Кипър и Гърция планират да се консултират с други членки

...
Кипър и Гърция планират да се консултират с други членки
Коментари Харесай

Кипър и Гърция ще се консултират с членки на ЕС как да реагират, ако Турция предприеме сондажи в спорни води

Кипър и Гърция възнамеряват да се съветват с други членки на Европейския съюз за това по какъв начин да реагират, в случай че Турция още веднъж се опита да прави сондажи за нефт и газ във води, за които Кипър твърди, че попадат в неговата изключителна икономическа зона, съобщи Ройтерс, базирайки се на министъра на външните работи на Кипър.

Турският енергиен министър Фатих Дьонмез съобщи по-рано тази седмица, че най-новият сондажен транспортен съд на Турция " Абдулхамид Хан " ще стартира сондажни действия на 9 август в Средиземно море. Точното място на дейностите не бе оповестена, отбелязва Ройтерс.

Турският сондажен транспортен съд " Абдулхамид Хан " стартира на 9 август действия в Средиземно море в зони, попадащи под турска пълномощия, заяви през вчерашния ден турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, представен от в. " Ватан ".

Ако всичко е наред, корабът ще бъде изпратен на мястото на първата си задача на 9 август от пристанище Ташуджу в Мерсин в наличието на президента Реджеп Тайип Ердоган, уточни министърът.

" Абдулхамид Хан " е четвъртият сондажен транспортен съд на Турция. Плавателният съд бе платен предходната година от Република Корея. Той е дълъг 238 и необятен 42 метра. Способен е да прави сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен транспортен съд от седмо потомство, оборудван с най-съвременни технологии и един от едвам петте плавателни съда в света от този клас.

" Ние обсъдихме някои дейности с вярата, че те могат да предотвратят основаването на напрежение в нашата изключителна икономическа зона ", съобщи министърът на външните работи на Кипър, Йоанис Касулидис откакто беседва с гръцкия си сътрудник Никос Дендиас.

Касулидис и кипърските управляващи считат, че има над шест евентуални региона, в които турският сондажен транспортен съд би могъл да стартира работа и може би не всички от тях са в региона, за който претендира Кипър.

Има " кресчендо на остра и провокативна изразителност от Анкара ", сподели кипърският външен министър, представен от Асошиейтед прес, като добави: " Ние поддържаме тона невисок ".

Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие породиха напрежение в връзките сред Анкара и Атина и Анкара и Никозия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР