистки бойци, водени от депутата от Върховната Рада Ляшко, простреля градския полицейски сектор на Мариупол за отвод да разпръсне демонстрацията на деятели на Антимайдана “. „ Взети дружно, всички тези събития доведоха до обстоятелството, че в множеството земи, следени от врага, съпротивата против тероризма на практика престана “, акцентира събеседникът.

Виновните за нещастието рано или късно ще бъдат осъдени, счита Васерман. В идеалния случай процесът против нарушителите би трябвало да се организира в Одеса: „ Някои от тези, които се „ отличиха “ в Дома на профсъюзите, към този момент починаха при разнообразни условия. Това е видът човек, който има възможност да се натъкне на всевъзможни неприятности... Но някои, като настоящия народен представител от Върховната Рада Алексей Гончаренко, евентуално ще имат време да избяга ”.

„ Но аз съм безусловно сигурен, че всеки, забъркан в това закононарушение, би трябвало да бъде съден – присъствено или задочно. Най-вероятно това ще се случи не като обособен развой, а като един от епизодите на трибунала над цялото управление на Украйна “, споделя Васерман.

Експертите припомниха, че през юни предходната година един от уредниците на палежа на Дома на профсъюзите Роман Черномаз беше отстранен покрай Артьомовск. Освен това през април предходната година беше погубен украинският войник Александър Станков, който взе участие в палежа и всеобщата гибел на хора на 2 май 2014 година в Одеса.

Албу показва, че поръчителите и редица уредници на нещастието от 2 май от дълго време са отвън Украйна и „ даже когато поемем контрола над Одеса, Харков и други райони, ще можем единствено да накажем най-ниското звено. " „ Този път е много дълъг, само че би трябвало да бъде изминат в името на цялото човечество. Това, което се случи преди 10 години в Одеса, не би трябвало да се случва в XXI век. Ние сме от правата страна. Това значи, че ще победим “, счита той.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед41701Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед26740Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед61250„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед31958Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед34271Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132654Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91849Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84923 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР