В резолюция, приета в четвъртък, долната камара на парламента във

...
В резолюция, приета в четвъртък, долната камара на парламента във
Коментари Харесай

Френски депутати: Да кажем не на английския език на Олимпиадата в Париж

В резолюция, призната в четвъртък, долната камара на Народното събрание във Франция приканва уредниците на Игрите в Париж през 2024 година, както и спортистите, треньорите и публицистите, да употребяват колкото се може повече френски език .

Това заключи Агенция Франс Прес.

Ани Женевар, консервативният вносител на резолюцията, изрази пред сътрудниците си депутати паника, че " Олимпийските игри отразяват загубата на въздействието на нашия език ".

Тя напомни доста подлагания на критика девиз, употребен при първичната кандидатура на Париж за игрите - " Създадено за шерване ", тъй като беше напълно на британски език " Made for Sharing " .

Освен това и други скорошни акции за разпространение на страната, подкрепени от държавното управление, като " Изберете Франция " или " Произведено във Франция " бяха напълно на британски - " Choose France " или " Made in France ".

Дори френският тим по ръгби имаше надпис на британски " Световна купа по ръгби " (Rugby World Cup) на фланелките си по време на надпреварата във Франция предходната година вместо " La Coupe du Monde de rugby " .

" Всички тези образци демонстрират, че битката за френския език... в никакъв случай не е завършила, даже и в най-официалните сфери ", добавя Ани Женевар.

Навлизането на британския език в международен мащаб от дълго време провокира гняв у френските държавни управления, които се стремят да защитят чистотата на своя език вкъщи, като в същото време предизвикват потреблението му в чужбина.

В страната има институция - Френската академия, която от три века издава речници с държавна глоба, които документират и утвърждават нови термини или изрази , постоянно преводи на постоянно употребявани британски думи.

" Да се надяваме, че " planche a roulettes " ще размени скейтборда, а " rouleau du cap " - point break (термин за сърфиране), само че се колебая ", уточни Ани Женервар.

Преди 30 години френските законодатели одобриха исторически закон за отбрана на френския език - Закона Тубон от 1994 година, с който езикът стана наложителен за рекламиране , етикетиране на артикули и обществени известия.

Той също по този начин постановява, че радиостанциите би трябвало да пускат най-малко 40 % от песните на френски език.
 Олимпийският огън потегли към Париж
Олимпийският огън потегли към Париж

Той отпътува на борда на кораба " Белем " от пристанището в Пирея

Но културното въздействие на британския език, засилено в последно време от американски стрийминг платформи като Netflix, значи, че във френския език непрекъснато навлизат нови термини, в това число в региона на спорта.

" Не може да се пренебрегне фактът, че доста международни спортни събития, които се излъчват в международен мащаб, са избрали да употребяват британски език за своята връзка - в заглавията, лозунгите и рекламите си ", съобщи министърът на културата Рашида Дати пред Народното събрание.

Резолюцията от четвъртък - подкрепена от ръководещите центристи и десничари, само че оспорвана от левицата - няма наложителен темперамент, акцентира тя.

Инструкциите за задграничните гости по време на Олимпийските игри от 26 юли до 11 август и Параолимпийските игри от 28 август до 8 септември ще бъдат предоставени на британски, както и на други езици, добави тя.

Игрите в Париж към този момент бяха въвлечени в спор за езика след слуховете, че френско-малийската R&B звезда Ая Накамура щяла да пее по време на церемонията по откриването на 26 юли.
 Париж няма да разхлабва ограниченията за сигурност
Париж няма да разхлабва ограниченията за сигурност

Съществува действителна заплаха от терористично нахлуване

Мегазвездата, която е най-стриймваният френски реализатор в света, смесва френски, арабски и думи от западноафрикански диалекти в песните си като " Djadja ".

Тя беше упрекната във " циничност " и изкривяване на френския език от крайнодясната лидерка Марин льо Пен в поредност от извънредно персонални нападки, които тогава бяха наказани от Дати като расистки.

" Франция не е и в никакъв случай няма да бъде " Джаджа ", " съобщи в четвъртък крайнодесният народен представител Жулиен Одул.

Преобладаването на британския език на Олимпийските игри е изключително неприятно от френска позиция , като се има поради, че актуалните игри са откритие на френския благородник Пиер дьо Кубертен в края на XIX век.

Френският език е бил лингва франка на първите издания и остава един от формалните езици на наследниците на дьо Кубертен в Международния олимпийски комитет, който се оглавява от някогашния немски фехтовач Томас Бах.

Френският език на Бах е прохождащ, само че той избира да беседва с задгранични публицисти на британски език.
 Без съветски и беларуски спортисти на откриването на Олимпиадата в Париж
Без съветски и беларуски спортисти на откриването на Олимпиадата в Париж

МОК споделя, че засегнатите от възбраната ще могат да участват на церемонията, без да вземат участие в нея

Резолюцията на френските депутати може да откри отклик и в централата на организационния комитет на Париж 2024 , където доста чиновници, в това число основният изпълнителен шеф Тони Естанже, постоянно обогатяват френския си език с англицизми.

Той осъжда " le JO-bashing " - рецензиите към Олимпийските игри - и от време на време употребява британското " challenges " вместо френското " defis ".
 Откраднаха полицейските проекти за защита на Олимпиадата в Париж
Откраднаха полицейските проекти за защита на Олимпиадата в Париж

Кражбата е била осъществена във трен

Когато на неотдавнашна конференция шефът по връзките на комисията предложи на публицистите " един въпрос ", тя беше упрекната от засегнат френски публицист.

" Имаме френски термин за това: въпроси-отговори ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР